Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Τουριστικός οδηγός της "ΜτΚ": Σαμοθράκη, η εναλλακτική

Είναι γνωστή για το περίφημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, αλλά και για τα περίφημα Καβείρια Μυστήρια, που τελούνταν στην αρχαιότητα.
Τουριστικός οδηγός της "ΜτΚ": Σαμοθράκη, η εναλλακτική
Είναι γνωστή για το περίφημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, αλλά και για τα περίφημα Καβείρια Μυστήρια, που τελούνταν στην αρχαιότητα

Ο λόγος για τη Σαμοθράκη, που γεωγραφικά βρίσκεται στο άκρο του βορειοανατολικού Αιγαίου, στο Θρακικό πέλαγος, και απέχει 32 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη. “Όσοι έχουν ανακαλύψει τη Σαμοθράκη την επισκέπτονται κατ’ επανάληψη. Έχει αυθεντική ομορφιά και αποτελεί καλή επιλογή για όσους επιλέγουν τον εναλλακτικό τουρισμό”, τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου.
Η Σαμοθράκη θεωρούνταν ιερό νησί στην αρχαιότητα και κατοικία της Θέτιδας και άλλων νεράιδων, αλλά κυρίως κέντρο μυστηριακών τελετών. Ιδιαίτερο γνώρισμα του νησιού είναι η άγρια παρθένα φύση με τα απόκρημνα βουνά, την πλούσια βλάστηση, τα δάση με πλατάνια, καστανιές και κουμαριές, αλλά και τα τρεχούμενα νερά, τους καταρράκτες και τις πανέμορφες παραλίες. Χαρακτηριστικά είναι τα πλατανόδαση που φτάνουν μέχρι τις παραλίες του νησιού. Λιμάνι του νησιού είναι η Καμαριώτισσα, που είναι και το κοσμικό κέντρο της Σαμοθράκης, με εστιατόρια, γραφικές ψαροταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Πέντε χιλιόμετρα προς το εσωτερικό του νησιού βρίσκεται η Χώρα ή Κάστρο ή Σαμοθράκη, που είναι η πρωτεύουσα.
Η Χώρα φαίνεται σκαρφαλωμένη στην πλαγιά του βουνού με παραδοσιακά σπίτια και τα γραφικά καλντερίμια της. Εδώ υπάρχει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, η οποία χτίστηκε το 1875 και φιλοξενεί τις κάρες των Πέντε Αγίων Μαρτύρων της Σαμοθράκης.
Στο βουνό Σάος οι ορειβάτες και οι περιπατητές μπορούν να απολαύσουν τα καταπληκτικά τοπία της περιοχής. Τα μνημεία των ιερών των Μεγάλων Θεών βρίσκονται στην Παλαιόπολη, στις παρυφές τον όρους Σάος, δίπλα στη θάλασσα.
Ο επισκέπτης δεν θα πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί και τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Παλαιόπολης.
Στιγμές χαλάρωση προσφέρουν οι ιαματικές πηγές των Θερμών, που είναι γνωστές από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.
Δημοφιλείς παραλίες η Παχιά Άμμος και ο Κήπος.
Μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία δεν διαθέτει το νησί, θα βρείτε όμως απλά, καθαρά και οικονομικά δωμάτια και διαμερίσματα. Τα πιο περιποιημένα ξενοδοχεία, με υπέροχη θέα στη θάλασσα, βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Καμαριώτισσας. Για ένα δίκλινό σε ξενοδοχείο τριών αστέρων με ημιδιατροφή ο ενδιαφερόμενος θα κληθεί να καταβάλει περίπου 65 ευρώ, ενώ για την περίοδο μετά τις 15 Ιουλίου, που είναι και η περίοδος αιχμής, η τιμή αυξάνεται περίπου στα 70 ευρώ.Όταν βρεις τον δρόμο για τη θάλασσα
Οι βάθρες είναι σειρήνες που σε κρατούν κοντά τους. Οι Κήποι, στο τέρμα του δρόμου από το λιμάνι της Καμαριώτισσας προς τη βόρεια ακτογραμμή, είναι ασυζητητί η καλύτερη επιλογή για ηρεμία. Ενδιάμεσα, βέβαια, θα έχεις αρκετές ευκαιρίες να απλώσεις την ψάθα σου (πάντα πάνω στα βότσαλα) στην Παλαιόπολη, στους Καρυώτες, στα Θέρμα, στον Φονιά. Οι φανατικοί της αμμουδιάς ορκίζονται στο όνομα της Παχιάς Άμμου.

Φαγητό

Ψάρι ή κατσικάκι, με το δεύτερο να κερδίζει με διαφορά!
Καλές παραδοσιακές ταβέρνες στη Χώρα, στα Θέρμα ή στον Προφήτη Ηλία. Ιδιαίτερα οικονομικές τιμές από 10-20 ευρώ το άτομο.
Πρόσβαση
Με πλοίο Από Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λαύριο

Πληροφορίες
Δημαρχείο: 25510 41218
Λιμεναρχείο: 25510 41305
www.dimossamothrakis.gr



Εφημερίδα Μακεδονία
http://www.makthes.gr


1 σχόλιο:

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget