Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Αμμανατίδου- Πασχαλίδου Ευαγγελία κατέθεσε ως αναφορά το υπόμνημα των Φορέων της Σαμοθράκης

Προς το Προεδρείο της Βουλής                       16/01/2012

ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κο Υπουργό:
Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Αμμανατίδου- Πασχαλίδου Ευαγγελία κατέθεσε ως αναφορά το υπόμνημα των Φορέων της Σαμοθράκης με το οποίο καταγγέλουν την αδιαφορία της πολιτείας για το μείζον πρόβλημα της υπερξύλευσης του νησιού και ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του, μεταξύ των οποίων, κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης δασών, επαρκής αστυνόμευση του, τήρηση του δασικού κώδικα, στελέχωση και οργάνωση του δασονομείου της Σαμοθράκης.
Η Καταθέτουσα βουλευτής
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

ΠΡΟΣ:
1. ΥΠΕΚΑ (γραφείο Υπουργού)
2. Υ.ΑΓΡ.ΑΝ.ΤΡ. (γραφείο Υπουργού)
3. ΒΟΥΛΕΥΤΈΣ ΕΒΡΟΥ
4. Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Δοιίκησης Μακεδονίας Θράκης
5. ΠΕΡΙΦΕΡΙΑ Α.Μ.ΘΡ.
6. Μ.Μ.Ε.

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α Φ Ο Ρ Ε Ω Ν Τ Η Σ Σ Α Μ Ο Θ Ρ Α Κ Η Σ
Η Σαμοθράκη το νησί που ονομάζονταν στην αρχαιότητα από τον Όμηρο Υληέσσα, δηλαδή πλούσια σε δάση, σήμερα κινδυνεύει λόγω της αδιαφορίας της πολιτείας να καταντήσει βραχονησίδα!
Ενώ μέρα με την μέρα οι φυσικές ομορφιές του νησιού μας αναγνωρίζονται και κα-τάξιώνονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, τα δάση μας που καλύπτουν σχεδόν τα 2/3 της συνολικής έκτασης του νησιού μας εξαφανίζονται!
Στο μέχρι σήμερα χρόνιο πρόβλημα, της χωρίς κανέναν προγραμματισμό και έλεγχο υπερβόσκησης στο νησί μας, τα δύο τελευταία χρόνια με την αύξηση των τιμών στα καύσιμα και στις ζωοτροφές, έχει προστεθεί και το εφιαλτικό πρόβλημα του αφανι-σμού των δασών μας λόγω υπερξύλευσης.
Δυστυχώς, ενώ σχεδόν ολόκληρη η Σαμοθράκη είναι προστατευόμενη περιοχή ΝΑΤURΑ, δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα ούτε ο σχεδιασμός χρήσεων γης, ούτε η ολοκλήρωση του ΣΧΟΑΠ, και ούτε έχει καταρτιστεί από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες μελέτη διαχείρισης των δασών της.
Οι περσινές και οι φετινές απαντήσεις της Διεύθυνσης Δασών Έβρου και του Δασα-ρχείου Αλεξ/πολης (εφημ. ΓΝΩΜΗ 9-3-11 και 15-10-11), αλλά και οι απαντήσεις σε τηλεφωνικές μας καταγγελίες και αναφορές από φορείς και ιδιώτες που τους έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια σχετικά με την φύλαξη του νησιού μας από την χωρίς πρό-γραμμα και έλεγχο υπερξύλευση, κρίνονται τουλάχιστον απαράδεκτες!
Δεν μπορούμε να δεχτούμε εμείς οι δημότες και οι κάτοικοι της Σαμοθράκης, αλλά και όλοι οι φίλοι και οι επισκέπτες του νησιού μας, ότι, σήμερα, μετά από χιλιάδες χρόνια η Υληέσσα θα καταντήσει βραχονησίδα!
Δεν θα ανεχθούμε εμείς οι φορείς του νησιού που υπογράφουμε το υπόμνημα αυτό να υποβαθμίζεται καθημερινά το νησί μας, επειδή το κράτος, οι δασικές του υπηρεσί-ες και οι εμπλεκόμενοι υπεύθυνοι, δεν μπορούν να στελεχώσουν το δασονομείο του νησιού μας. Είναι αδιανόητο όταν για το δασονομείο μας που προβλέπονται 5 δασικοί υπάλληλοι και 1 δασονόμος, σήμερα να λειτουργεί με μια δασονόμο που η σύμβασή της λήγει τον Απρίλιο και έναν μεταταγμένο αγροφύλακα, όταν μάλιστα αυτοί οι δύο υπάλληλοι πρέπει να καλύπτουν και το διοικητικό έργο!
Το νησί μας είναι μοναδικής αξίας και σημασίας για ολόκληρη τη Θράκη, τον Έβρο και την ευρύτερη περιοχή. Η φυσική του ομορφιά και η ιστορία μας είναι τα ισχυρό-τερα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και σχεδιάζουμε το μέλλον μας και την ανάπτυξή μας πάνω σ’ αυτά!
Η άμεση κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης των δασών μας, η επαρκής αστυνόμευσή του και η τήρηση του δασικού κώδικα με ένα καλά οργανωμένο δασονομείο μαζί με την επαρκή ενημέρωση εγρήγορση και επαγρύπνηση των κατοίκων της, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του νησιού μας. Η σχεδιασμένη διαχείριση του δάσους θα αποφέρει περισσότερη αποτελεσματικότητα και στην ξύλευση και στην κτηνοτροφία και στην γενικότερη οικονομία μας στην προοπτική της αειφόρου ανάπτυξης.
Εμείς οι φορείς της Σαμοθράκης που συνυπογράφουμε το υπόμνημα αυτό, θα παλέ-ψουμε μαζί με τους εκλεγμένους μας άρχοντες, αξιοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο προκειμένου να σώσουμε το νησί μας και να το αναδείξουμε, προς όφελος και των κατοίκων του και του Έβρου και της Περιοχής!
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΕΒΡΟΥ
ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΑ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ (κα.Νικητοπούλου)
ΔΑΣΟΝΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ:
1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ (ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ)
2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ (ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΡΑΧΑΝΗΣ)
3. ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ (Σ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ)
4. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ (ΠΑΝΤ. ΞΥΓΚΗΣ)
5. ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΒΡΟΥ (ΔΕΜΕΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget