Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Δήλωση ευρωβουλευτή Γ. Παπανικολάου για τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη

Βρυξέλλες, 29 Μαρτίου 2012
Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την κατασκευή κέντρων κλειστής προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου δήλωσε:

«Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει τις τελευταίες ημέρες επιδοθεί στην εκτόξευση αριθμών. Τριάντα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών, 250 εκατομμύρια ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία για την δημιουργία τους. Χίλιες θέσεις εργασίας δίπλα σε κάθε κέντρο. Η πραγματικότητα όμως εκθέτει τον ίδιο και τον προκάτοχό του.

Όπως επανειλημμένως έχουμε τονίσει στις παρεμβάσεις μας στην Ευρ. Επιτροπή, η Ελλάδα μέσω των τεσσάρων κοινοτικών ταμείων του Γενικού Προγράμματος «Αλληλεγγύη και Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών (2007-2013)» καλείται μέχρι και τον επόμενο χρόνο να αξιοποιήσει τα εξής κονδύλια: 180 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων (ΤΕΕ), 86 εκατομμύρια ευρώ από Ταμείο Επιστροφής, 35 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες III (ΕΤΠ) και 21 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών (ΤΕ)*. Συνεπώς, η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της για αυτή την περίοδο συνολικά 322 εκατομμύρια ευρώ. Η αναφορά του Υπουργού για 250 εκατομμύρια ευρώ και ενώ απομένει ελάχιστο χρονικό περιθώριο έως ότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, αποτελεί ομολογία ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν αξιοποίησε μέχρι σήμερα σχεδόν καθόλου τα χρήματα που είχε στη διάθεσή της η χώρα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα: Τί έκανε αυτά τα 2,5 αυτά χρόνια το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ενώ στην χώρα σύμφωνα με την FRONTEX εισρέουν καθημερινά 320 παράνομοι μετανάστες; Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν τα χρήματα; Γιατί το Υπουργείο συνειδητοποίησε μόλις σήμερα την ανάγκη δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών; Και τελικά τί έργο έγινε δυόμιση χρόνια στο Υπουργείο;

1) Αφέθηκε η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι στις παράνομες μεταναστευτικές ροές, έκθετη στον αρνητικό σχολιασμό των εταίρων μας, σαν να μην έφταναν τα σχόλια για τους χειρισμούς στην οικονομία.
2) Απαξιώθηκαν οι χώροι που κατασκευάστηκαν από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. την περίοδο 2005-2009.
3) Εγκαταλείφθηκε πλήρως η χωροθέτηση και κατασκευή τεσσάρων νέων και σύγχρονων Κέντρων Υποδοχής και Φιλοξενίας Παράνομων Μεταναστών που είχε σχεδιάσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
4) Ανακοινώθηκε η κατασκευή φράχτη στον Έβρο και έγιναν προσπάθειες να αντληθούν περίπου 5 εκ. ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία για την κατασκευή του, ωστόσο η αρνητική απάντηση της Επιτροπής μετέφερε αυτό το ποσό στις πλάτες του ελληνικού λαού.
Αυτή είναι η αλήθεια. Η ειλικρίνεια και οι καλές προθέσεις του Υπουργείου με το τόσο βεβαρυμμένο παρελθόν και δεδομένης της προεκλογικής περιόδου βεβαίως και ελέγχονται».

*Απάντηση στην υπ’ αριθμό ερώτησή μου Ε010318/2010 της κας Μάλμστρομ εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget