Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Το λιμανάκι των Θερμών Λουτρών έγινε πλαζ

Είναι απίστευτο, αλλά το γραφικό λιμανάκι των Θερμών Λουτρών Σαμοθράκης, στους πρόποδες του Σάος, μετατράπηκε σε… πλαζ.
Δεκαεφτά χρόνια μετά την αποπεράτωσή του και λόγω λανθασμένης μελέτης στην κατασκευή του, τα θαλάσσια ρεύματα έφεραν χιλιάδες κυβικά μέτρα άμμου στο εσωτερικό του και έφραξαν την είσοδό του, αχρηστεύοντας και ένα μεγάλο μέρος των κρηπιδωμάτων του.
Βέβαια οι ατέλειες του λιμανιού αυτού ήταν γνωστές από την έναρξη της κατασκευής του και τις επισήμαναν οι ψαράδες και οι γνώστες των θαλάσσιων ρευμάτων και των ανέμων της περιοχής. Αποτέλεσμα αυτών των ατελειών είναι να μην προστατεύεται το λιμάνι από τους δυτικούς και νοτιοδυτικούς ανέμους, οι οποίοι είναι συχνοί στο νησί. Το λιμάνι που δημιουργήθηκε με μεγάλες φιλοδοξίες, όχι μόνο για τους αλιείς, αλλά και για να λειτουργήσει σαν μικρή μαρίνα, ακόμη και για να εξυπηρετήσει ακτοπλοϊκά τους κατοίκους του ανατολικού τμήματος του νησιού, οι οποίοι κατά το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται. Γι αυτό υπήρχαν σκέψεις για ενδιάμεση στάση εκεί ενός επιβατικού υδροπτέρυγου, τουλάχιστον κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τελικά σήμερα τι λιμανάκι είναι σχεδόν άχρηστο, διότι η είσοδός του έχει περιορισθεί σε ένα άνοιγμα 3-4 μέτρων, με βάθος μικρότερο από δύο μέτρα. Αυτό το καθιστά ακατάλληλο για τον ελλιμενισμό σκαφών με εκτόπισμα μεγαλύτερο των δύο μέτρων, ιδιαίτερα εάν είναι φορτωμένα. Είναι δε τελείως απαγορευτικό για τα ιστιοπλοϊκά σκάφη τα οποία απαιτούν βάθη μεγαλύτερα των 2,5 μέτρων, ακόμη και για τα σκάφη που εκτελούν τον τουριστικό γύρο του νησιού. Επί πλέον η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για τους απληροφόρητους χειριστές σκαφών, ιδιαίτερα τη νύχτα. Επί πλέον το 50% των κρηπιδωμάτων που εξυπηρετούν το καλοκαίρι τα σκάφη αναψυχής, δεν βρίσκονται σε επαφή με τη θάλασσα, μια και παρεμβάλλεται … η στεριά που δημιούργησε η μεγάλη ποσότητα άμμου που έφεραν τα ρεύματα. Και όλα αυτά σε μια ευνοϊκή συγκυρία για τον τουρισμό της Σαμοθράκης, με το άνοιγμα του τελωνείου στην Ίμβρο.
Δυστυχώς είμαστε ήδη στον Απρίλιο και δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει στο λιμάνι αυτό, μας ενημέρωσε δια του Προέδρου του κ. Σκεύα, ότι το ζήτημα είναι σε γνώση του και ότι σχεδιάζει την αντιμετώπισή του με την εκσκαφή της άμμου και την εκβάθυνση του λιμανιού, στα σημεία που έχει επιχωθεί.
Υπάρχει μάλιστα ενδιαφέρον από εργολάβο, που προσφέρεται να αφαιρέσει την άμμο χωρίς καμία επιβάρυνση για τον Οργανισμό, αρκεί να του επιτραπεί να χρησιμοποιήσει για τις δικές του ανάγκες την άμμο, που υπολογίζεται σε 10.000 κυβικά μέτρα. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να υπάρξει η συναίνεση της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, στην οποία ανήκει η άμμος. Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί σύντομα μια λύση, για να μη βρεθούν σε δύσκολη θέση οι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν το λιμάνι των Θερμών, αλλά και για να μη ζημιωθεί ο τουρισμός του νησιού.
http://www.gnomionline.gr

To παραπάνω δημοσίευμα της "Γνώμης" το βρήκαμε στο
http://thrakilifenews.blogspot.com όπου αναφέρεται ως  Πηγή photo:agelioforos.gr

2 σχόλια:

  1. Στο διαδικτυο γίνεται ... ο κλέψας του κλέψαντος. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, το ρεπορτάζ ανήκει στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ,οπως και η φωτογραφία της αφού ο συντάκτης βρέθηκε το Πάσχα επ΄τόπου στο νησί και το λιμανάκι των Θερμών.
    Προσέξτε, δεν κατηγορώ το samothtakinea αλλά τις "πηγές" που αναγράφονται στο τέλος, που παρουσιάζουν σαν δικό τους το κείμενο με αποτέλεσμα να μην σέβονται τη δουλειά των δημοσιογράφων.
    Ευχαριστώ Γ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάγια τακτική του ιστολογίου μας είναι να αναγράφουμε πάντα την πηγή της δημοσίευσης αλλά και την παραπομπή στον σύνδεσμο της δημοσίευσης.
    Έτσι για τον λόγο αυτό προβαίνουμε άμεσα και στην απαραίτητη διόρθωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget