Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Μετά το Πάσχα τα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων

Δεδομένη η κατάργηση των φοροαπαλλαγών - πρέπει να υποβληθούν έως τις 15 Ιουνίου 2012 Μετά το Πάσχα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ξεκινήσει τη μαζική αποστολή των φορολογικών εντύπων σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ καθώς και σε όλους τους συνταξιούχους που ανεξαρτήτως εισοδήματος μπορούν και φέτος να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους χειρόγραφα.


Οσοι δεν έχουν αποκτήσει κωδικούς πρόσβασης, το υπουργείο Οικονομικών θα τους ενημερώσει με συστημένη επιστολή προκειμένου να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα taxisnet και να υποβάλλουν τις δηλώσεις ηλεκτρονικά.



Οι φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν έως τις 15 Ιουνίου 2012. Ωστόσο μέχρι τότε θα έχουν μάθει εκατομμύρια φορολογούμενοι τα νέα μέτρα που ζητά η Τρόικα με κορυφαίο την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.


Στην τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες της ζώνης του ευρώ γίνεται σαφέστατη αναφορά στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με «εντολή» για κατάργηση φοροαπαλλαγών ενώ για πρώτη φορά προχωρούν και ένα βήμα παραπέρα αφήνοντας να ενοηθεί ότι θα προκύψουν μελλοντικά και νέες επιβαρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω του τεκμαρτού εισοδήματος ιδιοκατοίκησης, ενώ λένε ότι υπάρχουν περιθώρια ακόμη και για νέες αυξήσεις στου Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ.


Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι τα έσοδα που εισπράτει η Ελλάδα από τη φορολογία των ακινήτων είναι χαμηλά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και κάνουν σαφή αναφορά ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει φόρος στο «τεκμαρτό ενοίκιο», δηλαδή στην ιδιοκατοίκηση. Υπενθυμίζεται ότι πριν αρκετά χρόνια ίσχυε στην Ελλάδα το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης για κατοικίες άνω των 200 τετραγωνικών. Ωστόσο αυτό το μέτρο καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ).


Στην ίδια έκθεση γίνεται αναφορά και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα αλλά αφήνουν να εννοηθεί ότι επειδή δεν υπάρχει περιθώριο για νέες γενναίες αυξήσεις στου ΕΦΚ αποτελέι μονόδρομο η κατάργηση των δεκάδων φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν σήμερα εκατομμύρια πολίτες μειώνοντας ανάλογα το φόρο εισοδήματος

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=452107&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget