Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Σαμοθράκη, το νησί της Νίκης

Στην αγκαλιά του Θρακικού και του Αιγαίου πελάγους, η Σαμοθράκη είναι ένα νησί προικισμένο από τη φύση: πηγές, ρυάκια, λιμνούλες, καταρράκτες, πυκνή βλάστηση και βοτσαλωτές ακρογιαλιές συνθέτουν το υπέροχο τοπίο του νησιού, στο οποίο ορθώνεται η ψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι (1.611 μ.), στο όρος Σάος.
Η Σαμοθράκη είναι άρρηκτα δεμένη με τη λατρεία και τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών, αλλά και το περίφημο άγαλμα της Νίκης, ένα από τα πλέον διάσημα εκθέματα του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι.
Στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Χώρα, παραδοσιακό οικισμό με κεραμοσκεπή σπίτια, μικρές πλατείες και πλακόστρωτα δρομάκια, ξεχωρίζουν η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, προστάτιδα της Σαμοθράκης, το κάστρο των Γατελούζων και το Λαογραφικό Μουσείο, που κρατά ζωντανή την παράδοση του νησιού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο της Παλαιόπολης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα μνημεία και τα αρχιτεκτονικά σύνολα του ιερού των Μεγάλων Θεών, που αναφέρονται από τους αρχαίους συγγραφείς με το όνομα Κάβειροι.
Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, σε ύψωμα με όμορφη θέα, στέκουν οι πύργοι των Γατελούζων, που μας μεταφέρουν νοερά στην εποχή όπου ο γνωστός γενοβέζικος οίκος έχτιζε κάστρα και πύργους στο νησί, για να διασφαλίσει την κυριαρχία του. Στολίδια της Σαμοθράκης αποτελούν το ξωκλήσι της Παναγίας της Κρημνιώτισσας, στην κορυφή βράχου με μαγευτική θέα στην αμμουδερή παραλία της Παχιάς Άμμου, η θέση «Γριά Βάθρα» κοντά στα Θέρμα (άφθονα τρεχούμενα νερά, λιμνούλες, μικροί καταρράκτες, πλατάνια, καστανιές κ.ά.), ο πύργος του Φονιά, από την εποχή των Γατελούζων, η κοιλάδα και οι καταρράκτες του Φονιά, σε περιοχή με θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον (πυκνή βλάστηση, κρυστάλλινα νερά, λιμνούλες), και η παραλία των Κήπων, με τα χαρακτηριστικά μαύρα βότσαλα.
http://diakopes.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget