Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Τρόποι αποφυγής από τα τσιμπήματα των κουνουπιών

Ενημέρωση από το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης
Επειδή το πρόβλημα των κουνουπιών αφορά την υγεία όλων μας καθώς και την ποιότητα της ζωής μας, θεωρούμε υποχρέωση μας να ενημερώσουμε το κοινό για τους τρόπους αντιμετώπισής του, γεγονός που κρίνεται αναγκαίο τόσο για την αποφυγή των οχλήσεων από τα τσιμπήματα, όσο και για την προφύλαξη από τον κίνδυνο ασθενειών.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ
Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. ( χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών ουσιών κυμαίνεται από 1 – 5 ώρες )
Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (Αεροζόλ – ταμπλέτες – εξατμιζόμενο διάλυμα – Φιδάκι )
Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο το σώμα)
Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
Αντικουνουπικά πλέγματα – Σίτες που εμποδίζουν την δίοδο κουνουπιών στα ανοίγματα των σπιτιών (παράθυρα- φεγγίτες – αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.
Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών στα βρέφη μικρότερα των 2 μηνών ).
Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες , βάζα , γλάστρες , παλιά λάστιχα , υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου , ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους .
Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών .
Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών , αλλά δεν τα σκοτώνει . Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής ) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων .
Καλό κούρεμα γρασιδιού , θάμνων , φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια ).
Χρήση λαμπτήρα κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια ).
Παρακαλούμε πολύ κατοίκους και εκδρομείς να προσέρχονται στο Κ.Υ. Σαμοθράκης σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή γριπώδους συνδρομής μετά από τσίμπημα κουνουπιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget