Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


01-10-12

Επίσκεψη του ΥΝΑ και του Αρχηγού του Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ στο Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, τη Σύμη και τη Ρόδο

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Δημήτρης Μπαντιάς, πραγματοποίησαν την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, περιοδεία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Επισκέφθηκαν κατά σειρά το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, τη Σύμη και τη Ρόδο και συναντήθηκαν με τους δημάρχους των νησιών, τις κατά τόπους λιμενικές αρχές και τα πληρώματα των σκαφών του Λ.Σ. που περιπολούν στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας. Από τη Ρόδο, τελευταίο σταθμό της περιοδείας, ο κ. Μουσουρούλης δήλωσε:

«Βρισκόμαστε σήμερα με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας, που αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης - κανείς δεν πρέπει να το ξεχνά αυτό. Επισκεφθήκαμε το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, τη Σύμη και τη Ρόδο. Μιλήσαμε με τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, που περιπολούν νυχθημερόν τα θαλάσσια σύνορά μας. Τους ενημερώσαμε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διάθεση επιπλέον πλωτών και εναέριων μέσων στην περιοχή και ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου θα κάνει ό,τι χρειαστεί ώστε να μπορούν να επιχειρούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Θέλω με την ευκαιρία να στείλω στους Έλληνες του Αιγαίου ένα μήνυμα: Η κυβέρνηση, παρά τις πολύ δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος, είναι δίπλα τους, στο πλευρό τους. Αναγνωρίζει τις προσπάθειές τους και στηρίζει με όλες τις της δυνάμεις το έργο τους.» [Pool ΕΡΤ]

Προς ενημέρωσή σας σχετικά με τις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί το Λιμενικό Σώμα για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

  • Στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου έχουν διατεθεί 29 πλωτά μέσα Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., εκ των οποίων σήμερα τα 26 είναι άμεσα και πλήρως επιχειρησιακά αξιοποιήσιμα. Στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δεδομένων αναλαμβάνεται και προωθείται κάθε αναγκαία ενέργεια για την ορθή συντήρηση και επισκευή αυτών.

·         Το Λιμενικό Σώμα έχει εντατικοποιήσει το δίκτυο των διενεργούμενων περιπολιών πλωτών και χερσαίων μέσων, με ιδιαίτερη έμφαση στην φύλαξη των θαλάσσιων περιοχών που έχουν «στοχοποιηθεί» από τα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα ως σημεία διακίνησης μεταναστών και έχει ενισχύσει τις επιχειρησιακές του δυνατότητες στην ευρύτερη περιοχή με την αποστολή επιπρόσθετων μέσων θαλάσσιας και εναέριας επιτήρησης και προσωπικού.

·         Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μουσουρούλη και του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, κ. Μπαντιά, εξασφαλίστηκε επιπρόσθετη επιχειρησιακή ενίσχυση από τον Οργανισμό Frontex, με  την ανάπτυξη στην περιοχή επιπρόσθετων επιχειρησιακών μέσων λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί η άμεση διάθεση τεσσάρων εναέριων μέσων, τεσσάρων περιπολικών σκαφών, τριών κινητών μονάδων επιτήρησης και οκτώ εμπειρογνωμόνων αξιωματικών, οι δαπάνες των οποίων θα καλυφθούν από κοινοτικούς πόρους του Οργανισμού και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

·         Στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2012», συνελήφθησαν κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2012, 964 παράνομοι αλλοδαποί και 14 αλλοδαποί διακινητές, κάτι που αποδεικνύει την επιχειρησιακή ικανότητα και την αποτελεσματική δράση του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., των υπολοίπων Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget