Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Παράνομη υλοτομία στη Σαμοθράκη


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΒΡΟΥ

 

 

ΠΡΟΣ:

κ. Αθανάσιο Καρούντζο

Γεν. Γραμματέα Αποκεντρωμένης

Διοίκησης

Μακεδονίας Θράκης

Καθ .Ρωσσίδη 11 ΤΘ54008

Θεσσαλονίκη ΤΚ 54655

ΘΕΜΑ. Παράνομη υλοτομία στη Σαμοθράκη

κ. Γενικέ Γραμματέα.

Στη διάρκεια του φετινού χειμώνα παρατηρείται ότι είναι σε έξαρση το φαινόμενο της παράνομης υλοτομίας καυσόξυλων σε όλες σχεδόν τις δασικές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Η ιδιαίτερα δυσχερής οικονομική κατάσταση των πολιτών οδήγησε σημαντικό ποσοστό από αυτούς στην έσχατη λύση. Δηλαδή στην παράνομη υλοτομία των δασών για να εξοικονομήσουν δωρεάν την απαραίτητη για τον χειμώνα καύσιμη ύλη, προκειμένου να εξασφαλίσουν στοιχειωδώς την θέρμανση στα σπίτια τους. Από την καθολική σχεδόν αυτή πρακτική δεν εξαιρούνται οι κάτοικοι της Σαμοθράκης, γιατί αφενός μεν αυτοί δεν είναι εύποροι, αφετέρου δε η χειμερινή περίοδος στο νησί είναι ιδιαίτερα ψυχρή.

To θέμα αυτό μας απασχολεί ιδιαίτερα επειδή στο νησί ασκείται χρόνια η βοσκή σε έντονο βαθμό που είναι εμφανώς ασύμβατη με την μειωμένη βοσκοϊκανότητα του δασικού οικοσυστήματος. Αποτέλεσμα της υπέρμετρης βοσκής και μόνο ήταν η εμφανής οπισθοδρόμηση του δάσους που τείνει να αφανισθεί. Τα δενδρώδη και θαμνώδη είδη της αυτοφυούς δασικής χλωρίδας που βοσκούνται ασταμάτητα και έντονα αδυνατούν να αναγεννηθούν και σταδιακά το δάσος αφανίζεται. Η παρατηρούμενη τώρα παράνομη εκτεταμένη και ανεξέλεγκτη υλοτομία στην δενδρώδη βλάστηση που συνοδεύεται από την χρόνια και υπέρμετρη βοσκή καθιστά αδύνατη την πρεμνοφυή αναγέννηση του δάσους μετά την υλοτομία, γιατί τα νεαρά πρεμνοβλαστήματα συνιστούν την πλέον προσφιλή τροφή των χιλιάδων αιγών που βόσκουν ελεύθερα στο νησί.

Πέραν αυτών θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το κύριο χαρακτηριστικό στην τοπογραφική διαμόρφωση της Σαμοθράκης είναι οι πολύ μεγάλες εγκάρσιες κλίσεις, γιατί στο νησί αυτό των μόλις 178 χιλιάδων στρεμμάτων η υψηλότερη κορυφή Μαρτίνι- Σάος(Φεγγάρι) έχει υψόμετρο μεγαλύτερο από τα 1600 μέτρα. Οι βροχοπτώσεις που συναντούν το ιδιαίτερα επικλινές και γυμνό από βλάστηση έδαφος, μοιραία προκαλούν την αποσάθρωση και διάβρωση των πετρωμάτων, που τα παρασύρουν τελικά προς τα κατάντη δηλαδή προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τους οικισμούς τους δρόμους όπου προκαλούνται ανυπολόγιστες ζημιές. στην τοπική οικονομία, και ενίοτε στο οδικό δίκτυο. Αυτή η τεράστια φυσική πυραμίδα μέσα στο Θρακικό πέλαγος διασχίζεται από πλήθος χειμάρρων που έχουν νερά σε όλη τη διάρκεια του έτους. Εφόσον το έδαφος της χάνει την φυσική προστασία του από τα δένδρα συνέπεια της παράνομης και εκτεταμένης υλοτομίας, μοιραία οι χείμαρροι θα παρασύρουν στο ορμητικό διάβα τους πέτρες, χώματα, κλπ.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα. Απευθυνόμαστε στην πολιτική ηγεσία της τοπικής δασικής Υπηρεσίας επειδή αυτή έχει αποψιλωθεί από το απαραίτητο προσωπικό φύλαξης ,δεν διαθέτει τις αναγκαίες πιστώσεις και εμφανώς αδυνατεί να προστατεύσει αποτελεσματικά τον ορεινό όγκο από την πρωτοφανή σε έκταση υλοτομία. Απευθυνόμαστε στην πολιτική ηγεσία της δασικής Υπηρεσίας γιατί το μείζον αυτό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την αστυνόμευση. Η λαθροϋλοτομία είναι συνέπεια της αδυναμίας των κατοίκων να ανταπεξέλθουν στην δαπάνη για προμήθεια της αναγκαίας καύσιμης ύλης. Η αποτελεσματική αστυνόμευση του δάσους δεν αρκεί γιατί από μόνη της, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα. Απαιτείται πολιτική λύση στα πλαίσια βεβαίως της έννομης τάξης, χωρίς να ακυρώνεται η ισχύς της δασικής νομοθεσίας. Η χειμερινή περίοδος θα διαρκεί στους επόμενους δυο μήνες. Ας ληφθούν τώρα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτραπεί η παραπέρα καταστροφή του πολύτιμου δάσους της Σαμοθράκης

Σας υπενθυμίζουμε τέλος ότι για το μοναδικό αυτό στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου νησιώτικο δασικό οικοσύστημα Α) η δασική Υπηρεσία πρότεινε την κήρυξη του ως Εθνικού δρυμού «Σάος- Μαρτίνι» όπου έχουν εγκριθεί από τα Υπουργείο Γεωργίας και Περιβάλλοντος οι προδιαγραφές της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης. Β) Έκταση 164 χιλιάδων στρεμμάτων της Σαμοθράκης αναγνωρίσθηκε ως προστατευόμενη περιοχή και εντάχθηκε στις περιοχές NATURA 2000.( GR 111004) Γ) Η βλάστηση της Σαμοθράκης περιγράφεται εκτενώς στο βιβλίο ερυθρών δεδομένων των απειλούμενων ειδών της Ελληνικής χλωρίδας καθότι, στη Σαμοθράκη φύονται εννέα (9) είδη βλάστησης που χαρακτηρίσθηκαν ως απειλούμενα. Από αυτά τα πέντε(5) είναι μοναδικά στην Ελληνική Επικράτεια γιατί είναι ενδημικά μόνο στη Σαμοθράκη.

Αυτόν τον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο της Σαμοθράκης με την μοναδική βιοποικιλότητα σας καλούμε να προστατεύσετε με τα κατάλληλα για την προκειμένη περίπτωση πολιτικά μεν νόμιμα δε μέτρα.

Κοινοποιούμε την πρότασή μας και στον Δήμο Σαμοθράκης με την βεβαιότητα ότι και αυτή τη φορά θα συνδράμει θετικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος στην ορεινή περιοχή που προκαλεί ζημιές στην τοπική οικονομία και στα έργα υποδομής.

Η Συντονιστική Γραμματεία

Κοινοποίηση

1) Διεύθυνση Δασών Ν. Έβρου.

2) Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης

3) Δήμος Σαμοθράκης

 
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΒΡΟΥ

Εργατικά Παλαγίας Αλεξανδρούπολη 30-1-2013

Τ.θ 21Αριθ. Πρωτ. 7

Αλεξανδρούπολη

TΚ 68100

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget