Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Η ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΕ ΕΝΑ (1) ΜΟΝΟ ΙΑΤΡΟ

Με βάση το ισχύον πλαίσιο δεν πρόκειται να προσληφθεί κανένας ιατρός στο ακριτικό μας νησί
μέχρι το 2015 – Τι αναφέρει σε ερώτησή του ο βουλευτής Έβρου κ. Μαρίνος Ουζουνίδης

Με την από 01/07/2014 ερώτησή του, ο Βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μαρίνος Ουζουνίδης, κατέθεσε για άλλη μια φορά ερώτηση σχετικά με το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης από ιατρικό προσωπικό, στον Υπουργό Υγείας.
Το Κ.Υ. Σαμοθράκης βρίσκεται σε τραγική κατάσταση καθώς εδώ και πολύ καιρό υπολειτουργεί με έναν μόνο Ειδικό Γενικό Ιατρό. Σύμφωνα μάλιστα με τον Οργανισμό του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης, προβλέπονται 3 θέσεις αγροτικών Ιατρών και 4 θέσεις Ειδικών Ιατρών για την ικανοποίηση των αναγκών ολόκληρου του νησιού σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Με αφορμή το γεγονός αυτό, ερωτάται ο κ. Υπουργός εάν σκοπεύει να προβεί άμεσα στην πρόσληψη νέου ιατρικού προσωπικού (κυρίως ιατρών παθολόγων και παιδιάτρων) παρέχοντας τους διάφορα κίνητρα ώστε να προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Επίσης, ερωτάται εάν θα ωφελούσε ο χαρακτηρισμός του Κ.Υ. ως «Άγονου Α΄ Κατηγορίας» και γιατί υπάρχει κωλυσιεργία σχετικά με την ένταξή του στο ισχύον πλαίσιο.
Το κείμενο της ερώτησης:

Προς κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο Κ. Υ. Σαμοθράκης»

Με τις από 15.10.2013 (Αριθ. Πρωτ. 2690/15-10-2013), 28.08.2013 (Αριθ. Πρωτ. 1010/28.08.2013) και 15.10.2013 (Αριθ. Πρωτ. 2690/15.10.2013) ερωτήσεις μου προς τον προηγούμενο Υπουργείο Υγείας είχα θίξει εντόνως τα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας του ακριτικού νησιού της Σαμοθράκης.
Τα προβλήματα αυτά καθιστούν ισχνή, έως και ανεπαρκή, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κατοίκων του νησιού.
Το μείζον πρόβλημα αποτελεί η υποστελέχωση του Κ.Υ. από ιατρικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον Οργανισμό του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης για την στελέχωση του νησιού με ιατρικό προσωπικό προβλέπονται τρείς (3) θέσεις αγροτικών ιατρών και τέσσερις θέσεις Ειδικών Ιατρών.
Σήμερα, ωστόσο, έπειτα και από τη συνταξιοδότηση το 2013 του χειρούργου ιατρού και του παθολόγου ιατρού και με δεδομένη την απουσία παιδιάτρου εδώ και πολλά χρόνια το Κ.Υ. έχει απομείνει να (υπο) λειτουργεί με έναν Ειδικό Γενικό Ιατρό. Την τραγική αυτή κατάσταση επιβεβαίωσε και ο προηγούμενος Υπουργός Υγείας σε απάντησή του σε αντίστοιχη ερώτησή μου (Αριθ. Πρωτ. 81485/σχετ.81498/27-9-2013).
Όπως καταλαβαίνετε είναι αδύνατο ένας ιατρός να ικανοποιήσει τις ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενός ολόκληρου νησιού, ιδίως ενός ακριτικού νησιού όπως η Σαμοθράκη, και δη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κατά τους οποίους ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται λόγω της άφιξης πλήθους τουριστών.
Επιπλέον, οι τρείς (3) θέσεις αγροτικών ιατρών που προβλέπονται παραμένουν απλήρωτες λόγω έλλειψης κινήτρων προς τον ιατρικό πληθυσμό της χώρας ώστε να εκδηλώσει ενδιαφέρον για να υπηρετήσει στο νησί.
Τέλος, σε απάντησή του ο πρώην Υπουργός Υγείας (Αριθ. Πρωτ. 96379/29-11-2013) είχε αναφέρει ότι «…όπως ορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 11, παρ. 1 του Ν.3833/2010 (ΦΕΚ 40 Α’) όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 37, παρ. 2 του Ν.3986/2011 (ΦΕΚ 152 Α’) και τις διατάξεις του άρθρου 7, παρ. 3 του Ν.4051/2012 (ΦΕΚ 40 Α’) προκύπτει ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015, ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων και διορισμών του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στους φορείς της παρ. 1 του άρθρου 1 του Ν.3812/2009, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος συνολικά από το λόγο ένα προς πέντε (μια πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις), στο σύνολο των φορέων με εξαίρεση το έτος 2011, για το οποίο ο λόγος θα είναι ένα προς δέκα.»
Δηλαδή, θέλετε να πείτε στο κατοίκους του νησιού ότι μέχρι το 2015 δεν θα προσληφθεί κανένας γιατρός με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο;
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Σκοπεύετε να προβείτε άμεσα στην πρόσληψη νέου ιατρικού προσωπικού, κυρίως ιατρών παθολόγων και παιδιάτρων (είτε μόνιμου είτε επικουρικού);
2. Τι κίνητρα σκοπεύετε να παράσχετε στους υποψήφιους ιατρούς ώστε να προσελκύσετε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την απαραίτητη στελέχωση του Κ.Υ. Σαμοθράκης;
3. Συμφωνείτε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρόσφερε σημαντικά οφέλη ο χαρακτηρισμός του Κ.Υ. ως «Άγονου Α’ Κατηγορίας» και γιατί υπάρχει κωλυσιεργία σχετικά με την ένταξή του στο ισχύον πλαίσιο, από τη στιγμή μάλιστα που πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις;

Ο ερωτών Βουλευτής
Μαρίνος Δ. Ουζουνίδης

2 σχόλια:

  1. Κυκλοφορούν φήμες ότι Σουχαηλ και Παππάς θα εγκατασταθούν μόνιμα στο νησί και θα ιδιωτευσουν, ο πρώτος σύμφωνα με τις ίδιες φήμες ψάχνει ήδη χώρο για να στεγάσει το ιατρείο του. Όσο για τον κύριο Παππά μήπως με την ανάληψη των καθηκόντων του οκύριος Βίτσας προτίθεται να του δώσει πόστο και για αυτό να υπάρχει η σκέψη της ιδιώτευσης στη Σαμοθράκη;
    Ότι και να είναι πάντως καλοδεχούμενοι όχι μόνο οι 2 αλλά κι από όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Τουλάχιστον να γλιτώνει ο Σαμοθρακιτης τα έξοδα μετακίνησης. Έπρεπε να είχαν έρθει από χρόνια ιδιώτες γιατροί. Κάλιο αργά παρά ποτέ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι αντιδράσεις είναι χλιαρές για ένα τόσο σόβαρό ζήτημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget