Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014

Προβλήματα στις δομές Υγείας της Θράκης κατέγραψε κλιμάκιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Τις χρόνιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι δομές Υγείας στην περιφέριεα της Θράκης κατέγραψε

Ο πρόεδρος του ΙΣΒ, Π.Βάρναλης (επικουρούμενος από τον γενικό γραμματέα Α.Παπανδρούδη και την αντιπρόεδρο Θ.Γκιόκα) συνόδευσε τον πρόεδρο του ΠΙΣ, Μ.Βλασταράκο, τον β' αντιπρόεδρο Γ. Ροκαδάκη και τα μέλη, Αν.Βασιάδη, Κων. Κουτσόπουλο και Βλ. Παναγιωτίδη, διαδοχικά στη Σαμοθράκη, την Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο, καθώς επίσης και την Κομοτηνή.

Μετά το πέρας της επίσκεψης στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο του νησιού, με τη συμμετοχή τοπικών παραγόντων, όπως του διευθυντού του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης, του απερχόμενου δημάρχου, αλλά και του νεοεκλεγέντα δημάρχου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκείνο το οποίο διεπιστώθη, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, είναι οι ελλείψεις τις οποίες αντιμετωπίζει για χρόνια η περιοχή, εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχει μόλις ένας ειδικευμένος γιατρός στο Κέντρο Υγείας, και όχι πέντε όπως προβλέπεται, ενώ το νησί δεν διαθέτει αγροτικό γιατρό, παρά το γεγονός ότι προβλέπονται τρεις.

Σε ευρεία σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, με τη συμμετοχή του διοικητού, των εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου και των εργαζομένων του ιδρύματος, διεπιστώθη ότι, παρά τον φόρτο εργασίας ο οποίος «γονατίζει» το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το ίδρυμα απειλείται εξαιτίας των αθρόων αποχωρήσεων προσωπικού, χωρίς, μάλιστα, να διαφαίνεται η αντικατάστασή του. Τονίσθηκε από όλους τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη η ανάγκη για την ενίσχυση της λειτουργίας του νοσοκομείου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικά και υποδομή, καθώς προσφέρει περίθαλψη Τριτοβάθμιας και Τεταρτοβάθμιας Βαθμίδος σε μία πολύ ευαίσθητη περιοχή.

κλιμάκιο του ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) που επισκέφθηκε την περιοχή, μετά από σχετική πρόσκληση του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου (ΙΣΒ).
το Διδυμότειχο, σε σύσκεψη με τις Υπηρεσίες του Νοσοκομείου, τους εκπροσώπους των ιατρών και των εργαζομένων, αλλά και των εκπροσώπων της κοινωνίας, διεπιστώθη η αποδυνάμωση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, η αδυναμία της στελέχωσής του όχι μόνον από ειδικευμένους, αλλά και από ειδικευόμενους γιατρούς και λοιπό προσωπικό, ενώ από όλους τους συμμετέχοντες κατέστη σαφής η άμεση ανάγκη για αυτονομία του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, προκειμένου αυτό να μπορεί να λειτουργεί ενισχυμένο στην ακριτική αυτή περιοχή.

Στη Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους Ιατρικούς Συλλόγους και τα διοικητικά συμβούλια των Ιατρικών Συλλόγων Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης και διαπιστώθηκε

  • Προοδευτική αποδυνάμωση των Δημόσιων Δομών Υγείας,
  • Αύξηση των προβλημάτων στην ιδιωτική παροχή περίθαλψης και
  • Έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού από την επίσημη Πολιτεία.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκτιμά ότι, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την κάλυψη των οξυμένων αναγκών, την παροχή κινήτρων για τη προσέλευση νέου ιατρικού δυναμικού στις περιοχές αυτές, αλλά και συνεχές ενδιαφέρον με αναγκαία έργα, θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα, όχι μόνον κοινωνικά και οικονομικά, αλλά και ιδιαίτερης εθνικής σημασίας.

Ο ΠΙΣ καλεί την Πολιτεία, τους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους, αλλά και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, να συνεργήσουν προκειμένου η περίθαλψη των κατοίκων του Έβρου, της Σαμοθράκης, αλλά και ολόκληρης της Θράκης, να ενισχυθεί ποσοτικά και ποιοτικά, να παρέχει ασφαλείς υπηρεσίες Υγείας και να δώσει τη δυνατότητα στον πληθυσμό της περιοχής να ζει με ασφάλεια, χωρίς να εγκαταλείπει τη περιοχή του ή να αναζητεί υπηρεσίες στη γείτονα χώρα.
health.in.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget