Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Αποδεκατίζεται το λιμενικό προσωπικό Θράκης.

Μείωση του λιμενικού προσωπικού που υπηρετεί στη Θράκη και στο νησί της Σαμοθράκης, κατάργηση λιμενικού σταθμού και μετατροπή λιμενικών σταθμών σε φυλάκια, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Λιμενικού Σώματος.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το σχέδιο το υπολιμεναρχείο Πόρτο Λάγος μετατάσσεται σε Β' Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, με έδρα το Πόρτο Λάγος. Επίσης ο Λιμενικός Σταθμός Μαρώνειας Ροδόπης, ο Λιμενικός Σταθμός Αβδήρων Ξάνθης και ο Λιμενικός Σταθμός Φαναρίου Ροδόπης, καταργούνται.

Οι αντιδράσεις όμως έφεραν αλλαγές, έστω και στην εκπνοή της εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος, δηλαδή μέχρι τέλος Αυγούστου. Συγκεκριμένα οι λιμενικοί

σταθμοί Φαναρίου και Μαρώνειας δεν καταργούνται αλλά μετατρέπονται σε φυλάκια, ενώ οριστική είναι η απόφαση κατάργησης του λιμενικού σταθμού Αβδήρων Ξάνθης, παρόλο που αυτό στεγάζεται σε δημόσιο κτίσμα και δεν επιβαρύνεται με την καταβολή ενοικίου.

Η μη κατάργηση βέβαια των λιμενικών σταθμών και η μετατροπή τους σε φυλάκια συνιστά αναγκαία την επάνδρωσή τους, κάτι που δεν προβλέπεται στο σχέδιο. Προβλέπεται να υπηρετούν εκεί από ένας έως τρεις λιμενικοί, που δεν επαρκούν ούτε καν για να καθοριστούν οι βάρδιες.

Το σχέδιο ενισχύει τις αρμοδιότητες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης. Η περιφέρεια δικαιοδοσίας περιλαμβάνει τους λιμένες και όρμους, την κατά νόμο χερσαία περιοχή αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής με την αντίστοιχη χωρική θάλασσα, καθώς και τη θαλάσσια περιοχή ευθύνης του Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., ορίζεται ως εξής:
α. Από την ανατολική εσχατιά των συνόρων του κράτους και δυτικά μέχρι το ανατολικό άκρο των εκβολών του ποταμού Νέστου.
β. Τη νήσο Σαμοθράκη, καθώς και τις παρακείμενες βραχονησίδες.

Βέβαια αυτή η ενίσχυση αρμοδιοτήτων στην Αλεξανδρούπολη και η αποψίλωση αρμοδιοτήτων από τα υπολιμεναρχεία και τους λιμενικούς σταθμούς σημαίνει, σύμφωνα με τον Σπύρο Τσίμπλα αντιπρόεδρο της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης, ότι «αν κάποιος πολίτης θέλει να εκδώσει μία άδεια χειριστή ταχυπλόου, την οποία εξέδιδε μέχρι σήμερα το υπολιμεναρχείο Λάγους, θα πρέπει να μετακινηθεί στην Αλεξανδρούπολη για να το κάνει. Κάποιος ο οποίος θέλει να νηολογήσει ένα σκάφος θα πρέπει να πάει στην Αλεξανδρούπολη να το κάνει. Δε γίνεται να εξυπηρετούνται δύο νομοί της Ροδόπης και της Ξάνθης στην Αλεξανδρούπολη, γιατί τα χιλιόμετρα είναι υπερβολικά πολλά. Οι επιπτώσεις προς τον πολίτη στο μέλλον θα είναι τεράστιες».

Μείωση στο σύνολο των λιμενικών που υπηρετούν στη Θράκη φέρνει επίσης το σχέδιο αναδιάρθρωσης, παρόλο που οι ανάγκες για φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή μας αυξάνουν, όπως και οι ανάγκες ελέγχου για παράνομο εμπόριο, για παράνομους μετανάστες και εξαιτίας του αυξανόμενου τουριστικού ρεύματος από Βουλγαρία και Ρουμανία μετά τη διάνοιξη του ελληνοβουλγαρικού κάθετου άξονα 140 λιμενικοί θα υπηρετούν σε όλη τη Θράκη και στη Σαμοθράκη, αριθμός μειωμένος κατά 20 άτομα σε σχέση με τον σημερινό. 

Ειδικότερα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης θα υπηρετούν 60 άτομα. Στο A' Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, δηλαδή το υπολιμεναρχείο Σαμοθράκης θα απαρτίζεται από 20 άτομα και αντίστοιχος αριθμός θα στελεχώνει το υπολιμεναρχείο Λάγους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του σχεδίου δε θα υπάρξουν μετακινήσεις προσωπικού, χωρίς βέβαια τίποτα να είναι σίγουρο, καθώς οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν κοινοποιηθεί ούτε καν στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους λιμενικούς.

Πηγή: xronos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget