Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Παρέμβαση του Προέδρου της ΝΟ.Δ.Ε. Έβρου κ.Σταύρου Σταυράκογλου με αφορμή την εκδήλωση των 40 χρόνων απο την ίδρυση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία ο χρόνος των 40 ετών ενός πολιτικού οργανισμού ίσως δεν είναι αυτός που τη σημαδεύει. Ίσως επίσης να υπολείπονται τα 40 έτη Λειτουργίας από τα υπερδιπλάσια ενός άλλου. Όμως ο χρόνος στα πολιτικά δρώμενα που σηματοδοτούν μία χώρα δεν είναι ούτε ουδέτερος ούτε συμπιέζεται σε συγκρίσεις ποσοτικού απλά χαρακτήρα. Γιατί ο πολιτικός χρόνος, ο χρόνος ζωής και προσφοράς στην Ελλάδα και στον ελληνισμό ενός κόμματος  είναι
φορτισμένος και συνδεδεμένος με ιστορική συγκυρία των γεγονότων που χάραξαν την πορεία του, την νοηματοδότηση των πολιτών και της κοινωνίας, την ανάδειξη του σε οδοδείκτη και πυξίδα πορείας για το μέλλον . Σ’ αυτό το περίγραμμα η δημιουργία και η κατάθεση της Ν.Δ. έχει ένα ιστορικό βάρος το οποίο  την αναδεικνύει και την κατοχυρώνει στις συνειδήσεις των πολιτών αλλά και σε ευρωπαϊκή κλίμακα ως το κόμμα που πριν 40 χρόνια έκανε το μεγάλο χρέος της απέναντι στη χώρα.
Μέσα στη δίνη της δομικής πολιτικής κρίσης που παρήγαγε η δικτατορία, η Ν.Δ. ήταν η υπεύθυνη πολιτική δύναμη που πήρε την ευθύνη να οδηγήσει την Ελλάδα στην υπέρβαση της. Η κρίση του πολιτικού συστήματος απαιτούσε ένα γενναίο, υπεύθυνο, ριζοσπαστικό πολιτικό οργανισμό που θα οδηγούσε με ασφάλεια τη χώρα σε καθεστώς δημοκρατίας, ελευθερίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτή η ιστορική και αναντικατάστατη συνεισφορά της Ν.Δ. στη σύγχρονη πολιτική ιστορία πηγάζει από  την αδήριτη ανάγκη θεμελίωσης των βασικών αξόνων  ενός δημοκρατικού πολιτεύματος αντάξιου των προσδοκιών και των επιθυμιών των πολιτών, που είχε τραυματίσει η δικτατορία. Ηγετική θέση σ’ αυτούς είχε η εγκαθίδρυση της δημοκρατικής ευταξίας, της ευνομίας, της πολιτικής ισότητας  και ισηγορίας, μίας δικαιοκρατούμενης συνταγματικής δημοκρατίας, ενός κράτους  δικαίου. Μιας δημοκρατίας συνυφασμένης με την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία μας ως άτομα.
40 χρόνια μετά η Ν.Δ. το κόμμα μας καλείται ξανά να κάνει το χρέος της απέναντι στην Ελλάδα και τον ελληνισμό. Αναλαμβάνει την ευθύνη να δομήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις να υπερβούμε μία άλλη κρίση: Μία ευθύνη ισότιμη με την πρώτη. Γιατί και οι δύο είναι πρωτοφανείς, γιγαντιαίες, αποδομούν τον κοινωνικό ιστό. Σήμερα ως συνέχεια και συνεπείς στον ιδρυτή μας Κωνσταντίνο Καραμανλή και τις παρακαταθήκες του ,σηκώνουμε το ανάστημα μας και παίρνουμε στους ώμους μας την οικονομική διάσωση της χώρας. Να υπερβούμε ψευδή διλήμματα και αυταπάτες και ιδεοληψίες και να οικοδομήσουμε ουσιαστικές προϋποθέσεις  δημιουργίας νέων διατηρήσιμων οικονομικών συνθηκών, έξω και πέρα από τα μνημόνια. Είναι υπόθεση Εθνικής Ανεξαρτησίας αυτή η απόφαση μας. Η ελπίδα και η αισιοδοξία δομούνται, δεν διακηρύσσονται. Έχουμε μπροστά μας την πρόκληση μιας νέας εθνεγερτήριας εμπειρίας. Η νέα αφήγηση του Έθνους έχει ως συγγραφέα τη Νέα Δημοκρατία. Μας εμπνέει και μας δείχνει την οδό της ευθύνης. Όντας υπερήφανοι για την πολιτική μας ταυτότητα και την διαχρονική προσφορά στην προκοπή αυτού του τόπου. Ξεκάθαρα και χωρίς αναστολές.
Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο στοχασμός του : «Ν αγαπάς την ευθύνη. Να λες : «εγώ  μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δεν σωθεί,  εγώ φταίω.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget