Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Εγκατάσταση Νέας Δημοτικής Αρχής: Οι ομιλίες του απερχόμενου και του νέου Δημάρχου Σαμοθράκης


Παρακάτω οι ομιλίες των δύο Δημάρχων


Ο αποχαιρετιστήριος λόγος του απερχόμενου Δημάρχου κου Γεωργίου Χανού
  
Κατά την διάρκεια της τελετής ο αποχωρήσας Δήμαρχος κ. Χανός Γεώργιος μετά τον χαιρετισμό που απηύθυνε  στους παρευρισκόμενους ανάφερε τα εξής:

Σήμερα κλείνει ένα κεφάλαιο τόσο για το Δήμο Σαμοθράκης όσο το δικό μου προσωπικά στην πολιτική ζωή.   Ξεκίνησα να υπηρετώ την Σαμοθράκη από το 1980 ως Νομαρχιακός Σύμβουλος, ως Δημοτικός Σύμβουλος ως  Δήμαρχος Σαμοθράκης είτε ως ενεργό μέλος στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας.
Η αποτίμηση της δουλειάς μου δεν μπορεί να γίνει από εμένα, αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο προσπάθησα να ανταποκριθώ με αυταπάρνηση στα καθήκοντά μου.
Η τελευταία τετραετία ξεκίνησε αισιόδοξα καθώς όπως εξήγγειλε ο ¨Καλλικράτης¨ η τοπική αυτοδιοίκηση  αποκτούσε νέες αρμοδιότητες και μεγαλύτερη αυτονομία, ωστόσο σύντομα είδαμε το σκληρό πρόσωπο της πραγματικότητας που επιδεινώθηκε ραγδαία από την οικονομική κρίση.
Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να παραδώσω ένα Δήμο με λιγότερα προβλήματα, πολλά ζητήματα εν εξελίξει αλλά και πολλές προοπτικές.
Η επόμενη πενταετία έχει καλύτερες προοπτικές, αυτό απαιτεί πολιτική σταθερότητα και δύο βασικές προϋποθέσεις. Οι απασχολούμενοι με τα κοινά να δείξουν το καλύτερο πρόσωπό τους και οι πολίτες να αλλάξουν νοοτροπία.
Δεν έχω κανένα παράπονο ως Δήμαρχος ωστόσο κοινά διαπιστωμένο είναι ότι ορισμένες νοοτροπίες αποτελούν για το νησί μας πρόβλημα, νοοτροπίες ανθρώπων που είτε ασχολούνται με τα κοινά είτε είναι απλοί πολίτες.
Οι προκλήσεις των καιρών θα είναι πολλές μέχρι να μπορέσουμε να ανακάμψουμε.
Ωστόσο σήμερα κλείνει ένα κεφάλαιο και ανοίγει ένα άλλο και έχουμε την υποχρέωση να δούμε με αισιοδοξία και ελπίδα το μέλλον.
Η Σαμοθράκη πιστεύω ότι θα έχει πρωταρχικό ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν τα  νησιωτικά θέματα, έχει προοπτική και θεωρώ τιμή μου και καμάρι μου που είμαι Σαμοθρακίτης και διετέλεσα Δήμαρχος Σαμοθράκης.
Τη σημερινή ημέρα τα αισθήματα είναι ανάμικτα αλλά είναι καθαρά, υπάρχει συγκίνηση αλλά και χαρά, αφήνω τον Δήμο Σαμοθράκης σε χέρια που μπορούν να κάνουν καλύτερα πράγματα από εμάς, αφήνω το κλειδί του Δήμου στο Θανάση το Βίτσα ένα άνθρωπο με υψηλά στάνταρ, μορφωμένο αλλά κυρίως τίμιο, ανιδιοτελή και ευσυνείδητο χαρακτηριστικά που είναι δύσκολο να τα βρει κανείς στην πολιτική και παρακαλώ όλους να τον βοηθήσουμε  να είναι ένας καλός Δήμαρχος.
Είμαι σίγουρος ότι πήρε την απόφαση να υπηρετήσει τον Δήμο Σαμοθράκης και είναι άξιος συγχαρητηρίων για την απόφασή του αυτή, παραδίδω λοιπόν τον Δήμο Σαμοθράκης σε καλά χέρια.
Κλείνοντας θέλω να μου επιτρέψετε να κάνω ορισμένες επισημάνσεις για τα σημαντικότερα αναπτυξιακά ζητήματα του Δήμου Σαμοθράκης. Ιεραρχικά θα ξεκινήσω από κάποια έργα τα οποία είναι μπροστά μας. Η παρέμβασή μου έχει ενημερωτικό και παιδευτικό χαρακτήρα.

1ο Αεροδρόμιο:
Ξεκίνησε το 1984 μέσα από το ειδικό πρόγραμμα Σαμοθράκης αλλά εγκαταλείφθηκε διότι ο τότε Δήμαρχος Σαμοθράκης θεώρησε για λόγους που είχαν σχέση με ιδιωτικά συμφέροντα ότι δεν πρέπει  να γίνει. Στην συνέχεια τέθηκε εκ νέου το 2000 όχι μόνο ως εξαγγελία δύο κυβερνήσεων αλλά  και εξελίχθηκε κιόλας στα ¾ . Εδώ και δύο έτη τέθηκε το θέμα σε κυβερνητικό επίπεδο και πολύ σύντομα θα υλοποιηθεί. Όσο για τις φωνές που λένε ότι δεν πρέπει να γίνει έχω να πω ότι ένα νησί αν δεν θέλει αεροδρόμιο  δεν είναι άξιο να θέλει άλλα πράγματα.
2Ο Λιμάνι Καμαριώτισσας:
Όσο ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης καθυστερούν την σύνταξη της μελέτης χερσαίας ζώνης το έργο δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.
3Ο Λιμάνι Θέρμων:
Απαιτείται η εκπόνηση μελέτης διότι όπως και για το λιμάνι της Καμαριώτισσας έτσι και για το λιμάνι των Θέρμων δεν έγινε η εφαρμογή της προβλεπόμενης μελέτης και η αδειοδότησή τους.
Υπολογίζω ότι δε δύο έτη θα είναι έτοιμοι οι φάκελοι ώστε να γίνουν τα έργα.
4ο Αλιευτικό καταφύγιο Λακκώματος:
Απαιτείται πολιτική βούληση προκειμένου να ενταχθεί προς χρηματοδότηση το έργο καθώς είναι ώριμο.
5ο  Βιολογικός καθαρισμός:
 Το έργο αυτό έπρεπε ήδη να έχει υλοποιηθεί, θα πρέπει να εκπονηθεί η τελική μελέτη με χρηματοδότηση της Περιφέρειας και των συμπληρωματικών έργων και να ενταχθεί προς χρηματοδότηση. Επίσης τα έργα αποχέτευση Θέρμων, βιολογικός Θέρμων και βιολογικός Λακκώματος είναι έργα ώριμα και μπορούν να ενταχθούν άμεσα για χρηματοδότηση.
Όσον αφορά τον βιολογικό Καμαριώτισσας δεν υπάρχει κανένα θέμα οσμών ή οτιδήποτε επιβαρυντικό, αν υπάρχουν άλλες απόψεις παρακαλώ να είναι τεκμηριωμένες. Επίσης σας αναφέρω ότι Γερμανοί εμπειρογνώμονες έδωσαν λύσεις σε όλα τα ζητήματα του βιολογικού καθαρισμού.
6ο Απορρίμματα:
Σήμερα ο Δήμος Σαμοθράκης έχει μεγάλη οικονομική αιμορραγία για την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός νησιού ωστόσο υπάρχουν λύσεις.
Η πρώτη είναι η κατασκευή ΧΥΤΥ, για το έργο αυτό έχει βρεθεί κατάλληλος χώρος ο οποίος έχει εγκριθεί αλλά υπάρχει και η άλλη λύση που είναι η κατασκευή μικρού εργοστασίου καταστροφής των υπολειμμάτων και των φυτικών υπολειμμάτων που μπορεί να παράγει ενέργεια, ως έργο έχει μικρότερο κόστος και είναι εφαρμόσιμο.

7ο Λιμνοδεξαμενή Ξηροποτάμου:
 Αντί να υποστηρίζουμε το έργο κυνηγάμε μάγισσες, το έργο δεν πειράξει κανένα και θεωρώ ότι αυτοί που αντιτίθενται δεν έχουν επαρκή στοιχεία να αποδείξουν το αντίθετο. Πιστεύω ότι ιδιαίτερα θα επωφεληθούν οι κάτοικοι της περιοχής και ως Δήμαρχος Σαμοθράκης θεωρώ ότι το έργο αυτό είναι 1ης προτεραιότητας για το νησί και δεν βλάπτει κανένα.
8ο Περιφερειακός δρόμος Καμαριώτισσας:
Το έργο δημοπρατήθηκε ωστόσο για λόγους που έχουν να κάνουν με θέματα συγχρηματοδότησης της Χώρας μας το Υπουργείο σταμάτησε το έργο όπως και άλλα έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ μέχρι νεωτέρας, επομένως είναι θέμα χρόνου η έναρξη υλοποίησης του έργου.
9ο Περιφερειακός δρόμος Χώρας- Αλωνίων:
Το έργο έχει ενταχθεί προς χρηματοδότηση και σύντομα όπως και το προαναφερόμενο έργο θα δημοπρατηθεί και θα ξεκινήσει η υλοποίησή του.
10ο Υδρευτικά:
Πρόκειται για ένα πακέτο έργων που περιλαμβάνει υδρευτικά έργα σε όλους τους οικισμούς για την βελτίωση της ύδρευσης. Εκκρεμούν τα τεύχη δημοπράτησης, ωστόσο οι επί μέρους μελέτες έχουν εκπονηθεί και το έργο αυτό πρέπει να γίνει.
11ο Ανάπλαση παραλιών Κήπος και Παχιά Άμμος:
Το έργο είναι ώριμο από άποψη μελετών και μάλιστα με βραβευμένες αρχιτεκτονικές μελέτες, αυτό που εκκρεμεί είναι ο εκ νέου καθορισμός αιγιαλού και παραλίας για τον παλιό αιγιαλό.
12ο  Ανάδειξη ορεινού όγκου:
Το έργο αυτό περιλαμβάνει δύο σκέλη το ένα αφορά την ανάδειξη του Βρυχού και το άλλο την περιοχή Χριστού και απαιτούνται αδειοδοτήσεις από το Δασαρχείο, ωστόσο είναι ώριμο από άποψη μελετών. Πρόσφατα ψηφίστηκε και ο νόμος που επιτρέπει τα κατασκηνωτικά κέντρα εντός δασικών περιοχών που για το νησί μας ανοίγει νέες προοπτικές.
13ο Κτηματολόγιο:
Το κτηματολόγιο ξεκινάει για την Σαμοθράκη άμεσα καθώς δόθηκε σε ανάδοχο από το αρμόδιο Υπουργείο.
14ο Χωροταξικό:
Όπως γνωρίζεται ο χωροταξικός σχεδιασμός έχει παγώσει καθώς απαιτεί συμπληρωματικές μελέτες για την εφαρμογή του.
15ο Αρχαιότητες:
Από το Υπουργείο Πολιτισμού ήδη έχουν ξεκινήσει έργα ανάδειξης αποκατάστασης των μνημείων του νησιού όπως η ανάδειξη του κάστρου της Χώρας, η ανάδειξη της μονής Χριστού, το αρχαιολογικό μουσείο.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι όλα τα παραπάνω μαζί με  μια προσπάθεια καλύτερης οργάνωσης του Δήμου και εξασφάλισης πρόσθετων χρηματοδοτήσεων θα φέρουν  πολύ καλά αποτελέσματα για το νησί μας, διότι η Σαμοθράκη το αξίζει.

Τέλος ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν με την καρδιά τους όλα αυτά τα χρόνια και με κάθε τρόπο.  Η Σαμοθράκη θα προχωρήσει.




Ο εναρκτήριος λόγος του Δημάρχου κου Βίτσα Αθανασίου

Κατά την παραλαβή του Δήμου Σαμοθράκης από τον απερχόμενο Δήμαρχο κο Γεώργιο Χανό ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Βίτσας Αθανάσιος δήλωσε:
Ευχαριστώ θερμά τον κο Χανό για τα καλά του λόγια αισθάνομαι μεγάλη τιμή να παραλαμβάνω από τον κο Χανό τον Δήμο Σαμοθράκης έναν άνθρωπο που έχει προσφέρει τόσα στον τόπο και τον οποίο θα είναι στα έργα μας το να τον τιμήσουμε. Θέλω να σημειώσω ότι σήμερα είναι μια μέρα ιστορική όχι γιατί αναλαμβάνουμε εμείς, για μας ιστορική στιγμή θα είναι σε μια πενταετία που θα γίνει η αποτίμηση.
Ιστορική στιγμή λοιπόν γιατί. Το πολιτικό περιβάλλον σ αυτή τη χώρα το γνωρίζετε άλλωστε. Διανύουμε τον 5ο χρόνο της οικονομικής κρίσης η οποία έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά τους μικρούς Δήμους τους οποίους και έχει φέρει σε δύσκολη θέση. Θα περίμενε κανείς ότι μετά από τόσα χρόνια κρίσης η πολιτεία θα έκανε έναν ειδικό σχεδιασμό. Οι δήμοι της Χώρας δεν είναι πλέον πολλοί, είναι 325 κι ένας σωστός νόμος για την αυτοδιοίκηση δεν θα ήταν ένας ισοπεδωτικός νόμος όπως είναι ο Καλλικράτης ο οποίος αντιμετωπίζει τους 325 Δήμους επί ίσοις όροις. Εμείς πιστεύουμε ότι οι 325 Δήμοι είναι 325 διαφορετικές περιπτώσεις.
Ένας σωστός αυτοδιοικητικός νόμος θα πρέπει να βλέπει αυτούς τους 325 Δήμους ξεχωριστά με τα ειδικά προβλήματα τους και τις ειδικές δυνατότητες  τους αλλά και με ειδικές χρηματοδοτήσεις. Γιατί όταν σήμερα μας ο νόμος μας επιβάλλει σαν πρώτο  και κύριο κριτήριο κατανομής  πόρων το πληθυσμιακό, καταλαβαίνετε ότι ένας Δήμος με 2800 κατοίκους παίρνει χρήματα που αναλογούν σε αυτούς του κατοίκους. Παίρνει πάρα πολύ λίγα χρήματα ενώ τα ειδικά του προβλήματα είναι πάρα πολλά. Ο Δήμος μας είναι μεγάλος Δήμος στα προβλήματα είναι μικρός οικονομικά και πληθυσμιακά αλλά έχει βαθμό περιπλοκής. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και αντικειμενικά. Το οικονομικό και το πολιτικό.
Προβλήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας. Στόχος μας είναι να τα ξεπεράσουμε, να σώσουμε τον Δήμο εννοώ να καταστήσουμε τον Δήμο με μια άνεση να κινηθεί, να προγραμματίσει και να διοικήσει. Στόχος μας είναι να δώσουμε κάποιες αλλαγές  σ αυτό τον τόπο και ένα μεγάλο στοίχημα είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Δεν θα σας κρύψω ότι πρέπει οι Δημότες σ αυτό να συμβάλλουν πρέπει να καταλάβουν, επειδή είναι πολλοί  αυτοί που πιστεύουν ότι ο Δήμος νομοθετεί, ότι βγάζει νόμους ή ότι ακυρώνει νόμους. Ο Δήμος είναι κάτω από τους νόμους. Σε κάποιες περιπτώσεις ευτυχώς και σε άλλες δημιουργεί πρόβλημα, μας μπλοκάρει. Ένας Δήμος υποστελεχωμένος ένας Δήμος που έχει πολλά ανοιχτά μεγάλα προβλήματα παρά τις προσπάθειες του κου Χανού και των προηγούμενων Δημάρχων.
Είναι άθλος που σήμερα έχει προγραμματιστεί ένα μεγάλο έργο.
Αυτά τα προβλήματα πρέπει να τα δούμε. Το επαναλαμβάνω πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπίες και θα έχουμε και συγκρούσεις καλοπροαίρετα το λέω. Συγκρούσεις εντός και εκτός εισαγωγικών αν χρειαστεί με κατεστημένες νοοτροπίες και πρακτικές.
Δεν ήρθαμε για να αναπαράγουμε τον εαυτό μας ούτε να χαϊδέψουμε αυτιά, θα κάνουμε όμως ότι χρειαστεί για την βελτίωση της εικόνας του Δημότη ως οντότητα με την έννοια των δικαιωμάτων βέβαια αλλά και των υποχρεώσεων. Ο τόπος αυτός έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά πρέπει κι εμείς οι κάτοικοι του να τα δούμε όχι με στενό μάτι. Θα πρέπει να πάμε σε πιο συλλογικές αποφάσεις σε πιο συλλογικές δράσεις αλλά και σε μια πιο συλλογική αντίληψη των πραγμάτων. Στενό συμφέρον δεν θα το στηρίξουμε εκτός αν ένα αίτημα έχει ευρύτερη προσφορά. Ναι να εξυπηρετούμε τον πολίτη, όσο μπορούμε, υποχρέωση μας είναι και το θέλουμε, πλην όμως να μην αγγίζει αυτά τα όρια του ιδιοτελούς συμφέροντος.
Αναφέρθηκε ο κος Χανός σε ένα μεγάλο έργο το οποίο έχει προγραμματιστεί. Εγώ θέλω να διαβεβαιώσω τον κο Δήμαρχο και εσάς ότι το έργο αυτό θα το παραλάβουμε από εκεί που έχει μείνει και θα το συνεχίσουμε, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που θα πρέπει να δούμε αν μπορούμε να βρούμε κάποια εναλλακτική λύση.  Όποιο έργο είναι σε φάση που μπορεί να συνεχιστεί θα συνεχιστεί από εμάς όσο μπορούμε για να γίνει πράξη.
Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος δεν μπορώ να σας πω πολλά πράγματα σήμερα θα μείνω στο τυπικό και στο επίσημο της ημέρας. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη αυτούς που μας εμπιστεύθηκαν, ευχαριστώ και αυτούς που είχαν άλλη επιλογή, όλους τους θέλουμε συνεργάτες  και συμπαραστάτες σε αυτή την δύσκολη δουλειά που αναλαμβάνουμε. Έχουμε γνώση των προβλημάτων, υπάρχει προοπτική, υπάρχει ελπίδα, αρκεί όλοι να υπερβούμε τους εαυτούς μας και σαν προσωπικότητες και σαν φορείς και σαν μέλη ευρύτερων σχημάτων είτε υπηρεσίες λέγονται είτε σύλλογοι ή επαγγελματικές ομάδες.
Πρέπει όλοι να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια. Σας ευχαριστώ όλους για άλλη μια φορά. Ευχαριστώ τον κο Δήμαρχο για τα καλά του λόγια και υποσχόμαστε ότι θα πράξουμε ή θα προσπαθήσουμε το καλύτερο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget