Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014

"Μουσικές Καταγραφές " 184 οργανικοί σκοποί από Αιγαίο, Ιόνιο, Κρήτη και Κύπρο των Λαμπρογιάννη Πεφάνη και Στέφανου Φευγαλά

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαγρηγορίου-Νάκας το βιβλίο Μουσικές Καταγραφές Ι - 184 οργανικοί σκοποί από Αιγαίο, Ιόνιο, Κρήτη και Κύπρο. Συγγραφείς του βιβλίου είναι οι μουσικολόγοι Λαμπρογιάννης Πεφάνης και Στέφανος Φευγαλάς, ενώ η έκδοση αποτελεί τον πρώτο τόμο από σειρά καταγραφών. Τον πρόλογο γράφει ο διακεκριμένος μουσικολόγος Μάρκος Δραγούμης, υπεύθυνος του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Στις 302 σελίδες της έκδοσης περιλαμβάνονται 184 οργανικοί σκοποί από 40 νησιά καταγεγραμμένοι σε νότες, έτσι ώστε να αποτυπώνεται με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο το εκάστοτε μουσικό ύφος. Οι καταγραφές αφορούν συγκεκριμένες ηχογραφήσεις 86 οργανοπαιχτών των παλιότερων γενεών και τα όργανα που καταγράφηκαν είναι: βιολί, λύρα, νιάκαρα, πιθκιαύλι, τσαμπούνα, κλαρίνο και γκάιντα. Η έκδοση είναι δίγλωσση (ελληνικά, αγγλικά) και περιλαμβάνει επεξηγηματικό σημείωμα και πηγές. Στο βιβλίο
περιλαμβάνονται 42 εκδοχές οργανικών σκοπών από το Βορειοανατολικό Αιγαίο, όπως καταγράφηκαν από ηχογραφήσεις παλιών ντόπιων οργανοπαιχτών όπως ο Γιώργης Αντωνίου (κλαρίνο), ο Γιώργος Καραβασίλης (γκάιντα), ο Νίκος Καραγιαννάκης (βιολί), ο Θανάσης Κοτσιναδέλλης (λύρα), ο Τάσος Κουλούρης (βιολί), ο Θανάσης Λεριάδης (βιολί), ο Λεωνίδας Λουλούδης (βιολί), ο Γιάννης Μηδέλιας (λύρα), ο Βασίλης Παντελίδης (κλαρίνο), ο Διονύσης Πόγγης (βιολί), ο Μανώλης Ποριάζος (βιολί), ο Χαρίλαος Ρόδανος (βιολί), ο Γιάννης Σουσαμλής (σαντούρι), ο Αντώνης Σπανός (τσαμπούνα), ο Κυριάκος Στεργίου (βιολί), ο Περικλής Τσαντής (βιολί) και  ο Νίκος Τσεπέρκας (βιολί).
 Στη γενικότερη δημιουργική διάθεση να μελετηθεί ο λαϊκός πολιτισμός, η συμβολή της έκδοσης εντοπίζεται στη μελέτη και ανάδειξη του μουσικού ύφους των παλιότερων γενεών. Το υλικό μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ανάλυσης διάφορων παραμέτρων (μουσικοί τρόποι, μορφή, μελωδική κίνηση, διάνθιση, κλπ.), και ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει ύλη στη διδασκαλία των μουσικών οργάνων, συγκερασμένων και μη.
Συμπληρωματικά στοιχεία: EPN 1198, ISMN 979-0-69151-676-8, σελίδες: 302, μέγεθος: 210 x 297 mm
Περισσότερες πληροφορίες, το εξώφυλλο, περιεχόμενα, αποσπάσματα από τον πρόλογο, κλπ.,  περιέχονται στο σύνδεσμο:
http://mousikeskatagrafes.blogspot.gr,
Τα βιογραφικά των συγγραφέων είναι προσβάσιμα στο σύνδεσμο: http://mousikeskatagrafes.blogspot.gr/p/blog-page_3.html.
Το βιβλίο είναι διαθέσιμο από τον εκδοτικό οίκο Παπαγρηγορίου-Νάκας (Πανεπιστημίου 39 - 105 64, Αθήνα, τηλ. 210 32.21.786) καθώς και στο ηλεκτρονικό κατάστημα:
http://www.panasmusic.gr/catalog

Λαμπρογιάννης Πεφάνης - Στέφανος Φευγαλάς

Με εκτίμηση,
Μουσικές Καταγραφές | mousikes.katagrafes@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget