Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Τουρίστες εκτός καραβιού… για τη Σαμοθράκη

gnomionline.gr
Συντάχθηκε απο την Ιωάννα Παρασχάκη

Την έντονη αντίδραση των επαγγελματιών της Σαμοθράκης προκάλεσε ο αποκλεισμός ορισμένων τουριστών που ήθελαν να ταξιδέψουν προς το νησί, καθώς το καράβι αδυνατούσε να μεταφέρει μεγαλύτερο αριθμό (εξ αιτίας του πρωτοκόλλου) με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά να χτυπιέται ο τουρισμός σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. α. Λόγω της μη αναβάθμισης του πρωτοκόλλου δεν υπήρχε η δυνατότητα μεγαλύτερου αριθμού επιβατών στο πλοίο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αν μην εξυπηρετηθούν όλοι οι επιβάτες. Οι επαγγελματίες, με επιστολή τους, εξηγούν πως η αγωνία τους για τον τουρισμό είναι μεγάλη και πως η κοινή προσπάθεια για τη στήριξη του νησιού δεν ενισχύεται με το αφήνονται επιβάτες εκτός, λίγο πριν την αναχώρησή τους.
Απευθυνόμενοι για το θέμα στον Λιμενάρχη Αλεξανδρούπολης, ο κ. Πασάδης μας είπε τα εξής: «Το καράβι έχει στείλει για επιθεώρηση μέρος των σωστικών του και με σχετική έγκριση από το υπουργείο μειώνεται αντίστοιχα ο αριθμός των επιβατών. Προκειμένου να μη δέσει, στέλνει τμηματικά για έλεγχο όλα τα μέσα του σταδιακά και περικόπτει για μικρό χρονικό διάστημα αριθμό επιβατών».

«Δεν βοηθά η εταιρεία»
Το θέμα του πρωτοκόλλου αναμένεται να κλείσει σήμερα, προκαλώντας ανακούφιση των επιχειρημάτων του νησιού. «Η κατάσταση αυτή με την προβληματική συγκοινωνία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Είναι γνωστό, πως η πλοιοκτήτρια εταιρεία ενδιαφέρεται αυστηρά για τα δικά της οφέλη αφήνοντας πολλές φορές εκτεθειμένο ένα ολόκληρο νησί. Επιπλέον, εμείς ζητάμε χρόνια ένα πρωινό δρομολόγια για να μπορούνε και οι κάτοικοι να εξυπηρετούνται κάτι που ακόμα δεν βλέπουμε. Το κλίμα αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει κανένα πλάνο που να δείχνει πως το νησί θα βοηθηθεί από τη συγκοινωνία. Για παράδειγμα, ζητούσαμε να υπάρχει πρόγραμμα με ετήσια δρομολόγια, κάτι το οποίο δεν υπάρχει. Θέλουμε να προτείνουμε φτηνές διακοπές και εμείς έχουμε κακή και ακριβή συγκοινωνία» καταλήγει η κα Δάφνη Σταυράκη η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού.

H αγωνία των επαγγελματιών
Η αγωνία των επαγγελματιών καταγράφεται σε επιστολή που απέστειλαν στην εταιρεία ζητώντας ταυτόχρονα εκτός από τη διευθέτηση του ζητήματος να ενισχυθεί η συγκοινωνία και με πρωινά δρομολόγια. Στην επιστολή τους τονίζουν: «Όλο το διάστημα ο σύλλογος επαγγελματιών Σαμοθράκης λόγω της οικονομικής κρίσης χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να προσελκύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στο νησί. Οι επαγγελματίες φέτος είναι από νωρίς στις επάλξεις του αγώνα περιμένοντας πελάτες για να μπορέσουν να καλύψουν τα κενά του δύσκολου περασμένου χειμώνα και να μπορέσουν να εξασφαλίσουν πόρους για τον ακόμη δυσκολότερο επόμενο χειμώνα (όπως τουλάχιστον αναμένεται). Μέχρι στιγμής όμως η κίνηση στη Σαμοθράκη είναι σχεδόν μηδενική αν εξαιρέσουμε το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος. Το Σαββατοκύριακο που διανύουμε υπήρξε κάποιο σχετικά έντονο ενδιαφέρον για να έρθουν στο νησί μας επισκέπτες, αυτό το νησί που τόσο πολύ η εταιρία σας αγαπάει. Για πολλούς εκ των ενδιαφερομένων ήταν δύσκολο ή και ακατόρθωτο να έρθουν επειδή ακόμη η εταιρία σας δεν έχει πράξει αυτό που χρειάζεται για την αύξηση πρωτοκόλλου για το πλοίο ΣΑΟΣ ΙΙ, για να μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερο αριθμό επιβατών κι ας βρισκόμαστε ήδη στον μήνα Ιούλιο.
Την Παρασκευή 1/7 λόγω αυξημένης ζήτησης πραγματοποιήθηκε έκτακτο δρομολόγιο για να καλύψετε αυτήν την ανάγκη. Όμως κάποιοι είτε ταλαιπωρήθηκαν κάποιες ώρες μέχρι να φτάσουν στην Σαμοθράκη, είτε μη θέλοντας να υποστούν αυτήν την καθυστέρηση – ταλαιπωρία έφυγαν για αλλού. Σήμερα Σάββατο 2/7 όπως ενημερωθήκαμε πάλι κάποιοι δεν μπόρεσαν να έρθουν εξαιτίας του πρωτοκόλλου.
Σας ερωτούμε λοιπόν: προτίθεστε να προβείτε στην αύξηση πρωτοκόλλου το φετινό καλοκαίρι, αν ναι πότε;
Δεν είναι εποχές που να έχουμε την ευχέρεια να απορρίπτουμε κόσμο που θέλει να επισκεφτεί το νησί μας.
Επίσης θα θέλαμε να ρωτήσουμε: εφόσον πέρσι είχαμε επικοινωνήσει πολλές φορές με την εταιρία ζητώντας τουλάχιστον ένα πρωινό δρομολόγιο από την Σαμοθράκη ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της λαμβάνοντας την απάντηση πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να τροποποιηθεί ολόκληρο το πρόγραμμα γιατί και φέτος μένει το νησί για δυο μήνες με κανένα πρωινό δρομολόγιο; Ναι, θέλουμε τουρισμό και να εξυπηρετείται όσο το δυνατόν καλύτερα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν επιθυμούμε να υστερεί σε εξυπηρέτηση ο κάτοικος της Σαμοθράκης, ο οποίος από 4 -24/7 θα πρέπει να μεταβαίνει την μια μέρα στην Αλεξανδρούπολη κι αφού δεν θα προλαβαίνει να επιστρέψει την επόμενη εφόσον το πλοίο φεύγει στις 11 π.μ. να μένει και δεύτερη νύχτα σε ξενοδοχείο. Αντιλαμβάνεστε σε τι έξοδα βάζετε τον Σαμοθρακίτη; Εκτός κι αν αυτό κάπου, σε κάποια συμφέροντα, αποσκοπεί…;
Όπως γίνεται σαφές δείχνετε με κάθε τρόπο την <<αγάπη>> σας προς την Σαμοθράκη και τους κατοίκους της…
Αναρωτιόμαστε αλήθεια αρμόδιοι δεν υπάρχουν σε αυτόν τον τόπο για να επιβλέπουν αν εξυπηρετείται ομαλά η μοναδική σύνδεση της Σαμοθράκης με την υπόλοιπη Ελλάδα»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget