Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Ξαναλειτουργούν και επεκτείνονται τα μεταλλεία στη Χαλκιδική

Προσοχή, στη λογική του μνημονίου (όλα στο σφυρί), έρχεται και η σειρά μας!
Να πιέσουμε λοιπόν ώστε όλοι αυτοί που μέχρι σήμερα δεσμεύτηκαν με δηλώσεις
τους ενάντια στην επένδυση του χρυσού στην περιοχή μας, να αγωνιστούν κιόλας!
Η ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας ανήκουν!
Από Σαμοθράκη
Βασίλης
Ξαναλειτουργούν και επεκτείνονται τα μεταλλεία στη Χαλκιδική
Σταυρογιάννη Λ.
ΑΥΓΗ 09/07/2011
Παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, τις αντιρρήσεις του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνστα-ντίνου με μεγάλη βιασύνη έσπευσε χθες να ανακοινώσει όχι μόνο τη συνέχιση των υφιστάμενων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων αλλά και τη γιγάντωσή τους μέσω επεκτάσεων, στη Βόρεια Χαλκιδική, με το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε χθες ότι ο υπουργός υπέγραψε την κοινή απόφαση με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα "Μεταλλευτικές - μεταλλουργικές εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας" και "Απομάκρυνση, καθαρισμός και αποκατάσταση χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας" της Εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός, Ανώνυμη Εταιρεία Μεταλλείων και Βιομηχανίας Χρυσού". Σε αυτήν, πολυεθνικής σύνθεσης, συμμετέχει ο εγχώριος "ΑΚΤΟΡΑΣ", συμφερόντων του ομίλου Μπόμπολα, και της έχουν παραχωρηθεί 264.000 στρέμματα.

Στο άψε σβήσε έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και για τα νέα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική. Το ΥΠΕΚΑ σε ρόλο γραφείου Τύπου των ιδιωτών διαφημίζει τις σχεδιαζόμενες βαριές δραστηριότητες
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2010 στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ και ο νέος υπουργός την ενέκρινε στο άψε σβήσε. Κατά ασφαλείς πληροφορίες, μόλις την Πέμπτη υπέγραψαν οι υπηρεσίες, αν και αμφισβητείται αν "πρόλαβαν" όλες μέχρι τη χθεσινή ανακοίνωση. Το ΥΠΕΚΑ στη μακροσκελή του ανακοίνωση εμφανίζεται να μιλά για λογαριασμό της εταιρείας υποστηρίζοντας ότι "το έργο των μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής αφορά σε μια επένδυση παγίων της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ, η οποία σε πλήρη ανάπτυξη θα απασχολεί άμεσα 1.800 περίπου εργαζόμενους με σκοπό την εξόρυξη, επεξε-ργασία και παραγωγή μετάλλων, όπως άργυρος, χρυσός, χαλκός, καθώς και συμπυκνώματα μετάλλων, μολύβδου και ψευδαργύρου". Ταυτόχρονα περιγράφει τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες: "Στο Μαντέμ Λάκκο του Δήμου Αριστοτέλη θα εγκατασταθεί νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού και μεταλ-λουργία και θα ξεκινά η υπόγεια σήραγγα σύνδεσης 8,5 χλμ. με το μεταλλείο Ολυμπιάδας. Στην Ολυμπιάδα ανάπτυξη του υπόγειου μεταλλείου και απομάκρυνση / αποκατάσταση της παλιάς λίμνης τελμάτων και άλλων ρυπασμένων χώρων, καθώς και του παλαιού εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, ανάπτυξη επιφανειακού/υπογείου μεταλλείου και εργοστασίου εμπλουτισμού στις Μαύρες Πέτρες / Μαντέμ Λάκκο, ανάπτυξη και εξάντληση του κοιτάσματος του υπογείου μεταλλείου και στο Στρατώνι επέκταση και εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου λιμένα και την απομάκρυνση του παλαιού εργοστασίου εμπλουτισμού". Αναλαμβάνει δε να διαφημίσει τις μεταλλευτικές δραστηριότητες με ύμνους στον "σχεδιασμό του έργου", το οποίο έχει ενσωματώσει "τεχνολογίες αιχμής που υιοθετούν τις πλέον σύγχρονες τεχνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι για την ανάκτηση του χρυσού θα εφαρμόζεται η τεχνολογία ακαριαίας τήξης, χωρίς τη χρήση κυανιούχων ενώσεων".
Το προκλητικό στην τρισέλιδη ανακοίνωση είναι ότι το ΥΠΕΚΑ, χωρίς να του επιτρέπεται εκ του ρόλου του ως δημόσιας αρχής, αναλαμβάνει να διαφημίσει τις υποσχόμενες "ευεργεσίες" της ιδιωτικής εταιρείας. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Ο υπουργός ΠΕΚΑ συμφώνησε και η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. διά του εκπροσώπου της δεσμεύτηκε, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, να συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία μέσω της υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και έργων ανάδειξης της περιοχής ή της καταβολής ισόποσου τιμήματος. Ενδεικτικά, προς την κατεύθυνση αυτή αναφέρονται έργα, δράσεις και παρεμβάσεις που συνδέονται: με τη δασοπυρόσβεση / δασοπροστασία της περιοχής, με τα δίκτυα ύδρευσης και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, με αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, με την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και τόπων ιστορικής μεταλλευτικής σημασίας..." Η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων απαιτεί και τη συνυπογραφή των υπουργών Θαλασσίων Υποθέσεων, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget