Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ένα βήμα πριν το λουκέτο το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης

gnomionline.gr συντάχθηκε από την Ιωάννα  Παρασχάκη
Σε λουκέτο οδηγείται εξ’ αιτίας των συνθηκών το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης, καθώς το μικροβιολογικό εργαστήριο μένει ουσιαστικά «ακάλυπτο», ενώ υπάρχουν προβλήματα με τις εφημερίες των γιατρών, καθώς και με τους οδηγούς των ασθενοφόρων, με αποτέλεσμα στην καρδιά του καλοκαιριού, το προσωπικό να αδυνατεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε κατοίκους και επισκέπτες.
Την τραγική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ακριτική αυτή δομή της υγείας, περιγράφει αναλυτικά σε επιστολή, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας κ. Ιωάννης Βογιατζής. Με το επείγον αυτό έγγραφο, ενημερώνει το διοικητή του ΠΓΝΑ κ. Νίκο Ραπτόπουλο, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «με τις παραπάνω συνθήκες αδυνατώ να καταθέσω εφημερίες για τον Αύγουστο και παρακαλώ να απευθυνθείτε στην Ιατρική Υπηρεσία προκειμένου να ορίσει τις εφημερίες Αυγούστου αναλαμβάνοντας και την σχετική ευθύνη»…. «Η παραπάνω κατάσταση προοιωνίζονταν εδώ και πολύ καιρό, αλλά κανείς δεν αντιδρούσε. Περιμέναμε απλώς να συμβεί. Οι γιατροί της Σαμοθράκης έχουν φτάσει να εργάζονται μέσα σ’ ένα ιδιαίτερο καθεστώς, καθώς εργάζονται χωρίς να πληρώνονται. Παράλληλα, με τις διακομιδές των ασθενών υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Για παράδειγμα, εάν η ιατρική υπηρεσία μας πει πως εδώ μπορεί να εφημερεύει ένας γιατρός, αυτό σημαίνει, πως για το όποιο περιστατικό προκύψει και πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, δεν μπορεί να υπάρξει κάλυψη, ενώ και το λιμεναρχείο δεν μπορεί να κάνει διακομιδή χωρίς συνοδό ιατρό. Θα πρέπει δηλαδή το Κέντρο Υγείας να κλείσει και ο γιατρός να πάει με το περιστατικό. Αντιλαμβάνεστε τις συνθήκες, αλλά και τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Για το λόγο αυτό, αναρτήσαμε και σχετική ανακοίνωση με την οποία ζητάμε την κατανόηση τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών» υπογραμμίζει.

«Μη ρίχνετε ευθύνες σε γιατρούς και προσωπικό»
Εκτός από την επιστολή με την οποία ενημερώνονται οι αρμόδιοι, το προσωπικό του Κ.Υ έχει αναρτήσει ανακοίνωση μέσα από την οποία οι ασθενείς πληροφορούνται για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν. Η ανακοίνωση γράφει : «Παρακαλούνται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σαμοθράκης, κατόπιν της δεινής κατάστασης που έχει περιέλθει το Κέντρο Υγείας να δείχνουν κατανόηση σε σχέση με την εξυπηρέτησή τους και για οτιδήποτε συμβαίνει να μην ρίχνουν ευθύνες στους γιατρούς και το λοιπό προσωπικό».

Τον Αύγουστο περιμένουν 5.500 επισκέπτες για φεστιβάλ…
Στο πλαίσιο μουσικού φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στη Σαμοθράκη στο Δημοτικό Κάμπινγκ 23 -30 Αυγούστου απαιτείται έκτακτη ιατρική κάλυψη. Ο δήμος του νησιού, αποστέλλει στο Κέντρο Υγείας τη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και ενημερώνει για τις «αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν στον τομέα της υγείας, καθώς αναμένονται πάνω από 5000 επισκέπτες και άλλοι 500 οι διοργανωτές». Δεδομένων των παραπάνω προβλημάτων αντιλαμβάνεται κανείς τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν κάτοικοι και επισκέπτες καθώς και οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ, καθώς το Κέντρο Υγείας τον Αύγουστο αναμένεται να υπολειτουργεί.

Τι λέει η επείγουσα επιστολή
Στην επιστολή του Κέντρου υγείας προς τον Διοικητή του ΠΓΝΑ και τον Διοικητή της 4ης ΔΥΠΕ με θέμα το «οξύτατο πρόβλημα κάλυψης Κ.Υ. Σαμοθράκης», αναφέρονται τα εξής:
«Επανέρχομαι για να σας τονίσω και να σας υπενθυμίσω τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα αυτή την περίοδο το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης. Η κατάσταση έχει ως εξής:
Στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Κ.Υ. Σαμοθράκης υπηρετεί μόνο ένας υπάλληλος (η σύμβαση μάλιστα του οποίου λήγει στις 31/08/2011) και όπως αντιλαμβάνεστε είναι ανθρωπίνως αδύνατο να εξυπηρετεί επί 24 βάσεως για δύο ολόκληρους μήνες τις ανάγκες του Κ.Υ. Εξάλλου, το υπόλοιπο της κανονική άδειας (7 ημέρες) του εν λόγω υπαλλήλου θα πρέπει του χορηγηθεί μέχρι το τέλος της σύμβασής του, γεγονός που όποτε συμβεί συνεπάγεται αναστολή της λειτουργίας του εργαστηρίου. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί η αδυναμία του Νοσοκομείου (όπως αυτή εκφράστηκε από το Τμήμα Μισθοδοσίας) να καταβάλει τις υπερωρίες, οπότε οι πρόσθετες ώρες απασχόλησης θα πρέπει να χορηγηθούν σε ρεπό, πράγμα αδύνατον γιατί το εργαστήριο θα πρέπει να κλείσει από τώρα. Μοναδική λύση στο παραπάνω επείγον ζήτημα είναι η μετακίνηση ενός υπαλλήλου από το Π.Γ.Ν.Α από τα τέλη Ιουλίου έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Επανερχόμαστε στην πρόταση να σταλεί η Κούκουρα Ιωάννα, ΔΕ Παρασκευάστρια στο Π.Γ.Ν.Α, η οποία κατάγεται από τη Σαμοθράκη και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα διαμονής.
Στο Ακτινολογικό Εργαστήριο αν και αυτή τη στιγμή υπηρετούν ουσιαστικά χάρη στην ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας , δύο υπάλληλοι, ένας συμβασιούχος (με σύμβαση έως τις 22/10/2011) και μια υπάλληλος με μετακίνηση από το Π.Γ.Ν.Α έως 08-09-2011, ωστόσο η κάλυψη του εργαστηρίου είναι δυσχερής εξαιτίας της λειτουργίας του εργαστηρίου και τις νυχτερινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα. Εξάλλου, η μη καταβολή υπερωριών προϋποθέτει ανάλογα ρεπό.
Όσον αφορά τους οδηγούς, σας κοινοποιώ σχετικό έγγραφο με επισυναπτόμενο πρόγραμμα βαρδιών Αυγούστου προκειμένου να αντιληφθείτε την υπάρχουσα κατάσταση. Η χορήγηση ρεπό στους οδηγούς θα έχει σαν αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης να μην έχει ασθενοφόρο στις βραδινές βάρδιες.
Σε σχέση με το ιατρικό προσωπικό σας έχω επανειλημμένα ενημερώσει.
Αυτή τη στιγμή το Περιφ. Ιατρείο Καμαριώτισσας είναι κενό και έχει κλείσει λόγω έλλειψης Αγροτικού Ιατρού. Στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν οι Αγροτικοί Ιατροί Μιδάλκου Μαρία ( ήρθε πρόσφατα με μηδενική εμπειρία και χωρίς να έχει κάνει τρίμηνη εκπαίδευση στο Νοσοκομείο) και Βυρίνης Γεώργιος (σε παράταση με σκοπό να παραιτηθεί μετά τις 20/08/2011) ενώ υπηρετεί και η Ειδικευόμενη Γενικής Ιατρικής Φραγκούδη Φωτεινή (τελειώνει στις 24/08/2011).
Έτσι, από 25/08/2011 στο Κ.Υ. Σαμοθράκης και στο Περιφ. Ιατρείο Καμαριώτισσας θα υπάρχει μόνον η Αγροτική Ιατρός Μιδάλκου Μαρία. Θα πρέπει ακόμη να λάβετε υπ’όψιν ότι οι Αγροτικοί Ιατροί δεν επιτρέπεται βάσει νόμου να κάνουν πέραν των επτά εφημεριών.
Οι Ειδικοί Ιατροί δηλώνουν πλέον απρόθυμοι να συνεχίσουν να εφημερεύουν χωρίς να πληρώνονται (πέραν του πλαφόν) με αποτέλεσμα οι εφημερίες του Χειρουργού, Παθολόγου και Γενικού Ιατρού να εξαντλούνται στις 4, 5 και 8 αντίστοιχα.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι το θέμα των διακομιδών που μέχρι σήμερα γίνονται από Αγροτικό Ιατρό ή Ειδικευόμενο. Τα περιστατικά θα πρέπει να διακομίζονται ασυνόδευτα ή θα πρέπει ο γιατρός να εγκαταλείπει την υπηρεσία του στο Κέντρο Υγείας προκειμένου να συνοδεύσει το περιστατικό, με ό, τι αυτό συνεπάγεται.
Με τις παραπάνω συνθήκες αδυνατώ να καταθέσω εφημερίες για τον Αύγουστο και παρακαλώ να απευθυνθείτε στην Ιατρική Υπηρεσία προκειμένου να ορίσει τις εφημερίες Αυγούστου αναλαμβάνοντας και την σχετική ευθύνη.
Επιπλέον των παραπάνω στο Κ.Υ. Σαμοθράκης έχει σταλεί έγγραφο από τον Δήμο Σαμοθράκης που σας επισυνάπτω, με το οποίο ζητά έκτακτη ιατρική κάλυψη (!) για το διάστημα από 16/08/2011 έως 05/09/2011. Αντιλαμβάνεστε εύκολα, λοιπόν, ότι με τέτοιες συνθήκες δεν επιθυμώ και αδυνατώ να έχω οποιαδήποτε ευθύνη για οτιδήποτε πρόκειται να συμβεί.
Επισυνάπτονται:
1) Έγγραφο Δήμου Σαμοθράκης (3 σελ.)
2) Έγγραφο Πληρώματος Ασθενοφόρου Κ.Υ. Σαμ/κης (2 σελ.)»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget