Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Ποιοι είναι οι "ανδροκρατούμενοι" δήμoι

Καστελόριζο, Γαύδος, Αγαθονήσι, Σαμοθράκη, Μαραθώνας, Τήλος, Πόρος, Σέριφος, Κύθνος, Ωρωπός και Σαμοθράκη έχουν ένα κοινό. Ο πληθυσμός τους βρέθηκε "ανδροκρατούμενος" στην φετινή απογραφή, σπάζοντας τον "κανόνα" ότι οι γυναίκες είναι περισσότερες.
Τον... γρίφο, γιατί σε μία χώρα, παραδοσιακά «γυναικοκρατούμενη», η τελευταία απογραφή έδωσε σε αρκετούς δήμους την πλειοψηφία στους άνδρες, έλυσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ιορδάνης Λουίζος, δήμαρχος του Μαραθώνα.

Δήμου που βρέθηκε, μαζί με άλλους δέκα, στον ειδικό κατάλογο με το υψηλότερο ποσοστό μόνιμου πληθυσμού αρρένων Ελλάδας, στα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή που διενήργησε την Απογραφή Πληθυσμού- Κατοικιών 2011.

Στον διευρυμένο τώρα δήμο Μαραθώνα, που περιλαμβάνει και τη Νέα Μάκρη, το Γραμματικό και τον Βαρνάβα, με σύνολο απογεγραμμένων 33.560 κατοίκων, οι άνδρες καλύπτουν 56,1% και οι γυναίκες το 43,9%.

«Η απόκλιση ανάμεσα στον ανδρικό και γυναικείο πληθυσμό οφείλεται στους οικονομικούς μετανάστες. Στον νέο δήμο Μαραθώνα έχουν απογραφεί 4.000 οικονομικοί μετανάστες, που δεν κατάφεραν να έχουν έως τώρα οικογενειακή συνένωση. Ζουν μόνοι και συντηρούν τις οικογένειές τους στην πατρίδα τους», εξήγησε ο κ. Λουίζος.

Στην κορυφή του καταλόγου της ΕΛΣΤΑΤ βρίσκεται ο δήμος Μεγίστης με το Καστελόριζο να πρωτοστατεί, με τους μόλις 490 μόνιμους κατοίκους του, με διαφορά 65,3% έναντι 34,7% υπέρ των ανδρών. Ακολουθούν οι δήμοι Γαύδου (60%-40%) σε σύνολο 150 κατοίκων, Αγαθονησίου (57,9%-42,1%) με 190 κατοίκους, Σαμοθράκης (57%-43%) με 2.840 κατοίκους.

Η πέμπτη θέση ανήκει στον δήμο Μαραθώνα, ενώ με το 55% των ανδρών να υπερτερούν αριθμητικά έναντι των γυναικών ακολουθούν οι δήμοι των νηνιών Τήλου, Πόρου, Σερίφου και Κύθνου, αλλά και ο δήμος Ωρωπού με τους 33.530 κατοίκους του.

Της ίδιας περίπου άποψης με τον δήμαρχο Μαραθώνα είναι και ο δήμαρχος Ωρωπού, Ιωάννης Οικονομάκος, ο οποίος όμως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι εκτός της παραμέτρου της ισχυρής παρουσίας των ανδρών οικονομικών μεταναστών, λόγω της έντονης αγροτικής και οικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή, υφίσταται και το ενδεχόμενο αδυναμίας ασφαλούς μέτρησης, καθώς η απογραφή έγινε και σε χώρους μαζικής εστίασης ανδρών, όπως τα καφενεία.

Την αξιοσημείωτη υπεροχή των ανδρών κατά την πρόσφατη απογραφή, αμφισβήτησε ο δήμαρχος της Σαμοθράκης, Γεώργιος Χανός.

«Είναι περισσότερες οι γυναίκες και στο νησί μας», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρινίζοντας ότι «το αποτέλεσμα της ΕΣΤΑΤ γενικότερα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς η απογραφή, με επιπρόσθετη και την παρουσία λίγων στρατιωτών στο νησί, δεν ήταν ολοκληρωμένη εφόσον ο πληθυσμός της Σαμοθράκης δεν ανέρχεται σε 2.800 κατοίκους, αλλά σε περίπου 3.200».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής, που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.787.690 άτομα. Με βάση τα ίδια αποτελέσματα, ο γυναικείος πληθυσμός υπερτερεί, έστω και οριακά, του ανδρικού, καθώς 5.303.690 άτομα (49,2%) είναι άνδρες και 5.484.000 (50,8%) είναι γυναίκες.

Από τα προσωρινά αποτελέσματα προκύπτει, επίσης, ότι οι πέντε δήμοι με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα (μόνιμοι κάτοικοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο) είναι οι δήμοι Καλλιθέας (21.067,6), Ν. Σμύρνης (20.740,6), Αθηναίων (16.830,4), Θεσσαλονίκης (16.703,3) και Νέας Ιωνίας (15.109,7). Ακόμη, οι πέντε δήμοι με τη μικρότερη πληθυσμιακή πυκνότητα είναι οι δήμοι Πρεσπών (3,05), Ζαγορίου (3,78), Παρανεστίου (3,85), Σφακίων (4,11) και Νεστορίου (4,27).

Τα προσωρινά στοιχεία προέρχονται από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του αριθμού των ατόμων που απογράφηκαν στις 94 εποπτείες της χώρας και όχι από επεξεργασία των ατομικών ερωτηματολογίων, η οποία θα ακολουθήσει. Για τον λόγο αυτό, τα στοιχεία χαρακτηρίζονται ως προσωρινά και ενδέχεται να αποκλίνουν από τα οριστικά. Τα οριστικά αποτελέσματα για τον μόνιμο πληθυσμό, σε επίπεδο οικισμού, θα είναι διαθέσιμα το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σοφία Αραβοπούλου

http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget