Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Πολιτικό σύστημα - τραπεζίτες - ΜΜΕ: το τρίγωνο της αμαρτίας

Αλέξης Τσίπρας:
ΑΥΓΗ : 18/02/2012
Επίθεση ενάντια στο “τρίγωνο της αμαρτίας, που έχει στη μία κορυφή του τραπεζίτες, στην άλλη τα ΜΜΕ και στην τελευταία το καταρρέον πολιτικό σύστημα” εξαπέλυσε από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας περιγράφοντας τις διαπλεκόμενες σχέσεις μεταξύ των τριών πυλώνων: οι τραπεζίτες κρατάν από τον γιακά τα ΜΜΕ, τα ΜΜΕ φροντίζουν για την αναπαραγωγή ενός αμαρτωλού πολιτικού συστήματος και το πολιτικό σύστημα υποτάσσει το “κοινό καλό” στα συμφέροντα των τραπεζιτών.
Ο Αλ. Τσίπρας στην εισήγησή του, με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της ΚΠΕ, αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, έδωσε ωστόσο βάρος όχι μόνο στον “πρωτοφανή εκβιασμό” των κυρίαρχων δυνάμεων αλλά και στο πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης στην Ελλάδα. Με αφορμή και τις σημερινές κινητοποιήσεις σε μια σειρά από ευρωπαϊκές πόλεις, ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι “η αλληλεγγύη των λαών και των εργαζόμενων και ο κοινός και συντονισμένος αγώνας είναι ο δρόμος για να αλλάξουμε την Ευρώπη”.
Άσκησε σκληρή κριτική στο μνημονιακό πολιτικό προσωπικό της χώρας λέγοντας για τον Λ. Παπαδήμο ότι "η χώρα δεν έχει πρωθυπουργό, έχει τραπεζίτη, που ως στέλεχος της ΕΚΤ, δηλαδή της τρόικας, επέβαλε στη χώρα το πρώτο καταστροφικό Μνημόνιο". Για τον Γ. Παπανδρέου είπε ότι "μας οδήγησε εδώ και τώρα ασχολείται με το να διασώσει τον εαυτό του από την πολιτική εξαφάνιση", για τον Ε. Βενιζέλο ότι "έχει επενδύσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες στην ικανοποίηση κάθε απαίτησης από πλευράς των δανειστών μας, ακόμα και της πλέον παράλογης και εξωφρενικής" και, τέλος, για τον Α. Σαμαρά ότι από αντιμνημονιακός "σήμερα είναι ο αποκλειστικός εγγυητής του Μνημονίου και δεσμεύει στην πολιτική, την οποία κατακεραύνωνε, τις επόμενες δύο γενιές".
Η κυβέρνηση πρέπει απλώς να ανοίξει την πόρτα και να φύγει
Έτσι υποστήριξε ότι "ο μόνος παράγοντας που κράτησε αυτά τα τρία χρόνια ήταν ο λαός" και είπε πως το μόνο που πρέπει να κάνει η κυβέρνσηη είναι να... ανοίξει την πόρτα και να φύγει. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, λοιπόν, επαναφέροντας το αίτημα για εκλογές ανέδειξε πώς μια νέα κυβέρνηση, με νωπή και ξεκάθαρη λαϊκή εντολή, μπορεί να διαπραγματευτεί ξανά με τους δανειστές. Αναλυτικά ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε χθες "μια εναλλακτική πρόταση που βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στην κοινωνία, τρομάζοντας το διεφθαρμένο και καταρρέον δικομματικό πολιτικό σύστημα":
"Ζητάνε από τον ελληνικό λαό να πληρώνει 20 δισ. τον χρόνο για τα επόμενα 20 χρόνια. Απαντάμε: Αναστολή πληρωμών για όσο χρειαστεί ώστε να εξοικονομούμε 20 δισ. τον χρόνο. Ζητάνε από τον ελληνικό λαό νέες θυσίες επειδή θα πάρουμε άλλο ένα από τα μεγαλύτερα δάνεια που δόθηκαν ποτέ. Απαντάμε: Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, χωρίς μνημόνια λιτότητας. Αλλά με δυνατότητα να αποπληρώνουμε το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης, όπως έγινε για τη Γερμανία το 1953.
Ζητάνε από τον λαό να ζήσει για 20 χρόνια υπό το βάρος μιας ασφυκτικής και καταστροφικής ύφεσης. Απαντάμε: Όλα τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε από την αναστολή πληρωμών να πάνε στην ανάπτυξη. Σε δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις, σε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού τομέα που καταρρέει. Ούτε ένα ευρώ να μην πάει πια στους τοκογλύφους.
Ζητάνε να δώσουμε πάλι εκατοντάδες δισ. στις τράπεζες. Απαντάμε: Κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Και εξάντληση κάθε δυνατότητας για συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ανατροπή του σημερινού αδιέξοδου οικονομικού μοντέλου. Για απευθείας δανεισμό των κρατών από την ΕΚΤ και για έκδοση ευρωομολόγου. Ζητάνε από τον λαό καινούργιους φόρους και χαράτσια. Απαντάμε: Ριζική προοδευτική αναδιανομή. Φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου και του κεφαλαίου".
Η προγραμματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνεργασία
Στη συνεδρίαση της ΚΠΕ, που ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι, εκτός από τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και τα οικονομικά του κόμματος, συζητείται επίσης το εισηγητικό κείμενο προς την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινά το απόγευμα (στις 4 μ.μ., στο αμφιθέατρο Δεριγνύ ΑΣΟΕΕ και ολοκληρώνεται αύριο.
Το κείμενο περιλαμβάνει κατ' αρχήν την προγραμματική βάση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία των αντιμνημονιακών - αντινεοφιλελεύθερων δυνάμεων, πάνω στην οποία θα χτιστεί περαιτέρω το προγραμματικό κείμενο ενόψει εκλογών. Τίθεται ως προτεραιότητα η ανατροπή της κυβέρνησης και, τέλος, ορίζονται κάποιοι άξονες σε σχέση με τις εκλογές. Αναλυτικότερα η προγραμματική βάση στηρίζεται σε δέκα σημεία και συγκεκριμένα:
-Άμεση απεμπλοκή από το μνημόνιο, ανατροπή της πολιτικής που μας βυθίζει στην ύφεση και οδηγεί την κοινωνία στην καταστροφή. Ακύρωση του Μνημονίου και των μέτρων που απορρέουν από αυτό.
-Ανατροπή της νέας δανειακής σύμβασης και των μέτρων που τη συνοδεύουν.
-Ανατροπή της λιτότητας - αναδιανομή του πλούτου. Για την κρίση να πληρώσουν οι πλούσιοι και αυτοί που τη δημιούργησαν.
-Προτεραιότητα για την αριστερά είναι η κοινωνία και οι ανάγκες της.
-Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους χωρίς μνημόνια λιτότητας και εκποίησης του δημόσιου πλούτου.
-Δημόσιο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό κοινωνικό - δημοκρατικό έλεγχο. Εθνικοποίηση / κοινωνικοποίηση των τραπεζών.
-Μέτρα για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, στη βάση των αναγκών της κοινωνίας.
-Υπεράσπιση δημόσιων αγαθών Υγείας, Παιδείας, Κοινωνικής Ασφάλισης. -Υπεράσπιση της δημοκρατίας. -Λαϊκή κυριαρχία, ανεξαρτησία.
Ψηφοδέλτια
Σε σχέση με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων το κείμενο προς την ΠΣΕ εισηγείται να έχουν ανοιχτό χαρακτήρα ώστε να εκφράζεται ο κόσμος των αγώνων, των κινημάτων, να υπάρχουν πολλοί νέοι/ες, να γίνει προσπάθεια για ίση παρουσία των δύο φύλων, να εκφράζουν την πολυχρωμία και τον πλουραλισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε σχέση δε με τον τίτλο του ψηφοδελτίου προτείνεται να έχει τον τίτλο ΣΥΡΙΖΑ και από κάτω να γράφει ενωτικό ψηφοδέλτιο και τα ονόματα όλων των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο, είτε πρόκειται για συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ είτε για συνεργαζόμενες συλλογικότητες.
Με βάση αυτό το πλαίσιο το επόμενο διάστημα θα γίνουν συναντήσεις με όσες συλλογικότητες ή άτομα υπάρχει εκκρεμότητα σχετικά με το θέμα της συνεργασίας. Σε περίπτωση συμφωνίας, πρέπει οι όποιες εκκρεμότητες να κλείσουν συντομότατα με τις αντίστοιχες δεσμεύσεις.
Από τον κ. Β.Σπιτάλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget