Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ο οργανισμός Invest in Greece προωθεί την ανάπτυξη των επενδυτικών σχέσεων με το Ισραήλ

Σε συστηματική επικοινωνία με 175 ισραηλινές επιχειρήσεις βρίσκεται ο οργανισμός Invest in Greece, με στόχο την προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα. Όπως προκύπτει από έγγραφο του Οργανισμού που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου, η επικοινωνία του Invest in Greece με τις ισραηλινές επιχειρήσεις αφορά επενδύσεις που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την ενέργεια και το περιβάλλον, τον τομέα της πληροφορικής, τον τουρισμό, τη βιομηχανία και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Ως αποτέλεσμα των ενεργειών προβολής του οργανισμού Invest in Greece, αναφέρεται ότι έχουν ήδη υποβληθεί 43 αιτήματα από το Ισραήλ για γενικές επενδύσεις αλλά και επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, της πληροφορικής, του τουρισμού και των τροφίμων.

Η Μονάδα Υποστήριξης του Οργανισμού Invest in Greece παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης σε όλα τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας στις ισραηλινές εταιρείες Global Wind Energy (CL-ΑΡΓΙΘΕΑ) και Solangia ltd (Easy Power, RNA Power).

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Global Wind Energy έχει στην Ελλάδα σε εξέλιξη 6 αιολικά έργα, ισχύος 146 MW και 10 φωτοβολταϊκά, ισχύος 20 MW. Τα έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και εκτιμώνται σε 250 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, η εταιρεία Solangia Ltd συμμετέχει, από Κύπρο και Ισραήλ, στις Easy Power S.A. και RNA Power. Η εταιρεία έχει μερικώς εξαγορασθεί από τη δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία του Ισραήλ, τη MENORA VIM TACHIM, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, με στόχο τη διεύρυνση της χρηματοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στο έγγραφο του Οργανισμού Invest in Greece, παρατίθενται και τα μνημόνια συνεργασίας που έχουν υπογραφεί την τελευταία τετραετία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας για τουριστική συνεργασία, την περιβαλλοντική διαχείριση χερσαίων και υδάτινων πόρων, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου της απερήμωσης και της ασφαλούς χρήσης επεξεργασμένων λυμάτων. Γίνεται επίσης αναφορά και στο μνημόνιο συνεργασίας που αφορά το Σχέδιο ACROPOLIS του Επιμελητηρίου Ημαθίας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας από το Ισραήλ στην Ελλάδα στον γεωργικό τομέα, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας των αγροτικών επιχειρήσεων του νομού και τη σύναψη συνεργασίας με ισραηλινές εταιρείες. Ειδικά για την προοπτική επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού, ο οργανισμός Invest in Greece αναφέρει ότι έχει δεχθεί αιτήματα ενδιαφέροντος από εταιρείες τουρισμού του Ισραήλ, που διερευνούν επέκτασή τους στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αγορά των City Hotels, σε τουριστικές μονάδες στους παραδοσιακούς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας αλλά και στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση τουριστικών λιμένων και μαρίνων, ενώ ο οργανισμός βρίσκεται σε συστηματική επαφή με 30 εταιρείες.

Ο τομέας των τροφίμων και της γεωργίας, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, παρουσιάζει ενδιαφέρον για τις εταιρείες του Ισραήλ για μια σειρά λόγων, όπως το χαμηλό λειτουργικό κόστος, τις άφθονες πρώτες ύλες, την παραγωγή σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κανονιστικό νομοθετικό πλαίσιο, την πρόσβαση στις αναδυόμενες αγορές της νοτιανατολικής Ευρώπης, την ανάπτυξη προϊόντων μεσογειακής διατροφής, το υψηλά καταρτισμένο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό κ.α. Αναφέρεται επίσης ότι επενδυτικές ευκαιρίες παρουσιάζονται και στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των βιολογικών προϊόντων.

Σχετικά με τον τομέα των υποδομών και των μεγάλων αναπτυξιακών έργων επισημαίνονται από τον Invest in Greece οι «σημαντικές ευκαιρίες για τις ισραηλινές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεγάλων έργων υποδομής (δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, δίκτυα) και τα υπό σχεδιασμό έργα που θα υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα για την ενίσχυση των υποδομών και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας».

Για τον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών επισημαίνεται ότι «η χώρα μας διαθέτει άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις, δεξιότητες και επαγγελματική νοοτροπία που εκτιμούν οι Ισραηλινοί, αλλά σε ένα πολύ ανταγωνιστικό κόστος σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος που συναντούν εκεί». Ο Invest in Greece επικαλείται, ως ενδεικτικό παράδειγμα των ευκαιριών για επενδύσεις, την εξαγορά της εταιρείας σχεδιασμού κυκλωμάτων μικροηλεκτρονικής ELXYS, μέλος του Coralia cluster, από την ισραηλινή Ceragon, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες, παγκοσμίως, στην παραγωγή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, με την οποία ο οργανισμός Invest in Greece έχει συστηματική επικοινωνία από το 2008.

Για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναφέρεται ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν δείξει συστηματικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα και ο Invest in Greece είναι σε επικοινωνία με 40 εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ανάλογο ενδιαφέρον. Σημειώνεται, επίσης, ότι σε ανοιχτό διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ, τον Ιανουάριο του 2011, για την έρευνα αξιοποίησης γεωθερμικών πεδίων στη Χίο, τον Έβρο, τον Νέστο και τη Σαμοθράκη συμμετείχε και η ισραηλινών συμφερόντων ORMAT.

Ανάλογες είναι οι ευκαιρίες, όπως αναφέρεται, και στον κλάδο των «πράσινων» έργων, όπως η διαχείριση και επεξεργασία λυμμάτων και απορριμμάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget