Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Έκθεση Προόδου για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας 2011

Επιβεβαιώνονται οι αυστηρές συστάσεις προς την Τουρκία από την Ολομέλεια του ΕΚ
Εγκρίθηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, το ψήφισμα για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας για το 2011 της εισηγήτριας κας Ria Oomen-Ruijten, βουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στην παρέμβασή της κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ, η επικεφαλής της ομάδος των ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου εξέφρασε τις αμφιβολίες της για το εάν η ίδια η Τουρκία έχει την πραγματική βούληση να γίνει Ευρωπαϊκή χώρα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε " Βασικά δομικά στοιχεία μιας πραγματικά δημοκρατικής διακυβέρνησης είναι η ελευθερία του λόγου, οι θρησκευτικές ελευθερίες, η ελευθερία των διαφόρων εθνικών κοινοτήτων να διατηρούν την πολιτισμική τους ταυτότητα, η συνταγματική προσαρμογή στο σύγχρονο μοντέλο δημοκρατίας, η διπλωματική προσέγγιση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, η αποφυγή απειλών και η προσήλωση στις αρχές καλής γειτονίας ". Η κα. Γιαννάκου επέκρινε έντονα την προκλητική στάση της Τουρκίας στο θέμα της παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου , αλλά και στην άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει ένα κράτος της Ένωσης , όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, και κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει άμεσα τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη στην Ευρώπη μόνο και εφόσον η ίδια αποφασίσει να εγκαταλείψει τις αναχρονιστικές αντιλήψεις στην άσκηση σύγχρονης πολιτικής και συμμορφωθεί με τις αρχές και τις αξίες του οικοδομήματος του οποίου ζητά να γίνει μέλος.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και Αντιπρόεδρος της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέδειξε την οικονομική διάσταση και επίπτωση της τουρκικής πρακτικής παραβιάσεων, παραβάσεων, υπερπτήσεων και δήθεν αβλαβών διελεύσεων στον εθνικό εναέριο χώρο και στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η τουρκική πρακτική στρατικοποίησης των σχέσεών της με την Ελλάδα, έχει ως αποτέλεσμα να δεσμεύει η Ελλάδα υπέρογκα ποσά, μέσα στην εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, για τις αμυντικές της δαπάνες, δίνοντας το υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για εξοπλισμούς.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε τρία χαρακτηριστικά γεγονότα, που επιβεβαιώνουν το γιατί η Τουρκία είναι αισθητή από τον ελληνικό λαό ως υπαρκτή απειλή που εξαναγκάζει σε πολύ υψηλές αμυντικές δαπάνες: την ανακοίνωση, στις 23 Φεβρουαρίου, του Τούρκου Υπουργού Άμυνας στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση σχετικά με την αγορά 100 μαχητικών αεροσκαφών F35 για την επόμενη τετραετία, με κόστος 16 δισ. δολάρια, τις παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους "Πίρι Ρέις" στις 21 Μαρτίου και τον παράνομο πλου της τουρκικής φρεγάτας Gaziantep σε ελληνικά χωρικά ύδατα φθάνοντας ανοιχτά του Σουνίου, στις 24 Μαρτίου, που προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας.

Στη φετινή Έκθεση του ΕΚ κατακρίνεται για μία ακόμη φορά η άρνηση της Τουρκίας να αποσύρει την απειλή του casus belli κατά της Ελλάδας, ενώ καλείται η Τουρκία να σταματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Έκθεση του ΕΚ επαναλαμβάνει, όπως και πέρσι, τη ρητή υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές στηλιτεύουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και καλούν την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει περαιτέρω δράσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο.
Όσον αφορά στο Κυπριακό, το ΕΚ καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, προχωρώντας άμεσα στην πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, ενώ υπεραμύνεται των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και των συμφωνιών που συνάπτει εντός της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget