Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Απολογισμό των προγραμμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ

για την ιατρική υποστήριξη προς τους παράνομους μετανάστες, ζητάει με ερώτησή της η βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κυρία Ελένη Τσιαούση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Δεδομένου του σημαντικού αριθμού μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα παραμονής που βρίσκονται στην Ελλάδα και της ολοένα και αυξανόμενης έλευσης νέων, το ζήτημα της ιατρικής περίθαλψης των παράνομων μεταναστών χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Αδιαμφισβήτητα τίθεται η ανάγκη σχεδιασμού και χρηματοδότησης δράσεων για την ιατρική μέριμνα προς τους παράνομους μετανάστες, προσαρμοσμένες στις διαδικασίες διαφάνειας και αξιοκρατίας που ισχύουν για κάθε φορέα που συναλλάσσεται με το κράτος.
Όπως υπογραμμίζει η βουλευτής αρκετά χρόνια υλοποιούνται προγράμματα - δράσεις και μεγάλα κρατικά κονδύλια έχουν διατεθεί για την ιατρική υποστήριξη των παράνομων μεταναστών, καθώς και για την προστασία του ντόπιου πληθυσμού από λοιμώδη νοσήματα, χωρίς όμως να υπάρξει ποτέ ένας οικονομικός και διαχειριστικός απολογισμός των συγκεκριμένων δράσεων.
Ειδικότερα μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία για το είδος και τη μορφή όλων των προγραμμάτων που υλοποιούν φορείς χρηματοδοτούμενοι από το κράτος, καθώς και τα αποτελέσματα (θετικά/αρνητικά) που έχουν προκύψει για να συνεχίζεται μέχρι και σήμερα η χρηματοδότησή τους.
Παράλληλα δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων που έχουν διατεθεί στους φορείς από το Υπουργείο, ούτε το είδος των συμβάσεων και η διαδικασία ανάθεσής τους. Επίσης οι συμβάσεις απασχόλησης και ασφάλισης του προσωπικού που προσλήφθηκε είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις γίνονταν προσλήψεις (χρηματοδοτούμενες από το κράτος) σε χρονικές περιόδους μάλιστα που δεν υλοποιούνταν κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Για την τήρηση των στοιχειωδών παραμέτρων ποιοτικής εποπτείας και αξιολόγησης των προγραμμάτων ιατροφαρμακευτικής μέριμνας, υγειονομικής υποστήριξης και φροντίδας των παράνομων μεταναστών, επισημαίνει η κυρία Τσιαούση στην ερώτησή της, το Υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει στην καταγραφή των πληροφοριών και των στοιχείων που αφορούν τον απολογισμό των προγραμμάτων που έχει υλοποιήσει και συνεχίζει να υλοποιεί μέχρι σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ στο Νομό Έβρου. Ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την ουσιαστική εμπέδωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας των φορέων με τους οποίους συναλλάσσεται το κράτος, στη συνείδηση των συμπολιτών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget