Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Γερμανικές αποζημιώσεις

Η κυβέρνηση να θέσει το θέμα στο Βερολίνο
Σύμφωνο βρίσκει τους βουλευτές το αίτημα η ελληνική κυβέρνηση να θέσει στη γερμανική το θέμα των επανορθώσεων, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Η κοινή συνισταμένη είναι πως πρόκειται για πολιτικό πρόβλημα, που θα πρέπει να εδράζεται και σε νομικά επιχειρήματα.
Στη συνεδρίαση δεν ήρθε ούτε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης! Ήταν όμως ο Μανώλης Γλέζος (πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων), ο ακαδημαϊκός Μανώλης Ρούκουνας (ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου), ο Στέλιος Περράκης (καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο), ο Αντώνης Μπρεδήμας (καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Παπαδάκης.
Ο Μ. Γλέζος κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρέμβει στην υπόθεση. Υπενθύμισε πως όταν ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν διοικητής της ΤτΕ, το Εθνικό Συμβούλιο τον συνάντησε και του ζήτησε στοιχεία για το αν η Γερμανία έχει πληρώσει 2 δόσεις από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, όμως εκείνος απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι "πρέπει να πάρει εντολή από τον πρωθυπουργό". "Τώρα ως πρωθυπουργός μπορεί να δώσει την εντολή", σχολίασε ο Μ. Γλέζος.
Γ. Παπαδάκης: Συνεργασία για να υπολογίσουμε τώρα τις οφειλές…
Επισημαίνεται ότι τα λεγόμενα του Μ. Γλέζου επιβεβαιώθηκαν εμμέσως από τον υποδιοικητή της ΤτΕ, ο οποίος ισχυρίσθηκε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει κανέναν πρωτότυπο στοιχείο και όλα υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομικών... Όταν ρωτήθηκε, είπε ότι η εκτίμηση για το ποσό του δανείου "εξαρτάται" από τις ισοτιμίες, τις παραδοχές που γίνονται, τους ανατοκισμούς, την τότε αξία του νομίσματος, το επιτόκιο που τίθεται. "Μία συνεργασία με νομικούς, εξυπακούεται και με τη Βουλή, να θεωρείται δεδομένη από πλευράς ΤτΕ", δήλωσε.
Ο Μ. Γλέζος περιέγραψε εκτενώς το δίκαιο των ελληνικών αιτημάτων. Τόνισε ότι η Γερμανία έδωσε σε όλες τις χώρες επανορθώσεις εκτός από την Ελλάδα, ενώ αυτοεξαιρέθηκε από τις χώρες του άξονα που όφειλαν να αποζημιώσουν, την ώρα που πλήρωσαν οι "κολαούζοι" Ιταλία και Βουλγαρία.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές ο Μ. Γλέζος τους συνέστησε να λειτουργήσουν όπως το Εθνικό Συμβούλιο, που βρίσκονται όλες οι αντιστασιακές οργανώσεις, "χωρίς να μπαίνουν κομματικές διακρίσεις", ενώ επεσήμανε τη διαρκή απουσία της ελληνικής κυβέρνησης από το θέμα, υπενθυμίζοντας ότι απείχε όταν τέθηκε το θέμα της αποζημίωσης των θυμάτων που ήταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Μ. Ρούκουνας: Δεν παραιτήθηκε των αξιώσεών της η Ελλάδα
Τις νομικές παραμέτρους από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αλλά και το κατοχικό δάνειο, εξήγησε ο Μ. Ρούκουνας σημειώνοντας ότι "σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε από τις αξιώσεις της" και ότι "χρειάζεται συνολική μελέτη των επισήμων στοιχείων για να ληφθούν αποφάσεις". Ο ακαδημαϊκός αναφέρθηκε στο πώς η Γερμανία προβάλλει το θέμα της ετεροδικίας και επεσήμανε ότι το ΔΔΧ, που αναγνώρισε την ετεροδικία, "δεν ασχολήθηκε με την ελληνική περίπτωση".
Στ. Περράκης: Πολιτική παρέμβαση
Χρειάζεται "πολιτική παρέμβαση του ελληνικού κοινοβουλίου" και "πολιτική διαχείριση από την κυβέρνηση", υπογράμμισε ο Στ. Περράκης και συμπλήρωσε ότι "νομικές οδοί υπάρχουν". Ο νομικός δεν θέλησε να περιγράψει σε ανοικτή συνεδρίαση τις υφιστάμενες νομικές δυνατότητες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αλλά συνέστησε να μην ακολουθηθεί η λογική των αγωγών "που κάπου βόλεψαν τις ελληνικές κυβερνήσεις". "Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να θέσει αυτοτελώς το θέμα των γερμανικών υποχρεώσεων", είπε και πρόσθεσε ότι "οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι αρμόδιες να κρίνουν πότε θα το προβάλουν". Επεσήμανε ακόμα τη μεταβολή του διεθνούς δικαίου τα τελευταία χρόνια με προσφυγές ατόμων που επικαλούνται παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων (π.χ. Λοϊζίδου) και ζήτησε να δοθούν στοιχεία για τους πολιτιστικούς θησαυρούς και τον εμπορικό στόλο που χάθηκε.
Α. Μπρεδήμας: Τίποτα δεν παραγράφηκε
Από την πλευρά του, ο Α. Μπρεδήμας ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχει θέμα παραγραφής" των ελληνικών απαιτήσεων, διότι το 1995 ο Έλληνας πρέσβης κάλεσε επίσημα τη γερμανική κυβέρνηση σε συζητήσεις, ούτε και ενδεχόμενο να συμψηφιστούν οι γερμανικές οφειλές με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, από τη στιγμή που η Κομισιόν απάντησε ότι τα χρήματα που έρχονται είναι ευρωπαϊκά και όχι γερμανικά. Ο καθηγητής ήταν επιφυλακτικός για προσφυγή στο διαιτητικό δικαστήριο στο πλαίσιο της συμφωνίας του Λονδίνου το 1963, λόγω της σύνθεσής του, ενώ επεσήμανε πόσο επαχθές ήταν το αναγκαστικό δάνειο λέγοντας ότι το Βέλγιο πλήρωνε το 24% του ΑΕΠ, η Νορβηγία το 69%, η Ολλανδία το 17%, η Ελλάδα το 113%.
Την απουσία των υπουργών, που υποδηλώνει ότι "δεν είναι διατεθειμένοι να κινήσουν το οτιδήποτε, έλλειψη ενδιαφέροντος, ότι η υπόθεση έχει μπει στο ψυγείο", καυτηρίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. "Δεν είναι στιγμιαίο, είναι διαρκές έγκλημα σε βάρος του λαού και της Εθνικής Αντίστασης", τόνισε. Την κλήση του πρωθυπουργού και των διατελεσάντων εν ζωή πρωθυπουργών στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής, η οποία θα μπορούσε να γίνει κεκλεισμένων των θυρών, πρότεινε ο Θοδωρής Δρίτσας. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής πρότεινε να συγκεντρώσει η Βουλή τα στοιχεία που αποδεικνύουν το δίκαιο των αιτημάτων και να ζητήσει η ελληνική Βουλή να μιλήσει στο γερμανικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Στη συζήτηση δεν συμμετείχε βουλευτής του ΚΚΕ...
ΑΥΓΗ 21/03/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget