Τρίτη 24 Απριλίου 2012

6 Δελτία τύπου από τη ΝΟΔΕ Έβρου

1.Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας
2.Η Ελλάδα έχασε ευρωπαϊκά χρήματα για την κατανάλωση φρούτων στα σχολεία
3.Το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας των Ελλήνων γεωργών έθεσε στον Επίτροπο Γεωργίας ο Γ. Παπαστάμκος
4.Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση
5. Το πρόγραμμα του κ.Αντώνη Σαμαρά
6.Χάρτα Νέων 2012-Ολοκλήρωση παρουσίασης των προτάσεων για το Περιβάλλον και τις Α.Π.Ε

  1.Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, ανακοινώνοντας, σήμερα, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας απεικονίζει βασικές προτεραιότητες της πολιτικής μας. Είναι ψηφοδέλτιο που επιβραβεύει την αξιοσύνη, την καταξίωση, το ήθος. Εκφράζει τη βούλησή μας να κάνουμε πράξη τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο της χώρας. Να προτάξουμε την απόδοση Δικαιοσύνης, αλλά και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. 
Να ανταποκριθούμε στο αίτημα των πολιτών για αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου, εφαρμογή των νόμων παντού. Εκφράζει, ακόμη, την έμφαση που δίνουμε στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου που διαθέτει η Πατρίδα μας στα εδάφη και τις θάλασσές της. Συνδέεται με την απόφασή μας να αξιοποιήσουμε την παρουσία μας στην Ευρώπη – όπως ακριβώς έκανε και η Κύπρος – για να προχωρήσουμε στην ανακήρυξη και την αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ. Εκφράζει μια βασική πτυχή της πολιτικής μας για στροφή στην πραγματική Οικονομία, ανάταξη και ανάπτυξη. Στέλνουμε, έτσι, παντού, το μήνυμα ότι η Ελλάδα – παρά τις αντιξοότητες, παρά τα προβλήματα που αφήνει πίσω του το ΠΑΣΟΚ – είναι μια πλούσια χώρα, που μπορεί να τα καταφέρει και θα τα καταφέρει. Εκφράζει, τέλος, τη θέλησή μας να καταργήσουμε τα διαχωριστικά τείχη του χθες και να ενώσουμε τους Έλληνες για το αύριο. 
 Στο ψηφοδέλτιό μας είναι ακόμη πρόσωπα που εκφράζουν τη νέα γενιά, τους νέους επιστήμονες, τους δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους, γυναίκες, άνθρωποι καταξιωμένοι στην κοινωνία και στους χώρους της εργασίας τους. Είναι πολίτες με έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Ένας Δήμαρχος που είχε την ατυχία να καταστεί Άτομο με Αναπηρία, αλλά δεν τα έβαλε κάτω. Είναι, βεβαίως, και δύο από τους στενότερους συνεργάτες μου. Είναι, με μια φράση, ψηφοδέλτιο ευθύνης. Ψηφοδέλτιο μεγάλου πολιτικού και κοινωνικού συμβολισμού».
 ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
1. Χαράλαμπος Αθανασίου του Χριστόφα Αρεοπαγίτης Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όπου εκλέγεται από το 2008 έως σήμερα. Εργάστηκε για την ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου του Έλληνα δικαστή, την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και την απεξάρτηση της Δικαστικής από την Εκτελεστική Εξουσία. 
 2. Χρύσανθος Λαζαρίδης του Αλεξάνδρου Σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά. Σπούδασε οικονομικά στην Ελλάδα, το Λονδίνο και τις ΗΠΑ. Εργάστηκε ως χρηματιστηριακός αναλυτής και δημοσιογράφος στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», καθώς και με το περιοδικό «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ». Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και, για τη δράση του, συνελήφθη την Άνοιξη του 1974. Διετέλεσε αντιπρόεδρος στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων της Νέας Υόρκης. 
 3. Ιωάννης Μιχελάκης του Σπυρίδωνος Εκπρόσωπος Νέας Δημοκρατίας. Δημοσιογράφος. Σπούδασε στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς. Εργάστηκε σε σειρά εφημερίδων. Διετέλεσε αρχισυντάκτης στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 και την τηλεόραση του MEGA, διευθυντής στο MEGA Κύπρου, γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, διευθυντής της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ». 
4. Ηλίας Κονοφάγος του Κωνσταντίνου Χημικός Μηχανικός του Ελβετικού Ομόσπονδου Πολυτεχνείου της Λοζάνης. Διδάκτωρ της Ecole Centrale Paris και της Σχολής του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Διετέλεσε στέλεχος των εταιριών Total, Mobil North Sea, ΔΕΠ Α.Ε., ΔΕΠ-ΕΚΥ Α.Ε., ΕΛΠΕ Α.Ε. Πρώην διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων της εταιρίας «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.». 
5. Αναστασία Σαλή – Παπασαλή του Βασιλείου Πρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου. Καθηγήτρια Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας. Διπλωματούχος Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ. Πτυχιούχος-Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων τεχνικών εκθέσεων, ερευνητικών εργασιών. Συμμετείχε σε σειρά αρχαιολογικών εργασιών και ερευνητικών προγραμμάτων. 
6. Σταύρος Παπαγεωργίου του Βασιλείου Πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε καθηγητής στη Μέση Επαγγελματική Τεχνική Νοσηλευτική Σχολή του Νοσοκομείου Καρδίτσας. Διετέλεσε δήμαρχος του Δήμου Ιθώμης, μέλος του Δ.Σ. της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Καρδίτσας και εκπρόσωπος στη Γενική της Συνέλευση. Από το 2002, μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα, κατέστη Άτομο με Αναπηρία. Από το 2011 είναι αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Καρδίτσας και μέλος της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ. 
7. Μαρία Ελένη Σούκουλη-Βιλιάλη του Δημητρίου Πολιτικός Μηχανικός. Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου. τ. Νομαρχιακή Σύμβουλος Πελοποννήσου. τ. Αντινομάρχης Παραγωγικών δραστηριοτήτων της ΝΑ Κορινθίας. 
8. Θεόδωρος Λαμπράκης του Γρηγορίου Οικονομολόγος. Έχει τελειώσει το Πανεπιστήμιο του Buckingham και έχει Master από το City University. Από το 1991 έως το 2003 έχει διατελέσει Οικονομικός Διευθυντής σε διάφορες επιχειρήσεις και έκτοτε δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό τομέα. 
9. Γεώργιος Πετράκης του Εμμανουήλ Υπάλληλος δασικής Υπηρεσίας. Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου και του Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Δασικών Υπαλλήλων Ν. Ξάνθης. Διετέλεσε Πρόεδρος της ΠΟΣΥΠ και του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. 
10. Σωτήριος Βαχαβιώλος του Ιωάννη Πτυχιούχος Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Fairleingh Nτίκινσον με BSEE. Διδακτορικό από το Columbia University. Μεταπτυχιακό στη φιλοσοφία από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Κατέχει σειρά διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Είναι ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Physical Acoustics Cooperation, η οποία μετονομάστηκε σε MISTRAS Group, Inc Η εταιρία του απασχολεί 3.500 εργαζόμενους, σε 85 γραφεία σε όλο τον κόσμο και θεωρείται πρωτοπόρος για την προστασία και συντήρηση υποδομών. 
11. Δήμητρα Λυγούρα του Γεωργίου Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων. Καθηγήτρια Πληροφορικής στο Κέντρο Πληροφόρησης και Στήριξης Νέων του Δήμου Δάφνης. Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της ΟΝΝΕΔ. 
12. Δημήτρης Τσομώκος του Παναγιώτη Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Κάτοχος Διδακτορικού του Πανεπιστημίου Yale των Η.Π.Α. Έχει εργασθεί στην Τράπεζα της Αγγλίας και έχει διατελέσει σύμβουλος σε πολλές κεντρικές τράπεζες. 


2.  Η Ελλάδα έχασε ευρωπαϊκά χρήματα για την κατανάλωση φρούτων στα σχολεία Μετά την αποκάλυψη ότι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ευρώ από κοινοτικούς πόρους που προορίζονταν για την σίτιση των απόρων χάθηκαν εξαιτίας των γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών της Ελλάδας κατά το 2010, η Ευρ. Επιτροπή απαντώντας σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, επανέρχεται με νέα στοιχεία αυτή την φορά, για την σοβαρή απώλεια απορρόφησης πόρων κατά την περσινή σχολική περίοδο, προκειμένου να δοθούν δωρεάν φρούτα σε μαθητές, ύψους περίπου 1,5 εκ. ευρώ.
Συγκεκριμένα απαντώντας στον Έλληνα ευρωβουλευτή, ο Επίτροπος για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης κ. Ντ. Τσιόλος, σημείωσε πως η Ελλάδα κατά το σχολικό έτος 2010-2011 δαπάνησε μόλις το 56,6% του κονδυλίου της (1,86 εκατ. ευρώ). Κατά τη διάρκεια του ίδιου σχολικού έτους, 14 κράτη μέλη εκ των 24 συμμετεχόντων στο σχέδιο δαπάνησαν αναλογικά περισσότερα, αλλά τα στοιχεία είναι ακόμη προσωρινά. 
 Ο κ. Παπανικολάου υπενθύμισε πως το σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία απευθύνεται σε παιδιά που φοιτούν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, από νηπιαγωγεία μέχρι σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέγουν τα ίδια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και να εστιάζουν σε περιοχές/σχολεία με κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες, ενώ η Ελλάδα συμμετέχει στο σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία από την έναρξή του, το σχολικό έτος 2009-2010. Απευθυνόμενος στην Επιτροπή εξάλλου, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί, εάν είναι στις σκέψεις της Επιτροπής να διευρύνει τη χρηματοδότηση του προγράμματος προς τα κράτη μέλη, και ιδίως προς εκείνα που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αυξάνονται τα κρούσματα μαθητών που δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά διατροφικά αγαθά, μεταξύ των οποίων και τα φρούτα. Ο Ρουμάνος Επίτροπος υπογράμμισε πως πράγματι, στις προτάσεις μεταρρύθμισης της ΚΑΠ για το 2020 η Επιτροπή πρότεινε να αυξηθεί όχι μόνο ο συνολικός προϋπολογισμός του σχεδίου, αλλά και το όριο της συγχρηματοδότησης εκ μέρους της ΕΕ, καθώς και να επεκταθούν οι επιλέξιμες για ενωσιακή ενίσχυση δαπάνες. 
Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: "Την διετία κατά την οποία η Ελλάδα βίωσε μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις της ιστορίας της, η κυβέρνηση, εξαιτίας της αμέλειας της και μόνο αυτής, επέτρεψε να χαθούν πολλά εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για τις πιο ευαίσθητες και εκτεθειμένες στην κρίση κοινωνικές ομάδες, τους άπορους και τους μαθητές που προέρχονται από φτωχές οικογένειες. Για το πώς λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται την κοινωνική πολιτική έχουμε δείγματα γραφής και μάλιστα τα χειρότερα. Όσες συγγνώμες και να ζητάει ο κ. Βενιζέλος, όσο άγχος και να βγάζουν τα τηλεοπτικά σποτ του ΠΑΣΟΚ για να αποδείξουν την κοινωνική του ευαισθησία, οι πράξεις και κυρίως οι παραλείψεις της προηγούμενης διετίας είναι δεδομένες. Παραλείψεις που αφήνουν απροστάτευτες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και εκθέτουν την χώρα μας στην Ευρώπη". 


3.Το οξύτατο πρόβλημα της έλλειψης πρόσβασης των Eλλήνων γεωργών σε χρηματοδότηση έθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος, στο πλαίσιο του 'διαρθρωμένου διαλόγου' που διεξήχθη σήμερα μεταξύ των μελών της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ και του αρμοδίου για τη γεωργία Επιτρόπου κ. Τσόλος. 
Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαστάμκος είχε ήδη -την προηγούμενη εβδομάδα- ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο έναντι της Κομισιόν για το εν λόγω ζήτημα. Ο ως άνω 'διαρθρωμένος διάλογος', διεξήχθη κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ προκειμένου να διαμορφωθούν οι προτεραιότητες για τη γεωργική πολιτική της ΕΕ το 2013. 
Ο κ. Παπαστάμκος, απευθυνόμενος στον Επίτροπο Γεωργίας, επεσήμανε ότι η Επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ έχει κατ' επανάληψη αναδείξει το πρόβλημα του αυξανόμενου κόστους εισροών που επιβαρύνει τον γεωργικό τομέα. Το συνολικό κόστος εισροών για τους αγρότες της ΕΕ αυξήθηκε κατά μέσον όρο σχεδόν 40% μεταξύ του 2000 και του 2010, ενώ οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά μέσον όρο λιγότερο από 25%, σύμφωνα με την Eurostat. Ειδικότερα, η αύξηση του κόστους εισροών στην ΕΕ -κατά τη διάρκεια της δεκαετίας- ήταν της τάξεως του 60% για την ενέργεια και τα λιπαντικά, σχεδόν 80% για τα συνθετικά λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους, πάνω από 30% για τις ζωοτροφές, περίπου 36% για τα μηχανήματα και τον λοιπό εξοπλισμό, σχεδόν 30% για τους σπόρους και το πολλαπλασιαστικό υλικό, και σχεδόν 13% για τα προϊόντα φυτοπροστασίας.
Επιπλέον, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι καθίσταται ολοένα και δυσχερέστερη η πρόσβαση των γεωργών σε χρηματοδότηση μέσω τραπεζικών δανείων. Σημείωσε μάλιστα ότι εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον κλάδο των γεωργικών εφοδίων, δεν προμηθεύουν πλέον τους γεωργούς επί πιστώσει, αλλά ζητούν άμεση εξόφληση. "Υπό αυτές τις συνθήκες, πολλοί Έλληνες γεωργοί εξαναγκάζονται σε παύση καλλιέργειας", τόνισε ο κ. Παπαστάμκος. 
Ο κ. Παπαστάμκος ζήτησε από την Κομισιόν την ανάληψη πρωτοβουλιών -σε επίπεδο ΕΕ- για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των γεωργών σε χρηματοδότηση μέσω εργαλείων, όπως λ.χ. εκείνα που εφαρμόζονται υπέρ των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ). Ο Επίτροπος κ. Τσόλος απάντησε ότι, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για τις ΜμΕ, θα μπορούν να αξιοποιηθούν και υπέρ των γεωργών. Επιπλέον, η Ελλάς έχει τη δυνατότητα, στο πλαίσιο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, να θέσει σε εφαρμογή μηχανισμούς για την πρόσβαση των γεωργών σε χρηματοδότηση. 
Υπενθυμίζεται σχετικά ότι ο κ. Παπαστάμκος έχει, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2011, πολλάκις επισημάνει την δυνατότητα που παρέχεται στην Ελλάδα για αυξημένο ποσοστό ευρωπαϊκής χρηματοδότησης της τάξεως του 95% -ως προς το μη εισέτι αξιοποιηθέν ποσό των 2,2 δισ. ευρώ- για το ελληνικό πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, υπό την προϋπόθεση της αναθεώρησής του εκ μέρους των ελληνικών αρχών. 


4. Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε, χθες, την σύγκληση της Διακομματικής Επιτροπής, για το θέμα των debate, προκειμένου να βρεθεί και να συμφωνηθεί μια νέα διαδικασία, που δεν θα περιορίζεται σε τηλεοπτικούς μονολόγους, αλλά θα εγγυάται ουσιαστικό διάλογο και ενημέρωση των πολιτών. Σήμερα το πρωί, επικοινώνησε με τη Νέα Δημοκρατία ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάσος Γιαννίτσης και αποδέχθηκε την πρόταση μας να περιλάβει το θέμα αυτό, στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής. Αποκλειστικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας, είναι η απρόσκοπτη ενημέρωση των πολιτών».


5. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, σήμερα, Τρίτη 24 Απριλίου, παραχωρεί συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, αμέσως μετά την εκπομπή «ΑΛ ΤΣΑΝΤΙΡΙ ΝΙΟΥΖ» του Λάκη Λαζόπουλου. Στις 19:00, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (Λουδοβίκου 1, Πλ. Οδησσού), όπου θα απαντήσει σε ερωτήματα εκπροσώπων φορέων του εμπορικού κόσμου. 


6.“Χάρτα Νέων 2012” - Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των προτάσεων για το περιβάλλον και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Ν. Χαλκηδόνα Η Ελλάδα παρουσιάζει υψηλό βαθμό ενεργειακής εξάρτησης από το πετρέλαιο. Ο βαθμός της ενεργειακής εξάρτησης είναι σημαντικός διότι η εισαγόμενη ενέργεια έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος το οποίο επιβαρύνει την εγχώρια οικονομία. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί σε μεγάλο βαθμό με την αντικατάσταση ορισμένων ενεργειακών πόρων με εναλλακτικές μορφές οι οποίες υπάρχουν στο εσωτερικό της επικράτειας και μπορούν να αξιοποιηθούν όντας παράλληλα φιλικές στο περιβάλλον. 
 Η πρόκληση για τη χώρα μας είναι να υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο Αειφόρας Ανάπτυξης το οποίο θα αξιοποιεί εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Ηλιακή, Αιολική, Υδροηλεκτρική, είναι μερικές από εκείνες οι οποίες είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν με πολλαπλά οφέλη τόσο για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτή τη λογική, καταθέσαμε σήμερα στον Α' Βρεφονηπιακό και Παιδικό σταθμό της Νέας Χαλκηδόνας τις προτάσεις της “Χάρτας Νέων 2012” για το Περιβάλλον και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 
Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε ξενάγηση στην “πράσινη ταράτσα” του κτιρίου. Συγκεκριμένα προτείνουμε: Για την διασφάλιση της προσφοράς ενέργειας, την προστασία του Περιβάλλοντος και την ενίσχυση του οικονομικού ανταγωνισμού κρίνεται σκόπιμο η Ελλάδα να χαράξει ένα μακροχρόνιο στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό για το μείγμα των ενεργειακών καυσίμων που χρησιμοποιεί με στόχο τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% μέχρι το 2050 και την ανάπτυξη πράσινων πηγών ενέργειας και πράσινων θέσεων εργασίας. Αν και η διαδικασία έκδοσης αδειών για τη λειτουργία ενός έργου ΑΠΕ έχει βελτιωθεί με πρόσφατες κανονιστικές παρεμβάσεις, οι γραφειοκρατικές δυσχέρειες και οι ελλείψεις γενικών υποδομών εξακολουθούν να αποτελούν περιοριστικούς παράγοντες για την περαιτέρω διείσδυση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας. 
Απαιτείται λοιπόν: 
1. Χρονική μείωση της αδειοδοτικής διαδικασίας 
2. Θέσπιση ενιαίου πλαισίου αδειοδότησης με αντικειμενικούς κανόνες που θα ισχύουν για όλους. 
3. Δημιουργία – Ολοκλήρωση βασικών υποδομών του Ελληνικού κράτους (π.χ. δασολόγιο, κτηματολόγιο, ειδικά χωροταξικά σχέδια, προσβάσιμη από όλους πληροφορία για χρήσεις γής) 
4. Επαρκή στελέχωση και πλήρη ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων στην αδειοδότηση υπηρεσιών 5. Μείωση του αριθμού των εμπλεκόμενων φορέων για την έκδοση άδειας εγκατάστασης Α.Π.Ε. Αλλαγή των πολεοδομικών κανονισμών και την παράλληλη τεχνική και οικονομική υποστήριξη, ώστε σταδιακά όλα τα νεόδμητα κτίρια να παράγουν τουλάχιστον όση ενέργεια καταναλώνουν.
Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από α) την αξιοποίηση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, συμπεριλαμβανομένων γνώσεων και τεχνικών που χρησιμοποιούσαν οι τοπικές κοινωνίες εδώ και αιώνες β) την αναβαθμισμένη θερμική συμπεριφορά των κτιρίων γ) την αξιοποίηση της ηλιακής και γεωθερμικής ενέργειας για θέρμανση – δροσισμό καθώς και δ) την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή μικρών αιολικών συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής.
Ένα από τα κύρια εμπόδια διείσδυσης των ΑΠΕ (κυρίως της αιολικής ενέργειας) θεωρείται το ανεπαρκές δίκτυο μεταφοράς της παραγωγής των ΑΠΕ στον τελικό καταναλωτή. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να γίνουν αναγκαία έργα μεταφοράς νέα ή συμπληρωματικά. Σημαντική είναι η ορθή ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τα οφέλη της χρήσης των Α.Π.Ε. και των όποιων επιπτώσεων που μπορεί να έχει η δημιουργία εγκαταστάσεων.
Στόχος είναι η αποφυγή υποκινούμενων και υποκειμενικών αντιδράσεων (βλ. οπτική όχληση) Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη δημιουργία μιας κουλτούρας ορθολογικής χρήσης της ενέργειας, μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης αλλά και ένταξη Περιβαλλοντικής Παιδείας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget