Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Το περιβάλλον στο στόχαστρο

Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος έδωσαν σήμερα οι εκλεγμένοι με τους Οικολόγους Πράσινους στην αυτοδιοίκηση.                                                                    Παρουσιάστηκαν τα επείγοντα περιβαλλοντικά προβλήματα της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης καθώς και οι προτάσεις διεξόδου σε κεντρικό πολιτικό και περιφερειακό επίπεδο.

Συγκεκριμένα ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας, πρώην ευρωβουλευτής ανέφερε ότι: «Τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη οξύνονται τα προβλήματα που αφορούν στο περιβάλλον καθώς τα τελευταία τρία χρόνια στο όνομα των μέτρων λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας αποτελεί πολυτέλεια η κάθε μέριμνα και πολιτική απόφαση που αφορά την προστασία του.
Αξίζει να αναφερθούμε στους αγώνες που έχουμε δώσει διαχρονικά για τα περιαστικά δάση και την προστασία τους από την οικοπεδοποίηση, το Σέιχ Σου, το Χορτιάτη, τη διεκδίκηση περισσότερου πράσινου στην πόλη. Επεκτείναμε τις δραστηριότητές μας και στη Χαλκιδική και πετύχαμε δικαστικές νίκες στις υποθέσεις του Πόρτο Καράς, του Σάνη, των οικοδομικών συνεταιρισμών.
Διεκδικήσαμε τη δημιουργία και προστατέψαμε την καλή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών προστατεύοντας τη θάλασσα. Προτείναμε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, αντίθετο σ’ αυτό των χρυσοθήρων στη Βόρεια Χαλκιδική, υπερασπιζόμενοι επαγγέλματα που ενισχύουν την αειφόρα ανάπτυξη.
Γιατί η οικολογία δημιουργεί θέσεις εργασίας. Δεν πριονίζουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε.» Στη συνέχεια ο Θανάσης Μακρής, περιφερειακός σύμβουλος Αν. Μακεδονίας –Θράκης παρουσίασε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που προκύπτουν από την εξόρυξη και τη μεταλλευτική δραστηριότητα, η οποία πέρα από τις γνωστές περιοχές διεκδίκησης των μεταλλείων χρυσού στο Πέραμα και στις Σάπες επεκτείνεται πλέον σε έκταση περίπου 300 χιλιάδων στρεμμάτων συνολικά στην περιοχή της Ροδόπης.
Κύριο αίτημα προς την Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι η απαγόρευση της χρήσης κυανίου, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και τον εκδημοκρατισμό του μεταλλευτικού κώδικα στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας.
Στη συνέχεια έδωσε ένα παράδειγμα για το πως στο σχεδιασμό των έργων δεν λαμβάνονται υπόψη αυτονόητα τόσο για την ήπια τουριστική ανάπτυξη του τόπου όσο και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Κατέδειξε το έργο βελτίωσης του δρόμου που συνδέει την Αλεξανδρούπολη με το Δέλτα του Έβρου και τα λουτρά Τραϊανούπολης, το οποίο ενώ κοστίζει τουλάχιστον 2.700 ευρώ το μέτρο (!) δεν προβλέπει ποδηλατόδρομο, σε μια περιοχή που είναι ιδανική για ποδηλασία είτε αυτή συνδυάζεται με την αναψυχή είτε με τις ανάγκες της καθημερινής ζωής των κατοίκων.
Ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Χρήστος Μάτης, εκπροσωπήθηκε από τον Θάνο Γιαννούδη, ο οποίος μετέφερε στους δημοσιογράφους το ακόλουθο μήνυμα εκ μέρους του επικεφαλής της δημοτικής κίνησης ''Ενεργοί Πολίτες-Οικολογία στην πράξη'': «Τα θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος είναι πρώτης προτεραιότητας για την παρέμβαση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Γιατί δεν μπορεί να υπάρχει οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα δίχως περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Σε αυτήν την πορεία θα συνεχίσουμε. Γιατί η Θεσσαλονίκη πρέπει να έχει απαντήσεις που να διασφαλίζουν ότι μακροπρόθεσμα θα εξακολουθήσει να είναι μια πόλη βιώσιμη, μια πόλη για μας. Αυτήν την προοπτική δεν μπορούμε να την εκχωρήσουμε σε κανέναν. Θα την επιβάλλουμε γιατί είναι η μοναδική διέξοδος.
Η αγωνία των πολιτών θα μετατραπεί σε δυναμική αλλαγής που θα μας βγάλει από το τέλμα των μικροκομματικών ισορροπιών. Το μέλλον της πόλης μας περνάει από την απόφαση των πολιτών της.»
Ο Θάνος Γιαννούδης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της δημοτικής κίνησης τόσο για τα έργα ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, την αποτροπή κοπής δένδρων, τη μετατροπή του Αλλατίνη σε χώρο πρασίνου.
Η πρώην νομαρχιακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης Δήμητρα Γωγάκου, έκανε λόγο για τα αδιέξοδα στην πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων στο νομό Θεσσαλονίκης και την Κεντρική Μακεδονία γενικότερα. Η κ. Γωγάκου αναφερόμενη στο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων που ισχύει μέχρι σήμερα τόνισε ότι η περιβαλλοντική κρίση, ιδιαίτερα η κρίση των αποβλήτων έχει παρόμοια χαρακτηριστικά και αιτίες με την βαθιά οικονομική και δημοσιονομική κρίση που βιώνουμε ως χώρα.
Ακόμη και τα έργα που έχουν υλοποιηθεί με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες των περιοχών, δεν υπάρχει πρόβλεψη για σωστή λειτουργία τους μακροχρόνια (π.χ. ΧΥΤΑ Μαυροράχης που λειτουργεί ως χωματερή αφού δέχεται σύμμεικτα αστικά απορρίμματα, με μόνη διαφορά την ύπαρξη υποστρώματος που εμποδίζει τα τοξικά σταλάγματα να διαρρεύσουν στα υπόγεια στρώματα).
Σχετικά με τη λύση των εργοστασίων βιολογικής ξήρανσης, προστάδιο της καύσης των απορριμμάτων, η κ. Γωγάκου καταδίκασε αυτή τη λογική διαχείρισης που τοποθετεί τους Έλληνες σε β’ κατηγορίας πολίτες που δεν μπορούν να εφαρμόσουν άλλες μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων όπως η ανακύκλωση. 
Στη συνέχεια αναφερόμενη στην παθογένεια που διέπει την αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας αλλά και άλλες περιπτώσεις διαχείρισης υδάτων, υπόγειων ή επιφανειακών, που υλοποιούνται με συγχρηματοδότηση τόνισε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού στη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων με ορθολογική χρήση, στις περιφερειακές δομές, στη βάση όμως σοβαρών σχεδίων που θα προωθήσουν τη βιωσιμότητα και τη συνοχή στην περιφέρεια μέχρι το 2020.
Η Ελεονόρα Ζώτου, πρώην νομαρχιακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε λέγοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στα θέματα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών, ο οποίος συχνά μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.
Έθεσε το ερώτημα αν άλλαξε κάτι στην πολιτική για το πράσινο στη Θεσσαλονίκη γιατί πραγματικά δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει και πολλά, πέρα από τις πολλές δηλώσεις καλών προθέσεων.
Συγκεκριμένα η κ. Ζώτου ανέφερε ότι: -Στη νέα παραλία συνεχίζονται τα έργα με βάση το «όραμα» της προηγούμενης διοίκησης Παπαγεωργόπουλου, αφήνοντας την πόλη για μήνες με βουνά από μπάζα ακριβώς στο θαλάσσιο μέτωπο.
 Η μεταφορά της ΔΕΘ στη Σίνδο ματαιώθηκε λόγω των πιέσεων ποικιλώνυμων συμφερόντων του κέντρου της πόλης, με αποτέλεσμα ούτε να αποκτήσει η πόλη έναν απαραίτητο κεντρικό πράσινο χώρο, αλλά ούτε και να δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση για τον κεντρικό θεσμό της πόλης που καταρρέει.
 Για τα στρατόπεδα και το Γ’ Σ.Σ. δεν υπήρξε καμιά διεκδίκηση
 Για τη διαφορετική διαχείριση των σημερινών πάρκων και τη δικτύωσή τους με πεζόδρομους, επίσης δεν υπήρξε καμιά πρωτοβουλία
 Για τα ρέματα της πόλης συνεχίζονται οι καταγγελίες των κατοίκων, είτε για παραμέληση είτε για νέες προσπάθειες κάλυψης, όπως στην περιοχή της ΥΦΑΝΕΤ.
 Οι περιοχές του Σέϊχ Σου που πέρασαν στην ευθύνη των Δήμων, συνεχίζουν να είναι παραμελημένες, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει συνεργασία με το Δασαρχείο, το οποίο εδώ και 5 χρόνια αδυνατεί να βρει κονδύλια για την απλή καταπολέμηση της κάμπιας. Και ενώ στην ανάγκη θα μπορούσαν να υπάρξουν ακόμη και εθελοντικά προγράμματα φυσικής καταπολέμησης, δεν έχει υπάρξει καμιά πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών και αυτό το καλοκαίρι. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι η σωστή διαχείριση των δασών μπορεί να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας.
 Η διεκδίκηση της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης όλοι ξέραμε ότι ήταν πολύ δύσκολο να έχει ευτυχές αποτέλεσμα, καθώς η πόλη έχει τα χάλια της. Τουλάχιστον η καταγραφή των προβλημάτων της πόλης που έμεινε από αυτό, θα μπορούσε να συνοδεύεται με σοβαρό σχέδιο, ώστε να υπάρξει βελτίωση και να γίνει μια νέα προσπάθεια στο μέλλον.»
Από το Γραφείο Τύπου Πληροφορίες: 6972911009
ΥΓ: Στη φωτογραφία που επισυνάπτεται διακρίνονται οι: Δήμητρα Γωγάκου, Θανάσης Μακρής, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Ελεονώρα Ζώτου, Θάνος Γιαννούδης
Θεσσαλονίκη: Πλάτωνος 1, 54631, τηλ. 2310.266705, φαξ: 2310.269780 http://ecogreensalonika.wordpress.com e-mail: ecogreensalonika@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget