Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Σαμοθράκη: Απόκοσμη γοητεία

από Ντέμη Νταβάρη



Στο νησί αυτό δεν χωρούν ημίμετρα. Ισχύει το μότο ή όλα ή τίποτα. Κανείς δεν φεύγει από εδώ με ένα συμβατικό «καλά περάσαμε». Η γοητεία της είναι απόλυτη και μόνο ως τέτοια μπορεί να περιγραφεί. Γι αυτό και τη Σαμοθράκη είτε θα τη λατρέψεις μεμιάς -και σαν άλλος μαγνήτης θα σε αναγκάζει να  επιστρέφεις ξανά και ξανά, κάθε καλοκαίρι-  είτε θα ρίξεις, για πάντα, μαύρη πέτρα πίσω σου.

Η πρώτη εντύπωση είναι καθοριστική και σε προϊδεάζει για την άγρια ομορφιά του τόπου. Καθώς το πλοίο πλησιάζει το νησί, ο ορεινός όγκος του Σάος – επιβλητικός αν όχι τρομακτικός- κόβει την ανάσα με 1.611 μέτρα ύψος. Η Σαμοθράκη, ούσα το τρίτο ψηλότερο νησί του Αιγαίου, νιώθεις λίγο σαν να σε …καταπίνει, για να σε μεταφέρει στη συνέχεια στα μυστικά του βουνού της: σε δροσερές, καταπράσινες πλαγιές, σε παγωμένες λίμνες, με κρυστάλλινα νερά και σε χώρους που λατρεύτηκαν αρχαίοι θεοί.
Το λιμάνι της Καμαριώτισσας
Είναι η πύλη της Σαμοθράκης για τον …έξω κόσμο, που στην προκειμένη περίπτωση συνοψίζεται στην Αλεξανδρούπολη. Απλή, λιτή και συγχρόνως τουριστική, με χαμηλά σπίτια, ταβέρνες και καφέ, είναι η αφετηρία των επισκεπτών για τους οικισμούς, τις Βάθρες και τις παραλίες.
Η Χώρα
Αμφιθεατρική και πανέμορφη, χτισμένη ψηλά, ώστε να προστατεύεται από τις επιδρομές των πειρατών, αγναντεύει το Αιγαίο. Σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από το λιμάνι, με πλακόστρωτα καλντερίμια, πλατείες και αναπαλαιωμένα, δίπατα σπίτια, η χώρα της Σαμοθράκης ενισχύει τη μαγεία του νησιού. Τα απογεύματα, τα σοκάκια της γεμίζουν ζωή, ενώ μετά τη δύση του ηλίου, οι επισκέπτες εγκαθίστανται  στις …ταράτσες που φιλοξενούν μεζεδοπωλεία και μπαράκια.
Τα Θέρμα
Αυτό θα πει δροσιά! Παγωμένος καφές κάτω από τη σκιά γιγάντιων πλάτανων, υπό τους ήχους των τρεχούμενων νερών. Τα Θέρμα ή αλλιώς Λουτρά έχουν εκτός από δροσιά και φημισμένα …θερμά λουτρά, γνωστά για τις ιαματικές τους ιδιότητες που φέρονται να ανακουφίζουν σε κάθε είδους πόνο.
Οι Βάθρες
Παγωμένες λίμνες στο βουνό, προσφέρουν τις πιο απολαυστικές βουτιές στη Σαμοθράκη. Σχηματισμένες από την ορμή του ποταμού Φονιά (όνομα και πράγμα!), σκεπάζονται από σκιερά πλατάνια και οξιές. Ανηφορίζοντας τα μονοπάτια, η μία βάθρα διαδέχεται την άλλη και ο βαθμός δυσκολίας (στην ανάβαση) μεγαλώνει. Όσο πιο ψηλά, τόσο λιγότεροι επισκέπτες, αφού οι περισσότεροι επιλέγουν τις πρώτες λίμνες για τις βουτιές τους. Στις πιο φημισμένες είναι η Γριά Βάθρα και η Βάθρα του Φονιά.

Παραλίες
Εκτός από τις Βάθρες, κολύμπι θα απολαύσετε στους Κήπους- μια διαφορετική παραλία με μαύρο βότσαλο, στην Παχιά Άμμο- τη μοναδική αμμώδη παραλία του νησιού, στο Λάκκωμα- όπου λειτουργεί και καταδυτικό κέντρο και στις Μακρυλιές.

Άλλα αξιοθέατα
-          Αξίζει να βαδίσει κανείς στα ίχνη των 
Καβείρων και στο Ιερό των Μεγάλων Θεών. Μπορεί οι πληροφορίες γύρω από  τις τελετές των Καβείριων Μυστηρίων να είναι ελάχιστες –καθώς οι μυημένοι τις κρατούσαν σαν επτασφράγιστο μυστικό- η ιδιαίτερη ενέργεια του τόπου ωστόσο και τα ερείπια του λατρευτικού χώρου, κινούν την περιέργεια του επισκέπτη.
-          Την καλύτερη θέα του νησιού προσφέρει η Παναγία Κρημνιώτισσα, ένα μικρό ξωκκλήσι, που κρέμεται κυριολεκτικά πάνω στο βράχο, δίπλα από την παραλία της Παχιάς Άμμου

Που θα μείνουμε:
- Niki Beach, στην Καμαριώτισσα (www.nikibeach.gr)
- Mariva Bungalows, στα Θέρμα (www.mariva.gr)
- Κάστρο, στην Παλαιάπολη (www.kastrohotel.gr)


- Samothraki Village στην Καμαριώτισσα (www.samothrakivillage.gr)

Που θα φάμε:
- Στις Καρυδιές στην Ανω Μεριά για κατσικάκι σε κάθε πιθανή παραλλαγή και για απίθανη τσιγαριστή φασολάδα
- Στο Βράχο στον Προφήτη- Ηλία για μαγειρευτά και ψητά
- Στου Σωτηρος στη Χώρα για κατσικάκι στη λαδόκολλα, που λιώνει στο στόμα
- Στη Συνάντηση, στην Καμαριώτισσα  για ψάρια και θαλασσινά
- Στο Ακρογιάλι, στο Λάκκωμα για αστακομακαρονάδα

Που θα πιούμε:
-          Στο Μελτέμι στη Χώρα, με ταράτσα στη δροσιά
-          Στο Βeach bar Saoki στην παραλία δίπλα στο λιμάνι, με live μουσική όλο το καλοκαίρι
Τι θα ψωνίσουμε:
Σουβενίρ, είδη λαϊκής τέχνης και ιδιαίτερα κοσμήματα από την Ηλιαχτίδα στην Καμαριώτισσα και από το Ηλεκτρίς στα Θέρμα. Επίσης, θα πάρουμε από τους ντόπιους πραούστο, ένα γλυκό του κουταλιού που φτιάχνεται από τον ομώνυμο καρπό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget