Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

H στάση τριών «φορέων» της περιοχής μας:


ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΟΔΟΠΗΣ - ΕΒΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ

“ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ”

Το τελευταίο διάστημα οι χρυσοθήρες, θαμπωμένοι από την φρενήρη άνοδο της τιμής του χρυσού, έχουν επιδοθεί σε μια γιγάντια εκστρατεία αλλαγής του αρνητικού εις βάρος τους κλίματος της τοπικής κοινωνίας.
Στην εκστρατεία τους αυτή προσπαθούν να δημιουργήσουν ρωγμές στην αρραγή τοπική κοινωνία δημιουργώντας οποιαδήποτε καλοπροσαρμοσμένα ή μη ερείσματα.
Είναι χαρακτηριστική και αξιοπρόσεκτη η στάση τριών «φορέων» της περιοχής μας:

  Α) ΜΚΟ «ΠΟΛΙΤΕΙΑ – ΘΡΑΚΗΣ»
            Πρόκειται για σύλλογο που κύριο μέλημά του είναι η υποστήριξη των χρυσωρυχείων. Ο αριθμός των ενεργών μελών του μας είναι άγνωστος, εκτός βέβαια από τον πρόεδρο που έχει το αποκλειστικό προνόμιο για ιδιαίτερα συχνές δημόσιες εμφανίσεις. Ουσιαστικά ο σύλλογος εξυπηρετεί επικοινωνιακά δια του προέδρου του την εταιρεία χρυσού όποτε χρειάζεται ώστε να μη εμφανίζεται στα ΜΜΕ πάντα η ίδια η εταιρεία. Αυτά γίνονται με τη βοήθεια κάποιων ΜΜΕ που εμφανέστατα προβάλουν τα χρυσωρυχεία με συνομιλητή τον πρόεδρο του συλλόγου. Η Πολιτεία διοργάνωσε κάποια ημερίδα ώστε αφενός μεν να φαίνεται ότι ασχολείται και με θέματα οικονομικής ανάπτυξης, αφετέρου δε για να ξεχωρίζει σε κάτι από τους χρυσοθήρες. Για λογαριασμό του συλλόγου αυτού πραγματοποιήθηκε «γκάλοπ» για τα χρυσωρυχεία που έδωσε μεγάλο ποσοστό υπέρ των χρυσοθήρων. Αγνοείται η προέλευση των χρημάτων που δαπανήθηκαν για το γκάλοπ.
  
Β) Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
            Είναι αξιοπερίεργη η στάση του Μητροπολίτη μας που άλλαξε άποψη για τα χρυσωρυχεία πλείστες όσε φορές. Πρωτοστάτησε μεν στη μεγαλειώδη πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στα χρυσωρυχεία, προέβαλλε όμως αργότερα την ανεργία ως πρόσχημα για αλλαγή στάσης στην δημόσια εκδήλωση που έγινε στο Δημοτικό θέατρο για τα χρυσωρυχεία. Μετά από αυτά συνυπέγραψε μαζί με τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς κείμενο εναντίον των χρυσωρυχείων. Πριν από ένα μήνα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, συντάχθηκε με την ομόφωνη απόφαση των συνέδρων κατά των χρυσωρυχείων. Πρόσφατα τέλος στη συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Μηταράκη στο αεροδρόμια άλλαξε και πάλι άποψη για τα χρυσωρυχεία.
            Ταπεινή μας άποψη είναι ότι ο θρησκευτικός ηγέτης ασφαλώς δικαιούται να καταθέτει δημόσια τις απόψεις του για τα κοινά, οφείλει όμως να συμπορεύεται με την τοπική κοινωνία όταν μέσα σε αυτήν διαμορφώνεται ένα μαζικό κοινωνικό κίνημα με πολυετή δράση όπως αυτό ενάντια στα καταστροφικά χρυσωρυχεία.
Επί πλέον η άποψή του στο δίλημμα Άνθρωπος ή Περιβάλλον δεν είναι κατά την άποψή μας σωστή διότι απλούστατα δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 Γ) ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Είναι ιδιαίτερα εμφανής η προσπάθεια του τηλεοπτικού αυτού σταθμού να βοηθήσει τους χρυσοθήρες. Πολύ δύσκολα θα εντοπίσει κάποιος έστω μία μέρα της εβδομάδας που δεν έχει αφιερωθεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ένα μεγάλο μέρος για την προβολή της εταιρείας χρυσού. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιεί σταθερά τους ελάχιστους πρόθυμους προπαγανδιστές των χρυσωρυχείων. Όμως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει μεταξύ άλλων ότι:
  • Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας
  • Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οφείλουν να δημοσιοποιούν όλη την αλήθεια
  • Η πληροφόρηση πρέπει να είναι ανεπηρέαστη από τις προσωπικές, πολιτικές, κοινωνικές, πολιτισμικές κλπ απόψεις

Στα δελτία της ΔΕΛΤΑ με αντικείμενο τα χρυσωρυχεία οι αρχές αυτές είναι ελάχιστα έως καθόλου ορατές.
Όταν τέλος παρουσιάζει η ΔΕΛΤΑ ως καταιγίδα τις υπέρ των χρυσωρυχείων δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου ΑΛΕΞ που «κατά σύμπτωση» και αυτός είναι υπάλληλος της ΔΕΛΤΑ, τότε αυτό το ΜΜΕ παρέχει το δικαίωμα στους πολίτες να αξιολογήσουν το συγκεκριμένο κανάλι ως ναυαρχίδα των χρυσοθήρων στην επικοινωνία που σκοπό έχει να χειραγωγήσει την τοπική κοινωνία.
  
Φίλοι συντοπίτες,
            Ας μη λυγίσει κανείς μας στα ξένα συμφέροντα που αποσκοπούν στην οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή του τόπου μας, ας μη υποκύψει κανείς μας στην τηλεοπτική προπαγάνδα της ΔΕΛΤΑ και κάποιων άλλων ΜΜΕ που – με όποια συμφέροντα – προβάλει σταθερά τους χρυσοθήρες συνεπικουρούμενη από ελάχιστους.
Το περιφερειακό Συμβούλιο Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, τα Δημοτικά Συμβούλια Αλεξ/πόλης, Κομοτηνής και Σαπών, τα Επιμελητήρια Έβρου και Ροδόπης, το ΤΕΕ Θράκης, το Εργατικό Κέντρο Αλεξ/πολης, το Οικονομικό Επιμελητήριο, Ο Ιατρικός ο Φαρμακευτικός ο Οδοντιατρικός σύλλογος, η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου, η Ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Έβρου, οι κυνηγετικές οργανώσεις Έβρου, πρωτοβάθμια εργατοϋπαλληλικά σωματεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι επιτροπές κατοίκων Περάματος, Κομάρου, Αυράς, Αρτάνης κλπ, σχεδόν όλοι οι φορείς περιοχής μας πλην της ΜΚΟ Πολιτεία Θράκης και του προέδρου του ΑΛΕΞ δηλαδή όλη η κοινωνία μέσα από τους αιρετούς θεσμικούς φορείς και τις τοπικές πολιτικές οργανώσεις αντιστεκόμαστε εδώ και 13 χρόνια για να προστατέψουμε τη ζωή μας, τον τόπο μας, την οικονομία μας.

            Κάποτε οι αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές θα πρέπει να ερευνήσουν αν τηρείται από τα ΜΜΕ η δημοσιογραφική δεοντολογία. Εμείς όλοι που αγωνιζόμαστε από το 2000 έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget