Μια δύσκολη σχολική χρονιά ξεκινάει σήμερα για ενάμιση εκατομμύριο μαθητές που θα φοιτήσουν στα ελληνικά σχολεία.
Μπορεί να μην υπάρχουν τα περυσινά προβλήματα με τις μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών και τα βιβλία που καθυστέρησαν μήνες να φτάσουν στον προορισμό τους, αλλά φέτος το μεγάλο αγκάθι είναι η υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών σε τέτοιο βαθμό που θα οδηγήσει σε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα μια μεγάλη πλειοψηφία σχολείων, αφού οι δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, δάσκαλοι και καθηγητές καλωσορίζουν με κινητοποιήσεις τη νέα σχολική χρονιά από τη δεύτερη κιόλας μέρα έναρξης των σχολείων. Οι δάσκαλοι απεργούν την Τετάρτη, ενώ οι καθηγητές προχωρούν σε στάση εργασίας.
«Αιχμή» των κινητοποιήσεων τα περιορισμένα κονδύλια για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών, η μείωση στο μισθό τους και οι αλλαγές στο εργασιακό τους καθεστώς με ενδεχόμενη αύξηση των ωρών εργασίας τους.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ), Κομνηνός Μαντάς, επεσήμανε χθες ότι «το περιβάλλον μέσα στο οποίο αρχίζει η νέα σχολική χρονιά προκαλεί θλίψη», μίλησε για συσσωρευμένα προβλήματα, αλλά και για οφειλές των σχολείων.
Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για θέρμανση, ούτε καν για κιμωλίες, και πρόσθεσε ότι μέσα σ' όλα αυτά καλείται να διδάξει ο πρωτοδιόριστος, ειδικά, εκπαιδευτικός, με μόλις 640 ευρώ το μήνα. Τόνισε, μάλιστα, ότι οι εκπαιδευτικοί είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν σε όλα αυτά, αλλά και επιπλέον στην ενδεχόμενη αύξηση του ωραρίου και στον τρόπο αξιολόγησης που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Ν. Παπαχρήστος, αφού περιέγραψε τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν στα σχολεία, υπογράμμισε και αυτός από την πλευρά του ότι οι εκπαιδευτικοί θα αντιδράσουν δυναμικά σε περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών τους και ιδιαίτερα αν συνδεθεί η αξιολόγηση με τους μισθούς τους.
Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει πως κάνει ό,τι μπορεί ώστε η χρονιά να κυλήσει ομαλά, αλλά ταυτόχρονα προαναγγέλλει και σοβαρές αλλαγές που θα φέρουν τα πάνω κάτω στο εργασιακό περιβάλλον των εκπαιδευτικών.
Ήδη ο υπουργός Παιδείας προαναγγέλλει βελτιώσεις στον τρόπο τοποθέτησης των εκπαιδευτικών με στόχο να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των κενών. «Ο τρόπος τοποθέτησης των εκπαιδευτικών παρουσιάζει στρεβλώσεις. Όταν έχουν τόσες χιλιάδες μόνιμους εκπαιδευτικούς και επιπλέον κάθε χρόνο θέλουμε 15.000 αναπληρωτές για 14.900 σχολικές μονάδες, τότε δεν θα έπρεπε να έχουμε κενά. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η τοποθέτηση δασκάλων και καθηγητών έχει στρεβλώσεις και πρέπει να εξορθολογιστεί, και αυτό μελετάμε ώστε οι σχετικές διαδικασίες να είναι αυτοματοποιημένες», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.
Συμπλήρωσε, δε: «Παρά τις αντίξοες συνθήκες θα πρέπει όλοι να υπερβούμε τους εαυτούς μας, γιατί αυτό που διακυβεύεται είναι πάρα πολύ σοβαρό, διακυβεύεται το μέλλον της πατρίδας, διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου