Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου

Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013 η Εκκλησία μας εορτάζει την μεγάλη Δεσποτική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου μας. Στην Μητρόπολή μας η εορτή της Υπαπαντής θα εορτασθεί ιδιαίτερα στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξάρχοντος του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου από τις 7.00 π.μ. έως τις 10.00 π.μ.. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εδώ και χρόνια βράβευση της γυναίκας στα πρόσωπα μιας ηλικιωμένης μητέρας και γιαγιάς, μιας νέας μητέρας και μιας νεαρής κοπέλας.

 
Η Υπαπαντή του Κυρίου
Το γεγονός αυτό εξιστορεί ο ευαγγελιστής Λουκάς στο κεφάλαιο Β', στ. 22-35. Συνέβη σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού Ιησού. Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο, η Παρθένος Μαρία, αφού συμπλήρωσε το χρόνο καθαρισμού από τον τοκετό, πήγε στο Ναό της Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ιωσήφ, για να εκτελεσθεί η τυπική αφιέρωση του βρέφους στο Θεό κατά το «πάν άρσεν διανοίγον μήτραν (δηλαδή πρωτότοκο) άγιον τω Κυρίω κληθήσεται» και για να προσφέρουν θυσία, που αποτελούνταν από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια. Κατά τη μετάβαση αυτή, δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του ο υπερήλικας Συμεών (η μνήμη του Δικαίου Συμεών τιμάται από την Εκκλησία την επομένη του εορτασμού της Υπαπαντής του Κυρίου, δηλαδή στις 3 Φεβρουαρίου). Αυτό το γεγονός αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός δεν ήλθε να καταργήσει τον Μωσαϊκό νόμο, όπως ισχυρίζονταν οι υποκριτές Φαρισαίοι και Γραμματείς, αλλά να τον συμπληρώσει, να τον τελειοποιήσει.
Κατά την ολονυκτία της Υπαπαντής στην Κωνσταντινούπολη, οι βασιλείς συνήθιζαν να παρευρίσκονται στο Ναό των Βλαχερνών. Η συνήθεια αυτή εξακολούθησε μέχρι τέλους της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget