Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣXETIKA ME THN ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ


ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΤΗΝ 13-3-13 ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ - ΚΟΜΟΤΗΝΗ.

Δυνατότητες του νησιού μας:

-         Το μοναδικό νησί του Έβρου και της Θράκης.

-         Σύνορο της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης με Τουρκία, Βουλγαρία κ.ά.

-         Η ανάπτυξη και αξιοποίηση των φυσικών πλεονεκτημάτων του νησιού μας μπορεί να ωφελήσει και την Θράκη και τον Έβρο αλλά και ολόκληρη την ευρύτερη ελληνική νησιωτική Ελλάδα και τους γείτονές μας.

-         Η Σαμοθράκη είναι παγκοσμίως γνωστή για την ιστορία της.

-         Από τον Όμηρο ακόμη ονομάζεται «νησί με τα πολλά δάση και τα πολλά νερά» καθώς και για τις ξεχωριστές φυσικές της ομορφιές.

Αρνητικές εξελίξεις και προβλήματα:

-         Οι Σαμοθρακίτες ως κάτοικοι σε νησί με λιγότερους από 3.100 κατοίκους μέχρι και το οικονομικό έτος 2012 είχαν ένα φορολο-γικό ευεργέτημα έκπτωσης στη φορολογία του εισοδήματός τους, που πρόσφατα καταργήθηκε.

-         Αυξήθηκε ο Φ.Π.Α.

-         Καταργούνται νευραλγικές υπηρεσίες όπως, κλείσιμο Τελωνείου, Ειρηνοδικείου, ΟΤΕ. Συρρίκνωση της υγείας. Ειδικότερα για την υγεία υπάρχει έλλειψη παιδιάτρου που ενώ έγινε η προκήρυξη με τον ΑΣΕΠ, η κυβέρνηση υπαναχώρησε δηλώνοντας έλλειψη χρη-μάτων.

-         Το δασονομείο της Σαμοθράκης έχει αποψιλωθεί κυριολεκτικά όταν πριν 5 χρόνια είχε 6 υπαλλήλους, ενώ σήμερα λειτουργεί ουσιαστικά με 2, και μάλιστα την ίδια ώρα που η παράνομη ξύλευση είναι σε έξαρση λόγω των ακριβών καυσίμων και των ακριβών ζωοτροφών.

-         Η μεταφορά των μαθητών σ’ ένα νησί όπως η Σαμοθράκη με τις γεωγραφικές και φυσικές του ιδιαιτερότητες είναι τελευταία προ-βληματική λόγω έλλειψης χρημάτων για καύσιμα.

-         Το γυμνάσιο και το λύκειο για το επόμενο έτος θα έχουν πρόβλημα λειτουργίας κυρίως λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών.

-         Προγραμματισμένα έργα όπως οι βιολογικοί σταθμοί των μεγαλύ-τερων οικισμών του νησιού μας ενώ έχουν προγραμματιστεί από την Περιφέρεια βρίσκονται σε τέλμα.

-         Το μοναδικό λιμάνι του νησιού μας ενώ πρέπει να διευρυνθεί ώστε να μπορεί να δεχθεί και μεγαλύτερα πλοία και να εκσυγχρονιστεί, και ενώ έχουν προγραμματιστεί κάποιες ενέργειες εδώ και χρόνια δεν υλοποιούνται. Το αλιευτικό καταφύγιο των θέρμων που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και τουριστικά κατά τους θερινούς μήνες πρέπει να συντηρηθεί, ενώ το αλιευτικό καταφύγιο που έχει προγραμματιστεί η κατασκευή του στην νότια πλευρά του νησιού «Λάκκωμα» ενώ είναι από κάθε άποψη έτοιμος «ο φάκκελος» και ενώ έχει ενταχθεί στον προγραμματισμό της Περιφέρειας δεν έχει εκδοθεί ακόμη το τεχνικό δελτίο για να ξεκινήσει!

-         Τέλος, η συγκοινωνία του νησιού είναι χειρότερη από ότι ήταν πριν από 15 χρόνια, όταν είχε δρομολόγια με 2 πλοία και 2 υδρο-πτέρυγα και με 3 διαφορετικές ακτοπλοϊκές γραμμές. Σήμερα υπά-ρχει μόνο ένα πλοίο με επιδοτούμενα τα 4 από τα 6 εβδομαδιαία δρομολόγιά του και με εφοπλιστή τον Μανούση.

-         Η διακομιδή των έκτακτων περιστατικών γίνεται με την καταδίωξη του λιμενικού ενώ εδώ και πάνω από δεκαετία είναι έτοιμο ένα ελικοδρόμιο πλήρως εξοπλισμένο και με όλες τις υποδομές του, που  δεν  λειτουργεί λόγω διαφόρων κωλυμάτων και προφάσεων κυρίως της Υ.Π.Α. (Υπηρεσία  Πολιτικής Αεροπορίας).

 

·        Τέλος ζητάμε από τον πρόεδρό μας κ. Τσίπρα, να επισκεφτεί το συντομότερο δυνατόν το νησί μας όπως άλλωστε το έχει υπο-σχεθεί στην Οργάνωσή μας στην προηγούμενη επίσκεψή του.

 

ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget