Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Πρωτοποριακή χειρουργική διόρθωση πρεσβυωπίας στο Δημοκρίτειο

Πρωτοποριακή σε διεθνές επίπεδο χειρουργική οφθαλμολογική μέθοδος, που
αναπτύχθηκε και εφαρμόζεται στη Θράκη διορθώνει ταυτόχρονα την μακρινή και την κοντινή όραση.
Η μέθοδος «μυωπικής αφεστίασης», που εφαρμόζεται με λέιζερ ή με
αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού, υπόσχεται ταυτόχρονη θεραπεία της πρεσβυωπίας, αλλά και του διαθλαστικού σφάλματος (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό) που συνυπάρχει με αυτήν.
Η τεχνική, που αναπτύχθηκε από τον επίκουρο καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Γιώργο Λαμπίρη, δημοσιεύτηκε το 2014 στα δύο εγκυρότερα αμερικανικά επιστημονικά περιοδικά διαθλαστικής χειρουργικής, ενώ πριν από λίγες μέρες διανεμήθηκε σε όλους τους ειδικευόμενους χειρουργούς οφθαλμιάτρους των ΗΠΑ, από τους οποίους ζητήθηκε να την αναλύσουν, να τη σχολιάσουν και να εξετάσουν τη δυνατότητα εφαρμογής της στις ΗΠΑ.
«Είναι ότι πιο τιμητικό μου έχει συμβεί μέχρι σήμερα», είπε στο «Έθνος» ο κ.Λαμπίρης, ο οποίος είδε ταυτόχρονα τη μέθοδό του να εγκρίνεται για την ασφάλειά της από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, αλλά και να αξιολογείται ως ιδιαίτερα συμφέρουσα για τους ασφαλιστικούς φορείς.
«Το αποτέλεσμα της μεθόδου κρίθηκε ότι προσφέρει κι ένα σημαντικό οικονομικό όφελος, πέρα από το κόστος αγοράς γυαλιών οράσεως ή φακών επαφής, καθώς παρέχουν σημαντική αναβάθμιση της παραγωγικότητας του ατόμου», επισήμανε.
Η μέθοδος αναπτύχθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο κλινικής μελέτης για την αναζήτηση καινοτόμων διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στη χειρουργική αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας.
Έχει ήδη εφαρμοστεί σε περισσότερα από 100 άτομα, οι οποίοι σε ποσοστό άνω του 90% είχαν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στο σύνολο των δραστηριοτήτων τους χωρίς τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής.
Σε άτομα μέχρι 50 ετών η τεχνική εφαρμόζεται συνήθως με λέιζερ, ενώ για τους μεγαλύτερης ηλικίας προτιμάται η αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού και ένθεση εξειδικευμένων ενδοφακών.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget