Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Το Μετέωρο Βήμα της Ιατρικής. (Ενημέρωση από το Τμήμα Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης)

Το Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μετά τα γεγονότα και την
«παραφιλολογία» η οποία αναπτύχθηκε, αισθάνεται την υποχρέωση να ενημερώσει τους κατοίκους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για όσα διαδραματίστηκαν.
            Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, δυναμικότητας 524 κλινών, επί συνόλου 670 κλινών, αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση στον τόπο μας, προσφέροντας εκτός των άλλων, τεταρτοβάθμια Ιατρική περίθαλψη και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στους ειδικευόμενους και στους φοιτητές του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι το μοναδικό Νοσοκομείο στην Ελλάδα, το οποίο έχει την πολυτέλεια να διαθέτει στον ίδιο χώρο, όλες τις Ιατρικές ειδικότητες και εξειδικεύσεις.
            Όμως το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου, έχει επίσης και μια άλλη μοναδικότητα. Είναι το μοναδικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη χώρα μας στο οποίο λειτουργούν στην πραγματικότητα 2 Νοσοκομεία σε 1. Και στις τέσσερις άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπου έχουν δημιουργηθεί Ιατρικές Σχολές (Πάτρα, Ηράκλειο, Ιωάννινα και Λάρισα), λειτουργούν αντίστοιχα δύο Νοσοκομεία, το ένα για τις ανάγκες λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής και το άλλο για τις ανάγκες λειτουργίας των Κλινικών του ΕΣΥ.
Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου, στις βασικές ειδικότητες λειτουργούν ανεξάρτητα διπλές ομοειδείς Κλινικές (ΕΣΥ και Πανεπιστημιακές) και οι περισσότερες με ελάχιστο αριθμό κλινών και γιατρών η κάθε μία. Στην πραγματικότητα, ακόμα και οι «μεγάλες» Κλινικές έχουν σχετικά μικρό αριθμό κλινών και γιατρών.
            Στις 10 Απριλίου του 2012, με την κοινή Υπουργική απόφαση υπ’ αριθμόν Υ4α/39504, ΦΕΚ 1156/Β/10-4-2012, «Οργανισμός του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης», νομοθετείται επακριβώς η συγχώνευση των διπλών ομοειδών Κλινικών οι οποίες λειτουργούν παράλληλα και ανεξάρτητα.
Η παραπάνω Υπουργική Απόφαση με την οποία εγκρίθηκε ο Οργανισμός του Νοσοκομείου δεν προσβλήθηκε, ούτε ακυρώθηκε δικαστικά, δεν ανακλήθηκε, ούτε καταργήθηκε με νεότερη Υπουργική απόφαση.
Αντίθετα επικυρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2012, με τη δημοσίευση νέας κοινής Υπουργικής απόφασης υπ’ αριθμόν Υ4α/οικ.123900, ΦΕΚ 3499/Β/31-12-2012, «Ενοποιημένος Οργανισμός του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου» με την οποία ενοποιούνται οι οργανισμοί των δύο Νοσοκομείων αποτελώντας το «Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου» συνολικής δυναμικότητας 765 κλινών.
            Στις 2 Μαΐου του 2013, ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση του αντίστοιχου ΦΕΚ του Απριλίου του 1012, λόγω μη εφαρμογής του Οργανισμού, σε επερώτηση βουλευτών στα πλαίσια σχετικού κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο τότε Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, με την υπ’ αριθμόν Α.Π. 40770 της 31ης Μαΐου 2013 απάντησή του επεσήμανε ότι:
«Σχετικά με την εφαρμογή του νέου Οργανισμού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, σας γνωρίζουμε ότι οι διατάξεις της αριθμόν Υ4α. 39504/2012 (ΦΕΚ 1156/10-4-2012 τ. Β΄, είναι σε ισχύ και εφαρμόζονται από την ημερομηνία της δημοσίευσής της, σε όλους τους τομείς».
            Παρόλα αυτά, και παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή του ισχύοντος Οργανισμού, αποτελούσε πάγιο αίτημα του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, και για την παράνομη μη εφαρμογή του, έχει διαμαρτυρηθεί κατ’ επανάληψη στα αρμόδια Υπουργεία Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας και Κοινωνικής αλληλεγγύης, ο Οργανισμός του Νοσοκομείου δεν εφαρμόστηκε, λόγω της άρνησης του τότε Διοικητή του Νοσοκομείου και κυρίως του τότε Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.
            Στις 25 Σεπτεμβρίου 2014, δίδεται εντολή από το Υπουργείο Υγείας για την εφαρμογή του Οργανισμού με το υπ’ αριθμόν 538 έγγραφο το οποίο αναφέρει:
«Σας ενημερώνουμε ότι ο νέος Οργανισμός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης βρίσκεται σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2012 και έχει λάβει ΦΕΚ 1156/τ.Β΄/10-4-2012. Παρακαλείσθε να προχωρήσετε χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, σε άμεση εφαρμογή του ισχύοντος Οργανισμού. Οποιαδήποτε πιθανή τροποποίηση του Οργανισμού θα επέλθει με βάση την κείμενη νομοθεσία».
            Η εφαρμογή του Οργανισμού ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2014, εν μέσω «αντιδράσεων» από μειοψηφία γιατρών του ΕΣΥ, κυρίως υψηλής βαθμίδας, με έντονη «παραφιλολογία» στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, με την χωρίς ενδοιασμούς αντίθεση των «πολιτικών παραγόντων» και των πολιτικών κομμάτων και έκδοση ψηφισμάτων από τον Ιατρικό Σύλλογο Έβρου, την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης (ΕΙΝΟΚΥΘ), του Δημοτικού Συμβουλίου και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
            Επιπροσθέτως, την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014, σε συνάντηση στο Επιμελητήριο της Αλεξανδρούπολης, έπειτα από πρόσκληση του Συλλόγου Ειδικών Νοσοκομειακών Γιατρών Αλεξανδρούπολης, οι «παράγοντες» του τόπου, «θεματοφύλακες της Νομιμότητας», με μονομερή ενημέρωση χωρίς καμιά επικοινωνία με το Τμήμα Ιατρικής, τάχθηκαν απόλυτα υπέρ της παράβασης της κείμενης νομοθεσίας, αρνούμενοι να αντιληφθούν ότι με την ορθολογική αναδιοργάνωση και τη συσπείρωση του Ιατρικού προσωπικού εξασφαλίζεται ποιοτικότερη παροχή υγείας στους ασθενείς, ομαλότερη λειτουργία του Νοσοκομείου, επιστημονική αναβάθμιση και εξέλιξη των ειδικών γιατρώνκαι επαρκής και καλύτερη εκπαίδευση των ειδικευομένων γιατρών και των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής.
            Στις 13 Ιανουαρίου 2015, όταν πλέον είχε ολοκληρωθεί η εφαρμογή του Οργανισμού χωρίς προβλήματα λειτουργίας, εκτός της αντίδρασης μειοψηφίας γιατρών, ο Διοικητής της 4ηςΥγειονομικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με το υπ’ αριθμόν πρωτ. 582 έγγραφό του αποφασίζει την ανάκληση της εφαρμογής του Οργανισμού και επιμένει στην παράλληλη και ανεξάρτητη λειτουργία των διπλών ομοειδών Κλινικών. Εκτός της παράνομης αναστολής της κοινής Υπουργικής απόφασης, εν γνώσει του παραβιάζει τη νομιμότητα καθώς γνωρίζει ότι «κατά το διάστημα από την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών έως την ορκωμοσία της Κυβέρνησης που προκύπτει κατά το άρθρο 37 του Συντάγματος, απαγορεύεται η οποιαδήποτε μεταβολή που αναφέρεται στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού υπηρεσιών και νομικών προσώπων» (άρθρο 28 παρ. 1 του Νόμου 2190, ΦΕΚ 28/Α/1994).
            Αντιθέτως, ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, επιτάσσει τη συλλειτουργία των Κλινικών μόνο στο επίπεδο του προγράμματος εφημεριών, με αποτέλεσμα οι γιατροί να εφημερεύουν σε Κλινικές διαφορετικές από εκείνες στις οποίες υπηρετούν, χωρίς να έχουν την παραμικρή γνώση του ιστορικού και της «κατάστασης» των ασθενών, διακυβεύοντας το ζητούμενο που είναι οι ασφαλείς εφημερίες.
Η αποδεδειγμένα ανορθολογική, αναποτελεσματική και ανεπαρκής λειτουργία των διασπασμένων ομοειδών Κλινικών, τεκμηριωμένα καταδείχτηκε και σε διεξοδική μελέτη, 200 σελίδων, τον Ιούλιο του 2014 του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης.
Με την αναστολή της εφαρμογής του ισχύοντος Οργανισμού θα συνεχίσουν να λειτουργούν στο Νοσοκομείο 54 Κλινικές με ελάχιστες κλίνες η κάθε μία (Μ.Ο. περίπου 10), όταν ο μέσος όρος κλινών των κλινικών των υπόλοιπων Νοσοκομείων της Ελλάδας είναι περισσότερες από 20. Οι Κλινικές αυτές απαιτούν πολυάριθμο Ιατρικό προσωπικό για να ανταποκριθούν επαρκώς στις απαιτήσεις λειτουργίας της Κλινικής.
Με τις υπάρχουσες συνθήκες, στην Οφθαλμολογική Κλινική του ΕΣΥ θα λειτουργούν 8 κλίνες και 1 γιατρός, ενώ στην αντίστοιχη Πανεπιστημιακή Κλινική 8 κλίνες και 6 γιατροί. Με την εφαρμογή του Οργανισμού θα λειτουργεί μία Οφθαλμολογική Κλινική με 16 κλίνες και 7 γιατρούς. Παρόμοια θα είναι και η λειτουργία και άλλων διπλών ομοειδών Κλινικών, με 4, 6 και 8 κλίνες και 2 και 4 γιατρούς αντίστοιχα.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω συνταξιοδότησης γιατρών, κάποιες Κλινικές επίσης θα λειτουργούν με ένα μόνο γιατρό [;] καθώς δεν προβλέπονται άμεσες προσλήψεις. Επίσης είναι γνωστό ότι, γιατρός αναζητεί την τύχη του σε “καλή” Ιατρική Σχολή άλλης πόλης, προφανώς εγκαταλείποντας σε περίπτωση εκλογής του την Κλινική με 1 γιατρό.
Η διάσπαση δυνάμεων αποτελεί τροχοπέδη στην υψηλοτέρου επιπέδου παροχή Ιατρικής περίθαλψης, στην επιστημονική εξέλιξη των γιατρών, στην ανάπτυξη εξειδικεύσεων και στην ποιοτικότερη και επαρκή εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών και των φοιτητών.
            Η εποχή κατά την οποία “ο γιατρός τα ήξερε όλα” και “ο χειρουργός τα χειρουργούσε όλα” έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η λειτουργία μόνο 2 και 3 γιατρών σε μία Κλινική, δεν επιτρέπει ούτε καν τη «φυσιολογική» λόγω ασθένειας απουσία κανενός, ούτε καν για παρακολούθηση Συνεδρίου, πολύ δε περισσότερο για μακρόχρονη μετεκπαίδευση. Σήμερα είναι απαραίτητη η εξειδίκευση, η συν-αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας και η άμεση συνεργασία και συνέργεια όλων των Επιστημονικών δυνάμεων του Νοσοκομείου.
            Με την εφαρμογή του Οργανισμού, τίποτε δεν χάνεται για το Νοσοκομείο. Ο αριθμός των γιατρών όπως και ο αριθμός των κλινών παραμένει ο ίδιος.
Κοινός στόχος όλων μας, είτε είμαστε γιατροί του ΕΣΥ είτε Πανεπιστημιακοί, όσον αφορά την παροχή Κλινικού έργου, είμαστε Νοσοκομειακοί Γιατροί με μοναδικό σκοπό την καλύτερη δυνατή παροχή Ιατρικής περίθαλψης. Δεν μας χωρίζει τίποτε, αντίθετα μας συνδέουν τα πάντα. Οι περισσότεροι από εμάς ήρθαμε “παιδιά” στο Νοσοκομείο, άσπρισαν τα μαλλιά μας και έχουμε χρέος να σκεφτόμαστε και τι θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά. Οφείλουμε να αποβάλουμε όλοι από μέσα μας και να απομονώσουμε από τον περίγυρο, τις μικρότητες και τους μικροεγωισμούς και να συνεργαστούμε με την απόλυτη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας και της επιστημονικότητας οι μεν των δε.
Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον, ότι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου, υπηρετούν συνολικά 102 γιατροί του ΕΣΥ. Από αυτούς οι 49 είναι μεν γιατροί του ΕΣΥ, αλλά από τον διορισμό τους ανήκουν και λειτουργούν στις Πανεπιστημιακές Κλινικές, σε άριστη συνεργασία με τα μέλη ΔΕΠ τα οποία στελεχώνουν επίσης τις Κλινικές. Το μέτρο αυτό ισχύει από την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Ιατρικής, το 1985.
Το Τμήμα Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, (Πανεπιστημιακό από την ημέρα της εξαγγελίας του το 1981, και δεν «φιλοξενείται» σε αυτό το Τμήμα Ιατρικής) αποτελούν τη μεγαλύτερη «επένδυση» της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ιατρικά, Επιστημονικά, Πολιτισμικά και Οικονομικά.
            Στο Τμήμα Ιατρικής, υπηρετούν 133 μέλη ΔΕΠ, εκπαιδεύονται 1.000 φοιτητές κάθε χρόνο και λειτουργούν 13 ελκυστικά και ανταγωνιστικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα για 330 Μεταπτυχιακούς φοιτητές.
            Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, εργάζονται συνολικά 1216 εργαζόμενοι από τους οποίους 208 ειδικοί γιατροί (ΕΣΥ και Πανεπιστημιακοί) και 188 ειδικευόμενοι, καλύπτοντας πλήρως τις Ιατρικές ανάγκες του πληθυσμού της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και όχι μόνο. Είναι όμως αυτονόητο ότι χωρίς την λειτουργία του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην καλύτερη περίπτωση, το Νοσοκομείο θα ήταν αντίστοιχου επιπέδου των Νοσοκομείων των κοντινών Νομών.
Όσον αφορά το θεσμοθετημένο ρόλο του Τμήματος Ιατρικής που είναι η εκπαίδευση των φοιτητών, το Τμήμα Ιατρικής διαθέτει ικανή επάρκεια για την εκπαίδευση των φοιτητών των προκλινικών ετών. Αντίθετα όμως η κλινική εκπαίδευση των φοιτητών, των 3ου, 4ου, 5ου και 6ου ετών σε Κλινικές 4-10 κλινών αγγίζει τα όρια του ανεπαρκούς.
Από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών σε κάθε Πανεπιστήμιο και Σχολή θα καθορίζεται ανάλογα με τις υποδομές, τον αριθμό κλινών των Κλινικών και τον αριθμό του διδακτικού προσωπικού. Με τη διατήρηση των μικρών και διασπασμένων Κλινικών, υποβαθμίζοντας την εκπαίδευση των φοιτητών, είναι ορατός ο κίνδυνος της μείωσης του αριθμού των εισακτέων φοιτητών στην Αλεξανδρούπολη. Ήδη κατά τη φετινή ακαδημαϊκή περίοδο, ένας πολύ μεγάλος αριθμός φοιτητών, πήρε μεταγραφή και αναζήτησε άλλες Ιατρικές Σχολές για εκπαίδευση.
Επιπλέον, με δεδομένη τη συνεχή αξιολόγηση των Πανεπιστημιακών Σχολών και των υπαρκτών προτάσεων της ΑΔΙΠ για συγχωνεύσεις και μείωση του αριθμού των Πανεπιστημιακών Σχολών της χώρας, διακυβεύεται η λειτουργία και η βιωσιμότητα της Ιατρικής Σχολής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, την οικονομία, τον πολιτισμό και την τεταρτοβάθμια παροχή Ιατρικών Υπηρεσιών στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
            Η Αλεξανδρούπολη καθυστέρησε:
5 χρόνια έως τον ορισμό της έδρας της Ιατρικής Σχολής
8 χρόνια έως την οριστική λειτουργία της
4 χρόνια από την εγγραφή των φοιτητών έως τη φοίτησή τους στην Αλεξανδρούπολη
7 χρόνια για την επιλογή του χώρου ανέγερσης των μονίμων εγκαταστάσεων του Ιατρικού Τμήματος και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (Δραγάνα, Φυτώριο, Τανταλάκη)
2 χρόνια έως την μετεγκατάσταση από το Νοσοκομείο Καλλιθέας στη Δραγάνα και
3 χρόνια χωρίς την αυτονόητη εφαρμογή του οργανισμού του Νοσοκομείου
            Το Τμήμα Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, γεννήθηκε, πέρασε την παιδική του ηλικία, ξεπέρασε επιτυχώς τα προβλήματα επιβίωσης και εγκατάστασης, αλλά επειδή η υποστήριξή του είναι σπάνια και από σπάνιους, απαιτεί την συμπαράσταση όλων μας για να εδραιωθεί, να εξελιχθεί και να ανδρωθεί….
            Ενδεχομένως επτά Ιατρικές Σχολές στην Ελλάδα είναι πολλές.
Και όλοι παρακολουθούμε απαθείς, το μετέωρο βήμα της Ιατρικής.


Αλεξανδρούπολη  20 Ιανουαρίου 2015
Αλέξανδρος Χ. Πολυχρονίδης
Καθηγητής Χειρουργικής

Πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής Δ.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget