Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

«Εκπέμπουμε SOS ως προς την επιβίωσή μας»


«Για να αποκτήσουν την επιθυμητή στελέχωση και αποτελεσματικότητα οι δήμοι θα έπρεπε να φτάσουν στα όρια του παλιού νομού»

Διευκρινήσεις για τους λόγους που τον οδήγησαν να εκδώσει ανακοίνωση με
την οποία αναδεικνύονται οι πολλές και ουσιαστικές λειτουργικές αδυναμίες των Δήμων και του τρόπου κατανομής των πόρων στις  Περιφέρειες έδωσε ο δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Αθανάσιος Βίτσας συνομιλώντας στην Εκπομπή «Με το Ν και με το Β» και τη Νατάσσα Βαφειάδου. Αφορμή για την ανακοίνωση υπήρξε η απένταξη δύο έργων του Δήμου Σαμοθράκης από το ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου. Άλλωστε όπως εξήγησε και ο ίδιος το θέμα είναι βαθύτερο και απασχολεί πολλούς δήμους της χώρας που δεν έχουν τη δυνατότητα και τα μέσα να πραγματοποιήσουν κάποια μελέτη λόγω του ασφυκτικού οικονομικού πλαισίου αποκλείοντας ουσιαστικά κάθε δυνατότητα ένταξης κάποιου έργου στα πακέτα ΕΣΠΑ που αποτέλεσαν και αποτελούν τα βασικά οικονομικά εργαλεία για τη δημιουργία έργων υποδομής και ανάπτυξης στις αυτοδιοικητικές δομές της χώρας.

Αθανάσιος Βίτσας, «Οικοδομείται ένα νομικό σύστημα το οποίο δημιουργεί αδιέξοδα και πνίγει τους μικρούς δήμους»

«Δεν είχα σκοπό με την ανακοίνωση να κατηγορήσω κάποιον ούτε προσωπικά ούτε θεσμικά γιατί ξέρω ότι όλοι κινούνται σε ένα νομικό πλαίσιο που είναι ασφυκτικό και επιβάλλει αυτά που γίνονται» δήλωσε ο κ. Βίτσας διευκρινίζοντας «γενικότερα όμως ζούμε σε μια χώρα του παραλόγου που από τη μια επιδιώκει ανάπτυξη ισορροπημένη, όπως επικαλούνται κατά καιρούς οι υπεύθυνοι, και από την άλλη οικοδομείται ένα νομικό σύστημα το οποίο δημιουργεί αδιέξοδα και πνίγει τους μικρούς δήμους». «Εάν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα παντού, αυτό το οικοδόμημα πρέπει να ξανατεθεί σε σοβαρή διαβούλευση» συνέχισε ο δήμαρχος Σαμοθράκης «γιατί αλλιώς οι μικροί δήμοι δεν θα πάρουν ποτέ τίποτα, αν επιδιώκουμε το ΕΣΠΑ να πηγαίνει μόνο στους δήμους που έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέρχονται στις προδιαγραφές που τίθενται από το νόμο».

«Το πρόβλημα με τον Καλλικράτη είναι ότι αντιμετωπίζει οριζόντια, ισοπεδωτικά όλους τους δήμους, σαν να είναι όλοι οι δήμοι ίσων δυνατοτήτων»

Αναφερόμενος δε στην περίπτωση των δύο έργων του δήμου Σαμοθράκης που απεντάχθηκαν από το ΕΣΠΑ 2007-2013 χαρακτήρισε ως τυπικά ορθή την απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής επισημαίνοντας όμως πως τα οικονομικά μεγέθη του δήμου Σαμοθράκης δεν του επιτρέπουν να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε μελέτη, στοιχείο απαραίτητο για την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ. «Ενδεικτικά θα πω ότι ο δήμος Σαμοθράκης παίρνει ετησίως ΣΑΤΑ 95.000 ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε με αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να εξασφαλιστούν χρήματα για μελέτες. Με δεδομένες κάποιες υποχρεώσεις που έχει ο δήμος ανοιχτές δεν μας μένει ούτε ένα ευρώ για μελέτες» δήλωσε χαρακτηριστικά για να διευκρινίσει ότι «το πρόβλημα με τον Καλλικράτη είναι ότι αντιμετωπίζει οριζόντια, ισοπεδωτικά όλους τους δήμους, σαν να είναι όλοι οι δήμοι ίσων δυνατοτήτων. Η κεντρική εξουσία μιλά προσχηματικά και με απενοχοποιητικά επιχειρήματα μόνο και μόνο για να ισχυριστεί ότι οι δήμοι είναι υπεύθυνοι. Έχει φορτώσει τους δήμους με αρμοδιότητες αλλά δεν τους επιτρέπει εκείνη την αναγκαία οικονομική ανάσα και ταυτόχρονα απαιτεί τα ίδια από όλους, σκοπός μου με την εν λόγω ανακοίνωση είναι να θέσω αυτό το θέμα και όχι να κατηγορήσω κάποιον».

«Δεν μπορεί η ΚΕΔΕ να κινείται έχοντας στο νου μόνο ένα αστικό δήμο αλλά πρέπει να σκεφτεί ότι υπάρχουν και άλλοι δήμοι, πολύ αδύναμοι»

Ερωτηθείς σχετικά με τις πρωτοβουλίες που είναι διατεθειμένος να αναλάβει έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το εν λόγω θέμα ο κ. Βίτσας τόνισε πως θα θέσει το θέμα σε όλες τις οργανώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και κεντρικά επιρρίπτοντας ευθύνες και προς την ΚΕΔΕ. «Δεν μπορεί η ΚΕΔΕ να κινείται έχοντας στο νου μόνο ένα αστικό δήμο αλλά πρέπει να σκεφτεί ότι υπάρχουν και άλλοι δήμοι, που είναι πολύ αδύναμοι. Πρέπει να βοηθηθούμε από την ΚΕΔΕ σε τέτοιου είδους ζητήματα».

«Μέχρι τώρα συνηθίσαμε σε μια λογική γνωριμιών όπου όποιος είχε κομματικές πλάτες κέρδιζε πράγματα»

Επικριτικός εμφανίστηκε όμως ο κ. Βίτσας και ως προς τη συνήθη πρακτική της «λεβεντιάς» όπως τη χαρακτήρισε στην ανακοίνωση του. Τη λογική δηλαδή που θέλει δημάρχους να χρησιμοποιούν τις κομματικές τους καταβολές ή να προβαίνουν σε ακραίες πράξεις διαμαρτυρίας προκείμενου να πετύχουν το καλύτερο για το δήμο τους. «Μέχρι τώρα συνηθίσαμε σε μια λογική γνωριμιών όπου όποιος είχε κομματικές πλάτες κέρδιζε πράγματα. Πρέπει όμως να ξεφύγουμε από αυτό το μοντέλο. Επειδή εγώ δεν έχω καμία κομματική καταβολή, αυτό σημαίνει πως η Σαμοθράκη δεν θα πάρει κανένα έργο; Ή μήπως πρέπει να κλείσω το λιμάνι και να καλέσω τα κανάλια για να «σηκώσω» το θέμα έτσι ώστε να καταφέρω να διεκδικήσω τα αυτονόητα για το δήμο μου; Και με τον κ. Παυλίδη και με τον κ. Πέτροβιτς έχω μια πάρα πολύ επικοινωνία και βρίσκω και πολύ κατανόηση αλλά υπάρχει ένα οικοδόμημα γύρω από το ΕΣΠΑ το οποίο τελικά δουλεύει προς όφελος αυτών που έχουν τη δυνατότητα. Αλίμονο σε όλους τους άλλους».

«Ούτε κατά τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ ο δήμος Σαμοθράκης θα μπορέσει να εντάξει κάποιο έργο»

Απαισιόδοξη είναι η εικόνα που παρουσίασε ο δήμαρχος Σαμοθράκης όμως και για το μέλλον καθώς όπως επεσήμανε κανένα έργο δεν είναι απολύτως έτοιμο για ένταξη. «Αν δεν βρεθεί λύση ως προς τη δυνατότητα να ωριμάσουμε έργα δεν θα έχουμε ούτε κατά τη νέα προγραμματική περίοδο κάποιο ενταγμένο έργο. Με τεράστια δυσκολία άλλωστε κλείσαμε τον προϋπολογισμό μας πέρσι, με ποσά συμβολικά σε κωδικούς απαραίτητους. Εκπέμπουμε sos ως προς την επιβίωσή μας.»

«Πρέπει να υπάρχει αυτοδιοίκηση σε κάθε νησί καθώς κάθε νησί έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες»

Τέλος , ο κ. Βίτσας απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται πως η λύση βρίσκεται στις περαιτέρω συνενώσεις των δήμων, αντέτεινε πως «σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για αυτοδιοίκηση αλλά για ένα είδος μικρού κρατιδίου καθώς για να αποκτήσουν την επιθυμητή στελέχωση και αποτελεσματικότητα οι δήμοι θα έπρεπε να φτάσουν στα όρια του παλιού νομού. Οι τοπικές κοινωνίες χαρακτηρίζονται όμως από αυτήν ακριβώς την τοπικότητα. Ειδικά για τα νησιά η φύση φρόντισε να περιχαρακώσει τα όρια του δήμου. Πρέπει να υπάρχει αυτοδιοίκηση σε κάθε νησί καθώς κάθε νησί έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Πολλοί είναι οι νησιωτικοί δήμοι στην Ελλάδα που έχουν το ίδιο πρόβλημα υποστελέχωσης με εμάς. Έχω ακούσει για δήμαρχο νησιωτικού δήμου που αλλάζει μόνος του τις λάμπες στους στύλους της ΔΕΗ. Το πνεύμα του νόμου δηλαδή λέει ότι όλοι οι δήμοι έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες άλλα όχι και δυνατότητες».


Συντάκτης:Νατάσσα Βαφειάδη 
e-mail: paratiritis.vafeiadou@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget