Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ Α' ΕΞΑΜΗΝΟY

Τον απολογισμό του Α' εξαμήνου της δημοτικής αρχής παρουσίασε ο Δήμαρχος Σαμοθράκης την
περασμένη Τρίτη στις 3 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Λυκείου, στα πλαίσια των τακτικών επαφών και ενημερώσεων του Δημάρχου με τους δημότες μετά την πάροδο των πρώτων έξι μηνών διοίκησης.
Στην γεμάτη αίθουσα του Λυκείου- Γυμνασίου ο Δήμαρχος πραγματοποίησε μια πλήρη και εκτενή παρουσίαση των θεμάτων του Δήμου που άγγιζε τις 2,5 ώρες δίνοντας έμφαση στην ασφυκτική κατάσταση του Δήμου μας καθώς όλα τα προβλήματα
είναι άλυτα με κύριο χαρακτηριστικό τη σημερινή συγκυρία όπου όλα αναδεικνύονται στο μέγιστο βαθμό.
Επισημάνθηκε ιδιαίτερα η κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου με στοιχεία που αναφέρθηκαν λεπτομερώς, ενώ έγινε ενημέρωση των δημοτών και για την αποκατάσταση της οικονομικής εικόνας του Δήμου με τη σύνταξη ισολογισμών 2012 και 2013, την υποβολή Ε9 που έγινε για πρώτη φορά για τον Δήμο και παράλληλα αναλύθηκαν οι αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στον οικονομικό τομέα με όλες τις προσπάθειες που γίνονται για τη συγκράτηση και τον έλεγχο των εξόδων και την αύξηση των εσόδων, ενώ παράλληλα επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι που παρουσιάζει η τρέχουσα οικονομική κατάσταση.
Μετά την αποτύπωση της κατάστασης έγινε αναφορά στην εξέλιξη και αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν  οι κινήσεις που έκανε η Δημοτική Αρχή ώστε να εξασφαλίσει την άμεση και ταχύτατη ωρίμανση του έργου του Βιολογικού Καθαρισμού Καμαριώτισσας για το οποίο μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει βάσιμα στοιχεία να το θεωρεί εφικτό αν και υπάρχουν ακόμη εμπόδια για τα οποία γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να ξεπεραστούν. Επίσης τονίστηκε το μεγάλο και σοβαρότατο πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμάτων η οποία με τον τρόπο που εκτελείται τα τελευταία χρόνια επιβαρύνει δυσβάσταχτα τον προϋπολογισμό του Δήμου και ότι κομβικό σημείο επίλυσης αυτού του προβλήματος είναι η αναζήτηση χώρου προκειμένου κατ αρχήν να χωροθετηθεί ο ΧΥΤΥ. Αναφέρθηκαν οι παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μελέτης για την αποκατάσταση των  λιμανιών,   όπως επίσης οι παρεμβάσεις στο Υπουργείο Τουρισμού για την υπόδειξη δρόμου επίλυσης του προβλήματος της αδειοδότησης του κάμπινγκ.
Παράλληλα είναι σε εξέλιξη η οργανωτική ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Δήμου ενώ πάρθηκε απόφαση για την λύση και εκκαθάριση της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης παρουσιάζοντας παράλληλα αναλυτικά τη δυσμενή οικονομική της κατάσταση.
Αναφορά έγινε επίσης στη συγκρότηση επιτροπών ανάθεσης αρμοδιοτήτων σε τομείς Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Τουρισμού και Αγροτικής Οικονομίας οι οποίες ανέλαβαν δράση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τομέα του Πολιτισμού στον οποίο προγραμματίζονται μεγάλες εκδηλώσεις με διεθνή απήχηση. Το ίδιο σημαντικές είναι και οι εξελίξεις στον τομέα της Τοπικής Οικονομίας στο οποίο έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου συντονισμός για την αντιμετώπιση της επιζωοτίας, αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό η χρόνια στρέβλωση της διάθεσης των δημοτικών βοσκότοπων ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η εφαρμογή ενός συστήματος εξυγίανσης των γεωτρήσεων. Στον τομέα του Περιβάλλοντος αναφέρθηκε ότι ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα διάθεσης κάδων κομποστοποίησης σε συνεργασία με την ΔΙΑΑΜΑΘ όπως επίσης το πρόγραμμα ανάδειξης και σήμανσης μονοπατιών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Παράλληλα στον τομέα του Τουρισμού με συντονισμό του Δήμου κινείται εκ νέου το πρόγραμμα των σχολικών εκδρομών στη Σαμοθράκη με σκοπό την τόνωση της τουριστικής κίνησης σε περιόδους εκτός σεζόν αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Η εκτίμηση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι με την πάροδο της πρώτης 2ετίας θα γίνει σαφής και η όποια προοπτική του Δήμου.





1 σχόλιο:

  1. παναγιωτα φωτακη13 Μαρτίου, 2015 00:03

    Το έργο του βιολογικού πρέπει να επαναξιολογηθει δεδομένης της χωροθετησης του όσον αφορά στην προστατευόμενη περιοχή αλλα και στη γειτνιαση του έργου με τον οικισμό κ την κολυμβητικη παραλία. Επίσης αμφιλεγόμενος είναι και ο σχεδιασμος του έργου σχετικά με τις παροχές αλλα κ την τεχνολογία επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.
    φωτακη παναγιωτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget