Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Η Σαμοθράκη στα δέκα καλύτερα «άγνωστα» νησιά της Ευρώπης

Την Σαμοθράκη επέλεξε ο βρετανικός Guardian, που θεωρείται μια από τις πιο έγκυρες εφημερίδες παγκοσμίως, στη λίστα που κατάρτισε για τα δέκα καλύτερα «άγνωστα» νησιά της Ευρώπης.

Η μαγική ατμόσφαιρα, το έντονο στοιχείο της ιστορίας και της ελληνικής αρχαιότητας, οι ερημικές παραλίες και η νεολαία που κατακλύζει το νησί έκανε εντύπωση στους συντάκτες…

Το νησί του αγάλματος της «Νίκης της Σαμοθράκης», με τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Μεγάλων Θεών, σε κερδίζει ακόμα με το εντυπωσιακό βουνό του, τον Σάο και τα τρεχούμενα νερά του, σημειώνει το ρεπορτάζ, που δεν παραλείπει μια ιδιαίτερη αναφορά στις βάθρες της Σαμοθράκης, τις φυσικές πισίνες που σχηματίζουν οι χείμαρροι στα βράχια, όπως και τους εντυπωσιακούς καταρράκτες.
Στη Σαμοθράκη, σημειώνει ο Guardian, θα συναντήσετε ακόμα θερμές πηγές για να απολαύσετε ιαματικά λουτρά, αλλά και πεντανόστιμα ντόπια φαγητά και κρασί.

Το terrabook.com σας προτείνει ακόμα μια βόλτα στα στενά δρομάκια της Χώρας, ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια και κάτω από τα πλατάνια του βουνού, όπου θα γνωρίσετε την αυθεντική ζωή της Σαμοθράκης. Στην γραφική πολιτεία του νησιού θα δείτε ακόμα τα υπολείμματα των Πύργων των Γκατελούζι, αλλά και τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου που χρονολογείται του 1875 και εκεί φυλάσσονται οι κάρες των πέντε Νεομαρτύρων της Σαμοθράκης.
Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας της Καμαριώτισσας, στο λιμάνι του νησιού, όπου φυλάσσεται η «θαυματουργή» εικόνα αλλά και την Μονή του Αγίου Αθανασίου, στα Αλώνια.

Το πιο νόστιμο κατσικάκι – η σπεσιαλιτέ του νησιού – θα το δοκιμάσετε στον Προφήτη Ηλία, και από εκεί θα συνεχίσετε νοτιότερα, για να επισκεφθείτε την Παναγία την Κρημνιώτισσα, ένα εντυπωσιακό ξωκλήσι, χτισμένο πάνω στο βράχο και την Παχιά Αμμο, την πιο δημοφιλή παραλία της Σαμοθράκης.
Στην βόρεια ακτή, στην Παλαιόπολη, θα δείτε το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού, όπου φιλοξενείται ένα πιστό αντίγραφο της Νίκης (το πρωτότυπο βρίσκεται στο Λούβρο, στο Παρίσι), αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο με το Ιερό των Μεγάλων Θεών, όπου γινόταν κατά την αρχαιότητα η λατρεία των Καβείρων και τα Καβείρια Μυστήρια.
Συνεχίζοντας προς τα Θέρμα, όπου βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά Σαμοθράκης, θα συναντήσετε το σημείο όπου ξεκινά η ανάβαση προς το Φεγγάρι, την κορυφή του όρους Σάος, μια διαδρομή γεμάτη ομορφιές αλλά και προκλήσεις. Από εκεί επίσης θα κατευθυνθείτε προς τις βάθρες του Φονιά και την Κλείδωση, έναν από τους εντυπωσιακότερους καταρράκτες του νησιού.
Μην φύγετε από την Σαμοθράκη πριν επισκεφθείτε μια από τις εντυπωσιακότερες ελληνικές παραλίες, τον Βάτο. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με καΐκι, που θα σας δείξει επίσης τον Κρεμαστό, έναν καταρράκτη ύψους 100 μέτρων που πέφτει στη θάλασσα, αλλά και της Γριάς τα Πανιά, μια μοναδική «ζωγραφιά» σκαλισμένη στα βράχια.

Εκτός από την Σαμοθράκη, το αφιέρωμα του Guardian περιλαμβάνει ένα ακόμα ελληνικό νησί, την Αίγινα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget