Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ευγενική υπενθύμιση προς Λούβρο

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη, τόπος μυστηριακός και μυσταγωγικός αφιερωμένος στη λατρεία και την τέλεση των Καβειρίων Μυστηρίων, τόπος επιβλητικός και ακτινοβόλος κατά τα αρχαϊκά, κλασικά και ελληνιστικά χρόνια, είναι από τα σημαντικότερα μνημεία στη χώρα. Για πρώτη φορά 262 αρχαιότητες από το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης -το οποίο ανακαινίζεται- ταξιδεύουν εκτός του νησιού. Θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Σαμοθράκη, τα Μυστήρια των Μεγάλων Θεών», στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου της Ακρόπολης (20 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου). Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και με ψηφιακά βίντεο θα γίνουν αναπαραστάσεις των ιερών κτιρίων, των τελετουργιών, αλλά και της Νίκης της Σαμοθράκης. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα βλέπουν σε παγκόσμια πρώτη ντοκιμαντέρ του Κώστα Γαβρά, με εικόνες από το μοναδικό κάλλος του φυσικού τοπίου του νησιού.


Τμήμα σίμης με λεοντοκεφαλή και έλικες από τη Μεγάλη Στοά, στα δυτικά του Ιερού των Μεγάλων Θεών
Η διοργάνωση γίνεται σε στενή συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Εβρου και είναι η πρώτη μιας σειράς εκθέσεων στο Μουσείο της Ακρόπολης με στόχο την προβολή άγνωστων αρχαίων εκθεμάτων στο ευρύ κοινό. «Τα εκατομμύρια των επισκεπτών που βλέπουν τη Νίκη της Σαμοθράκης στο Λούβρο δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχει η Σαμοθράκη. Νομίζουν ότι πρόκειται για το όνομα του αρχαίου γλύπτη», είπε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής. Κατά τη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν τα εκθέματα και το σκεπτικό της έκθεσης, με τα μέλη του ΚΑΣ να προσυπογράφουν με ενθουσιασμό την πραγματοποίησή της.

Τμήμα της βάσης του νότιου αετώματος
Εγινε, ωστόσο, αναφορά σε μια παράλειψη του Λούβρου. Σύμφωνα με την Ελενα Κόρκα, γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπ. Πολιτισμού, «μετά την απελευθέρωση, η Ελλάδα απέστειλε θραύσματα στο Παρίσι για να επικολληθούν στο γλυπτό. Ωστόσο, πουθενά δεν αναφέρεται από το Λούβρο αυτό το περιστατικό. Επομένως, θα πρέπει να τονιστεί στην παρούσα έκθεση».
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης-Γουλανδρή, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, ανέφερε: «Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο θέμα της Νίκης. Η στάση της Ελλάδας αποτελεί δίδαγμα για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι χώρες που ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια». Στο γεγονός αναφέρθηκε και η αν. γενική γραμματέας Πολιτισμού και προεδρεύουσα του ΚΑΣ, Μαρία Βλαζάκη. Ανακοίνωσε μάλιστα πως θα αποσταλεί έγγραφο προς το Λούβρο ώστε να υπάρξει αναφορά στη χειρονομία της Ελλάδας.
Στην Αθήνα θα μεταφερθούν ευρήματα των ανασκαφών από το Ιερό των Μεγάλων Θεών, της Νεκρόπολης του οικισμού και της μινωικής εγκατάστασης στο Μικρό Βουνί. Οι Μεγάλοι Θεοί (οι Κάβειροι) λατρεύτηκαν και έξω από τα σύνορα του νησιού, ενώ μεγάλοι ηγεμόνες, όπως ο Φίλιππος Β’, η Αρσινόη, ο Πτολεμαίος Β’, αφιέρωσαν στο Ιερό πολυτελή κτίρια. Οι μυημένοι στα μυστήρια, ελεύθεροι και δούλοι, εξασφάλιζαν την προστασία των Μεγάλων Θεών από κινδύνους, αλλά και την ευτυχία στη μεταθανάτια ζωή τους. Η παράδοση θέλει εκεί να συναντήθηκαν για πρώτη φορά ο Φίλιππος Β' και η Ολυμπιάδα και στη Σαμοθράκη να έγινε η σύλληψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Οι επισκέπτες, κατά την είσοδό τους στην έκθεση, θα κατευθύνονται προς μια θεατρική διαμόρφωση που βασίζεται στο σχήμα του κύκλου του ιερού. Στη συνέχεια, σε μια επιμήκη προθήκη, θα εκτίθενται τα προϊστορικά ευρήματα, όπως μινωική κεραμική, σφραγίδες και σφραγίσματα, εργαλεία, όπλα που μαρτυρούν τη σημαντική σχέση της Σαμοθράκης με τον Μινωικό Πολιτισμό της Εποχής του Χαλκού. Τα εκθέματα του Ιερού των Μεγάλων Θεών θα τοποθετηθούν σε κυκλικές προθήκες, που επαναλαμβάνουν την καμπύλη της θόλου της Αρσινόης. Τα κτερίσματα των τάφων θα παρουσιαστούν σε δύο διαδρόμους που θα οδηγούν στην έξοδο. Θα εκτεθούν επίσης αρχιτεκτονικά μέλη, έντεκα ελάσματα χρυσού σε σχήμα φύλλου από ταφικό στεφάνι, δύο τμήματα στεφανιού κ.ά.
Τα 262 εκθέματα θα έρθουν νωρίτερα προκειμένου να συντηρηθούν στα εργαστήρια του Μουσείου της Ακρόπολης. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης θα επιστρέψουν στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης, το οποίο θα παραδοθεί στο τέλος Οκτωβρίου. Την έκθεση θα πλαισιώσει διεθνής ημερίδα με θέμα τα πορίσματα των πρόσφατων αρχαιολογικών ερευνών στη Σαμοθράκη.
http://www.efsyn.gr Συντάκτης: Βασιλική Τζεβελέκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget