Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Παράνομη υλοτομία!

Στο πρόβλημα της υπερβόσκησης, στο οποίο πρόσφατα αναφερθήκαμε με σχετική ανάρτηση αλλά και δημοσκόπηση, έρχεται να προστεθεί ακόμη ένα με πολύ σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Επικίνδυνες κι απρόβλεπτες διαστάσεις φαίνεται ότι παίρνει το θέμα της παράνομης ξύλευσης στο νησί μας.
Η παράνομη υλοτομία αποτελεί σημαντικό και διογκούμενο πρόβλημα με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως απώλεια βιοποικιλότητας, αποδάσωση και υποβάθμιση των δασών.
Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, αυξάνει την ζήτηση σε καυσόξυλα και πολλοί έχουν κάνει επάγγελμα την παράνομη διακίνηση καυσόξυλων. Το δάσος μας συρρικνώνεται και υφίσταται συνεχή υποβάθμιση λόγω της αλόγιστης κοπής των δέντρων.
Πως αντιδρά σ΄αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα η τοπική κοινωνία;
Ποια είναι η επίσημη θέση της Δημοτικής αρχής του νησιού και της δασικής αρχής για την αποτελεσματική προστασία του δάσους;
Θα παραμείνουμε απλά θεατές αυτής της καταστροφής ;
Περιμένουμε τουλάχιστον από την δημοτική αρχή να αντιδράσει και να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές να λάβουν μέτρα προστασίας και πάταξης της παρανομίας.

12 σχόλια:

  1. Δαφνη Χαλκια Σταυράκη05 Μαρτίου, 2011 16:13

    λυπαμαι που το λεω, αλλα τα 20 χρονια που βρισκομαι σε αυτο το νησι το προβλημα τοσο της παρανομης και αλλογιστης υλοτομησης οσο και της υπερβοσκησης εχει αντιμετωπιστει χαλαρα, ανουσια και με το φοβο του "πολιτικου κοστους" σε τετοιο βαθμο που τελικα οσοι εχουν φωνη για κατι διαφορετικο ειναι απλα ρομαντικοι.Και συνηθως ειναι αυτοι που βρισκουν και τον μπελα τους!! Οχι δεν πρεπει να μεινουμε απαθεις αλλα φτανει μονο αυτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλο πρόβλημα, και όσο ακριβαίνει το πετρέλαιο τόσο χειρότερα τα πράγματα. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης; Όχι, υπάρχει νομοθεσία που το απαγορεύει αυστηρά. Όμως; Μήπως κι εμείς όλοι κάνουμε ότι δεν βλέπουμε; Το Δασονομείο κάνει τη δουλειά του; Σεβόμαστε το ρόλο μας ως πολίτες αυτής της χώρας, ως δημότες του δικού μας νησιού; Τί θ΄αφήσουμε ως γενιά στα παιδιά μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν οι πολίτες δεν έχουν τέτοιες ευαισθησίες οι υπηρεσίες θα πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να δικαιολογούν και τον ρόλο για τον οποίο υπάρχουν!
    Δεν μπορεί να αποξυλώνεται το δάσος και να μην παρεμβαίνει κανείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. νομίζω ότι ολόκληρη η ελλάδα μοιάζει να επιβιώνει από μόνη της..καμμια φροντίδα για το περιβάλον και την πολιτισμιακή κληρονομια μας.Δύο μοναδικά δώρα που με αυτά θα μπορούσαμε να πορευτούμε και να κανουμε θαύματα.Η φύση και ο πολιτισμός.Δεν μας απομένει αλλο.Στο νησί που λέμε ότι δεν μιλάμε όμως για αυτά,ούτε οι περαστικοί επισκέπτες ουτε οι μόνιμοι κάτοικοι.Ολοι μαζι εκμεταλευομαστε στο έπακρον ότι μας προσφέρει προς ιδίον οφελος.αντι να παραγουμε πολιτισμό παράγουμε απορρίματα αντι να προστατεύουμε το δασος το εξαφανίζουμε αντι αν το καλλιεργούμε το ερημώνουμε,αντι να προσφέρουμε υψηλές παροχές ενναλακτικού τουρισμόυ παρέχουμε στέγη και τροφή σε υψηλά κόστη με χαμηλή ποιότητα.Και για όλα αυτα δεν μας φταίνε μονο ούτε οι δήμαρχοι ουτε το κράτος,αλλα ο ίδιος ο εαυτός μας.Διότι εαν δεν αγαπάς και σέβεσαι το σπίτι σου το τόπο σου τον εαυτόν σου πως θα υποδείξεις στους άλλουσ να το κάνουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δαφνη Χαλκια Σταυράκη06 Μαρτίου, 2011 17:57

    με το προσωπικο σου παραδειγμα μπορει να "παρασυρεις" ενα δυο συμπατριωτες σου. Δε φτανει αυτο. Χρειαζετε γενικοτερη παιδεια που δυστυχως δεν υπαρχει, υπηρεσιες που κανουν την δουλεια τους και εφαρμοζουν τους νομους και καποιος που να ηγηθει μιας γενικοτερης προσπαθειας. Κατα κανονα ειναι ο εκαστοτε Δημαρχος σε μικρες περιοχες τουλαχιστον σαν τη δικη μας.Συμφωνω απολυτα οτι ουτε πολιτισμο παραγουμε ουτε τη φυση σεβομαστε ολοι μας. Προτεινω λοιπον να κανουμε μια αρχη. Μεσα απο αυτο βημα διαλογου να καταθεσουμε τις προτασεις μας και το πως αυτες θα μπορουσαν να υλοποιηθουν και στο τελος οι διαχειριστες η κάποιος που επιθυμει για να σεβαστω και την ανωνυμια των διαχειριστων, να δωσει τα συμπερασματα στο Δημο με την αιτηση αυτα να συζητηθουν στο Δημοτικο Συμβουλιο και να δουμε ετσι τι πραγματικα μπορουμε να κανουμε. Το αρχικο θεμα ηταν η παρανομη υλοτομηση και επεκταθηκε ηδη στο γενικοτερο πολιτισμο και περιβαλλον. Κυριοι του blog, αν το επιθυμητε, βαλτε το ακριβως θεμα και ας προσπαθησουμε ολοι μαζι για κατι καλυτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. λυπαμαι που ειμαι πολιτης αυτης της χωρας...ειλικρινα....
    ολα μοιαζουν να εχουν αφεθει στον αυτοματο πιλοτο...ας μην γελιομαστε η σαμοθρακη ειναι και αυτη μια παραδομενη στον αυτοματο γωνια της ελλαδας οπου καμια υπηρεσια δεν λειτουργει...
    Το θεμα ειναι αν τιμα εμας τους σαμοθρακιτες να βλεπουμε με απαθεια το νησι μας να καταστρεφεται καθημερινα απο υπερβοσκηση, υπερυλοτομηση και απο τα σκουπιδια... ας μην ξεχναμε και αυτο το πολυ σημαντικο θεμα οπου υπευθυνοι ειμαστε ολοι..
    Ανησυχος Πολιτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευθύνη πολύ μεγάλη έχει η δασική υπηρεσία!
    Που είναι???????
    Τι κάνουν δεν βλέπουν την μεγάλη καταστροφή?????
    Πρέπει να γίνουμε όλοι μας ρουφιάνοι?????
    Η υπερβόσκηση και η παράνομη υλοτομία θα εξαφανίσουν την βλάστηση του νησιού?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δαφνη Χαλκια Σταυράκη07 Μαρτίου, 2011 12:47

    Ευθυνες εχουμε ολοι μας. Δεν ειναι σωστο οτι μια καταγγελια ειναι ρουφιανια.Στο κατω κατω αν ολοι καναμε κατι αντιστοιχο θα ηταν διαφορετικη η κατασταση. Το προβλημα ειναι που θα πρεπει να αποτανθουμε. Στη Δασικη υπηρεσια που ουσιαστικα δεν υφισταται; Στην αγροφυλακη που καταργηθηκε; Στην αστυνομια που δηλωνει αναρμοδια; Στο Δημο για να φτιαξει ή να απαιτησει να φτιαχτουν οι αρμοδιες υπηρεσιες;Στην πολιτικη προστασία, στην πυροσβεστική; Στην Αλεξανδρουπολη και στην Αντιπεριφερειάχη για να ενδιαφερθει η Δασικη Υπηρεσια της Αλεξ/λης που ανηκει τωρα εκει; Απο καπου πρεπει να αρχισουμε..
    Και ποιοι; Ενας πολιτης δεν φτανει μονος του ευκολα γινεται αυτο που προαναφερθηκε "ρουφιανος". Θελει πολλους, ή συλλογους, ή επανερχομαι στη προταση μου το blog. Αν ειμασταν λιγο οργανωμενοι, αν ειχαν μπει πιο σοβαρα αυτοι που ειναι υπευθυνοι στην ιστορια μεχρι και εθελοντικες ομαδες περιφρουρησης θα μπορουσαμε να ειχαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. η οικολογική εταιρεία που είναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πραγματικά η οικολογική εταιρεία θα μπορούσε να βοηθήσει αλλά δυστυχώς η έδρα της είναι στην Αλεξ/πολη και εδώ στο νησί δεν έχει ανθρώπους της! Μήπως πρέπει κάτι να κάνουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν είναι η έδρα της στη Σαμοθράκη όμως κι άλλες φορές έχει παρέμβει σε θέματα που αφορούν το νησί.
    Τώρα ένα τόσο σοβαρό οικολογικό πρόβλημα δεν τους ενδιαφέρει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τσοτακης Νικολαος14 Μαρτίου, 2011 19:51

    Μια χαρα η Σαμοθρακη κι αυτο γιατι ειναι τελειως αποκομενη απο την Ελλαδα.Το μερος ειναι παρθενο και εχει γλυτωσει απο την τουριστικη τσιμεντοποιηση.Η υπερβοσκηση ειναι θεμα αλλα ολοι τα τρωμε και ο μισος πληθυσμος ζει απο αυτα,πως θα ζησουν τι δουλεια θα κανουν στα χωρια.Τελος για τα φεστιβαλ η γνωμη μου ειναι ας μενουν γιατι τιποτα καλο δεν προσεφεραν ειδικα στα Θερμα εχουν δημιουργησει πολυ σοβαρο προβλημα.Ειλικρινα πιστευω τετοιους ανθρωπους δεν χρειαζεται το νησι.Τωρα για τα υπολοιπα για κρατος και υπηρεσιες δεν υπαρχουν ...ουτε στη Αθηνα γιατι ολοι ειναι για την καρεκλα και τον μισθο .Ας μη φωναζετε σε ωτα μη ακουοντων και κοιταχτε καλυτερα σε τοπικο επιπεδο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget