Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

«Πράσινες αγροτικές και νησιωτικές κοινότητες»

Την προκήρυξη του «πράσινου χωριού» και του «πράσινου νησιού» (στο πλαίσιο του προγράμματος του ΥΠΕΚΑ «Πράσινες αγροτικές και νησιωτικές κοινότητες») ανακοίνωσε από την ημερίδα «Καινοτόμες τεχνολογίες για τα κτίρια της Ευρώπης. Ο ρόλος των Δήμων» ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) Γ. Αγερίδης.

Στην ημερίδα, δεκάδες εκπρόσωποι δήμων ενημερώθηκαν για τα πάμπολλα ευρωπαϊκά προγράμματα που παρέχουν εξαιρετικές δυνατότητες άσκησης ενεργειακής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο, αναλύθηκαν θέματα του Συμφώνου των Δημάρχων και παρουσιάσθηκαν εφαρμογές, μέσω των προγραμμάτων, που έχουν ήδη υλοποιηθεί σε κάποιους δήμους της χώρας.

Όπως τόνισε ο κ. Αγερίδης, οι δήμοι διαθέτουν ένα ευρύ πεδίο δράσης σε εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, μέσω των προγραμμάτων της ΕΕ. Μάλιστα το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) αναμένεται να ορισθεί Εθνικός Συντονιστής για θέματα Συμφώνου των Δημάρχων και έχει θέσει ως στόχο την κινητοποίηση δράσεων και κονδυλίων προς την κατεύθυνση της χρήσης ΑΠΕ και ΕΞΕ. Στο Σύμφωνο των Δημάρχων, όπως εξήγησε η Ε. Τζανακάκη από το ΚΑΠΕ, συμμετέχουν 3.500 δήμοι από όλη την ΕΕ, μεταξύ αυτών 80 από την Ελλάδα, που έχουν ως στόχο μέχρι το 2020 εξοικονόμηση ενέργειας 20% και κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ 20%.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης σημείωσε ότι η κοινή προσπάθεια ΥΠΕΚΑ και ΚΑΠΕ είναι σημαντική για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πόρων. Επισήμανε, όμως, το σοβαρό πρόβλημα της γραφειοκρατίας που παρεμποδίζει τους δήμους στην απορρόφηση κονδυλίων από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που αφορά τη χρηματοδότηση με 70 εκατ. ευρώ από την ΕΕ και 30 εκατ. ευρώ από τους δήμους. Παρότι εκδηλώθηκε από την αρχή έντονο ενδιαφέρον από τους δήμους, είπε, τα κονδύλια λιμνάζουν λόγω των γραφειοκρατικών δυσκολιών. Ο κ. Ασκούνης κάλεσε τους υπευθύνους του ΚΑΠΕ να μελετήσουν τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι δήμοι για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ηλιος».

Σε ό, τι αφορά το πρόγραμμα «Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες», συνδυάζει την εξοικονόμηση ενέργειας με τις ΑΠΕ, τις πράσινες μεταφορές, τη βέλτιστη διαχείριση απορριμμάτων και τη διαχείριση υδάτινων πόρων.

Ειδικότερα, στόχοι του προγράμματος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες και δημόσια κτίρια, η χρήση ηλεκτροκίνητων μέσων μαζικής μεταφοράς με χρήση ΑΠΕ, η αποθήκευση της περίσσειας ενέργειας από ΑΠΕ με ταυτόχρονη χρήση τεχνολογιών έξυπνου δικτύου, η διαχείριση υδάτινων πόρων και αφαλάτωση με ΑΠΕ, η διαχείριση απορριμμάτων με ανακύκλωση και χρήση βιοαερίου, η ενίσχυση της πράσινη επιχειρηματικότητας και φυσικά η ηλεκτροπαραγωγή αποκλειστικά με ΑΠΕ.
http://www.real.gr
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget