Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

"Η Εθνομουσικολογία στη Θράκη"

Στο πλαίσιο των δράσεων που θέλουν να αναδείξουν τον πολιτισμό, την τέχνη και την επιστήμη, μέσα από την έρευνα, τη μελέτη και την καταγραφή δίνοντας έμφαση στην περιοχή της Θράκης το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, διοργανώνουν διημερίδα με θέμα: «Η Εθνομουσικολογία στη Θράκη». Στόχος της διημερίδας είναι η ενημέρωση γύρω από την εθνομουσικολογική και γενικότερα την εθνογραφική έρευνα,ώστε να δημιουργηθεί ένας γενικότερος προβληματισμός που θα οδηγήσει σε μια ανοιχτή συζήτηση και έναν ουσιαστικό διάλογο. Εφαρμογές των όσων θα ειπωθούν και θα ακουστούν μπορούν να βρουν πρόσφορο έδαφος γενικότερα στην Εκπαίδευση και ειδικότερα στη Μουσική Εκπαίδευση.
Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή 10 και 11 Μαρτίου 2012, στην Κομοτηνή στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης,απέναντι από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Η έναρξη της διημερίδας θα γίνει το Σάββατο 10 Μαρτίου, από τις 18.00 μέχρι τις 20:00 και θα συνεχιστεί την Κυριακή 11 Μαρτίου 10:30-13:00. Η διημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μουσικοπαιδαγωγούς,μουσικούς, φοιτητές και κάθε ενδιαφερόμενο. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να προσέλθουν τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα, προκειμένου να εγγραφούν και να παραλάβουν το απαραίτητο υλικό.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 10 Μαρτίου
17.30-18:00 Εγγραφές
18.00 Χαιρετισμοί
18.10 Λάμπρος Λιάβας,Καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών: «Η εθνομουσικολογκή έρευνα: από το γραφείο στη Θράκη»
18.30 Μαυρομάτης Γιώργος,Λέκτορας στο ΤΕΕΠΗ του Δ.Π.Θ.:
«Μουσική και εθνογένεση στη Θράκη»
19.00:Προβολή του ντοκιμαντέρ, παραγωγής του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, με τίτλο: «Από τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία στο Μέγαρο Μουσικής» είναι μια ευγενική παραχώρηση του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής για τη συγκεκριμένη διημερίδα.

Κυριακή 11 Μαρτίου

10.30: Αγγέλα Γιαννακίδου, Ερευνήτρια -Διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης: «Εθνολογικό Μουσείο Θράκης: από την αφήγηση στην εμπειρία»
11.00: Γιώτα Τηγανούρια, Δρ Εθνομουσικολογίας, Σχολ. Σύμβουλος Μουσικών Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης «Εθνομουσικολογκή-Εθνογραφική έρευνα «οίκοι»: Το παράδειγμα της Σαμοθράκης»
11.30: Χάρης Σαρρής, Δρ Εθνομουσικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών:
«Ερευνώντας τις μουσικές της Θράκης: η περίπτωση της γκάιντας»
12.00: Βάσω Συρακούλη, Δρ Εθνομουσικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών:«Μουσική και χώρος στο καρναβάλι της Ξάνθης: Όψεις μιας πολυτοπικής εθνογραφίας»
12.30: Ερωτήσεις – Συζήτηση

Κύρια χρηματοδότηση: Επιτροπή Ερευνών του Δ.Π.Θ.

19.30:Μουσικές της Θράκης με Θρακιώτες μουσικούς: Γιάννης Σαρσάκος:γκάιντα, Γιάννης & Γιώργος Πακγοζίδης: ούτι και κρουστά,Κυριάκος Αγγελώνιας: κρουστά, Στρατής Αραβίας: ούτι, Γιώτα Τηγανούρια:φωνή & σαντούρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget