Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Χωματερή στη Σκλαβούνα


Από την Φωτάκη Παναγιώτα

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, μετέβησαν στη Σαμοθράκη για τον έλεγχο εκτός των άλλων της Διαχείρισης αστικών αποβλήτων στο νησί. Κατόπιν της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε επιβλήθηκε σημαντικό πρόστιμο στο Δήμο Σαμοθράκης, της τάξεως των 60.000 ευρώ για ανεξέλεγκτη διάθεση και άλλες παραβάσεις σχετικές με την πλημμελή διαχείριση και σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία ο φάκελος απεστάλη στον αρμόδιο Εισαγγελέα για τα περαιτέρω σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία δηλαδή τη δίωξη και επιβολή ποινικών κυρώσεων σε κάθε υπεύθυνο.  

Η διαχείριση γενικά αποβλήτων και ειδικότερα των αστικών αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα στη Χώρα μας, εξαιτίας κυρίως:
- των σοβαρότατων επιπτώσεων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων, τόσο στο Περιβάλλον αλλά κυρίως στη Δημόσια Υγεία, 

- της έκτασης του προβλήματος, εξαιτίας της αντικειμενικής αδράνειας της Πολιτείας και των «εσφαλμένων» πρακτικών, του χορού των μικρών και μεγάλων συμφερόντων που έχει ρημάξει στην κυριολεξία τη Χώρα μας και συνεχίζει… αλλά και

- των επικείμενων προστίμων από την Ε.Ε. ύψους κάποιων δις ευρώ που έως σήμερα κανείς δεν μπορεί να καταλάβει επακριβώς πως και πότε θα πληρωθούν κυρίως τώρα που η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση… το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επιβαρυνθεί περεταίρω ο έλληνας Πολίτης και για την ακρίβεια με το παρόν θεσμικό πλαίσιο ο έλληνας Δημότης!

Η διαχείριση αποβλήτων έχει πολλάκις πληρωθεί με έμμεσους και άμεσους φόρους, με άλλα λόγια τα πληρώσαμε, τα πληρώνουμε και θα τα πληρώνουμε, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζεται το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε σαν χώρα σε σχέση με άλλες το μοναδικό φυσικό μας Περιβάλλον, και το χειρότερο επιβαρύνεται η Υγεία μας και η υγεία των επόμενων γενεών.  

Σε κάθε περίπτωση το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε έλληνα που το Κράτος ήταν και είναι υποχρεωμένο να διαφυλάσσει, το Περιβάλλον, θάβεται και καίγεται καθημερινά σε κάθε γωνιά της χώρα μας, γεγονός που από μόνο του αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη που σαν καραμέλα και αφελώς αναπαράγεται από την Πολιτική ηγεσία…

Εν προκειμένω αν και ο Δήμος Σαμοθράκης προχώρησε σε «κλείσιμο» της χωματερής στην περιοχή «Ακρωτήρι», εντούτοις η περιοχή δεν έχει αποκατασταθεί, γεγονός που είναι εμφανές σε κάθε επισκέπτη. Συγκεκριμένα αν και ο κύριος όγκος των αστικών έχει απομακρυνθεί, είναι φανερό ότι σκουπίδια είναι θαμμένα σε όλη την έκταση γύρω από τη λίμνη και στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός το οποίο δεν αποτελεί αποκατάσταση την οποία ο Δήμος όφειλε και οφείλει ακόμα να πραγματοποιήσει. 

Η περιοχή αποτελεί υγρότοπο και εντάχθηκε πρόσφατα στο Δίκτυο Natura 2000, ως σημαντική περιοχή για την ορνιθοπανίδα, πράγματι φέτος πολλοί από μας παρατηρήσαμε την ύπαρξη σημαντικού αριθμού ερωδιών αλλά και άλλων ειδών. Δυστυχώς η άποψη «μπαζώματος» της «βρωμολίμνης», που έχει εκφραστεί στην τοπική κοινωνία κατά καιρούς, στερείται  νομιμότητας, ενώ η ενδεδειγμένη πρακτική είναι ο έλεγχος της κατάστασης των υδάτων του βαθμού ρύπανσης της περιοχής, του χερσαίου και υδάτινου τμήματος, και η πλήρης και πραγματική αποκατάσταση του χώρου, τον οποίο το Κράτος είναι υποχρεωμένο να διατηρήσει στο πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Πέραν του θέματος της αποκατάστασης ένας νέος χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων έχει εμφανιστεί τον τελευταίο καιρό στην περιοχή της Σκλαβούνας, χώρο στον οποίο έχει διατεθεί μεγάλος όγκος απορριμμάτων. Ο Δήμος σε γενικές γραμμές οφείλει να διαχωρίζει, να ανακυκλώνει τα απορρίμματα και να τα μεταφέρει στην Αλεξανδρούπολη. Δεδομένου ότι εκείνος είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα της περιοχής καμία δικαιολογία δεν υπάρχει για την ύπαρξη της νέας χωματερής όταν εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει επεκτείνεται και εμπλουτίζεται με νέα απόβλητα. 

Εντούτοις με χαρακτηριστική αδιαφορία και παρά το γεγονός της επιβολής κυρώσεων στο Δήμο Σαμοθράκης συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη διάθεση ενώ τα σκουπίδια στην περιοχή της Σκλαβούνας επικαλύπτονται με «μπάζα» συνθέτοντας έτσι ένα τριτοκοσμικό τοπίο…   

Με εκτίμηση Φωτάκη Παναγιώτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget