Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Τούρκοι τουρίστες ψηφίζουν Θράκη




Αρχή φόρμας
Κατά 46% αυξήθηκε το φετινό καλοκαίρι η έλευση Τούρκων τουριστών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Κώστα Παπακοσμά. Μερίδιο σε αυτή τη θετική εξέλιξη είχε και ο Έβρος, τον οποίο επέλεξαν φέτος πολύ περισσότεροι τουρίστες από Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ρωσία, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Η συνεργασία εμπλεκόμενων και η απλοποίηση της βίζας, ήταν το «κλειδί» γι’ αυτή την επιτυχία που πρέπει οπωσδήποτε να μην ατονήσει, όπως λένε οι άνθρωποι του τουρισμού. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε στον κ. Παπακοσμά από το Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην μείωση της τιμής της βίζας αλλά και στο ότι η πρόσβαση στην περιοχή μας λόγω της Εγνατίας Οδού είναι εύκολη και άμεση.
Ο κ. Παπακοσμάς εξέφρασε την ικανοποίηση του για το όλο γεγονός, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες τους θα ενταθούν προς την κατεύθυνση της περαιτέρω αύξησης της έλευσης Τούρκων τουριστών στην περιοχή μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την καλοκαιρινή περίοδο οι Τούρκοι τουρίστες στην Θάσο αυξήθηκαν σε ποσοστό 40% σε σχέση με πέρυσι.
Απέδωσαν καρπούς προσπάθειες ετών
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ» η κα Λίτσα Καραμπατζάκη, ιδιοκτήτρια του τουριστικού γραφείου ΛΕΩΝ ΤΟURS, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου HATTA και αντιπρόεδρος των τουριστικών γραφείων σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σημειώνει πως το θετικό πρόσημο στη φετινή τουριστική κίνηση, σε ό,τι αφορά τους γείτονες, έρχεται ως επιστέγασμα χρόνιων προσπαθειών μεταξύ περιφέρειας, δήμων, τουριστικών πρακτόρων και ξενοδόχων. «Τα στοιχεία αυτά μας δίνουν περιθώριο να είμαστε αισιόδοξοι και να ελπίζουμε για το μέλλον», σημειώνει και προσθέτει: «Πρόκειται για προσπάθειες ετών που φέρνουν καρπούς, με σημαντική προσέλκυση τουριστών από Βουλγαρία, Τουρκία, Ρουμανία και Ρωσία. Σε αυτό που θα πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα είναι στην ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των τουριστικών πρακτορείων, ώστε με τις κατάλληλες ενέργειες και συνέργειες να φέρουμε ακόμη περισσότερους τουρίστες».
Όπως επισημαίνει η κα Καραμπατζάκη, τα φετινά θετικά αποτελέσματα σχετίζονται επίσης με την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες. «Γι’ αυτό ακριβώς επιμέναμε τόσα χρόνια για τη βίζα. Η αγορά της Τουρκίας είναι μία αγορά στην οποία πρέπει οπωσδήποτε να επικεντρωθούμε, μια και το βιωτικό επίπεδο των γειτόνων μας αυξάνεται ραγδαία και έχουν περιθώρια για ταξίδια και αποδράσεις. Μεγάλα μας «όπλα» στην προσπάθεια προσέλκυσης είναι και το δημοτικό κάμπινγκ μας, το οποίο έχει σύγχρονες παροχές για όλους, αλλά και το γεγονός ότι μπορούμε να καλύψουμε κάθε είδους τουρίστα, από θρησκευτικό και οικολογικό μέχρι περιπατητικό και κλασικό τουρισμό».
Τη δημιουργία γραφείου του ΕΟΤ στην Κωνσταντινούπολη εξήγγειλε η Ο. Κεφαλογιάννη
Γραφείο ΕΟΤ αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία συναντήθηκε το μεσημέρι στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Επίσης η κ. Κεφαλογιάννη διέψευσε και τις πληροφορίες περί πρόθεσης για πώληση του κτιρίου του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη και προανήγγειλε την πραγματοποίηση ελληνοτουρκικού τουριστικού φόρουμ στην Αθήνα.
Μετά τη συνάντηση η υπουργός είπε «εκφράσαμε την πίστη και τη βεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο επιτελεί ένα πολύ μεγάλο έργο για την Ορθοδοξία και τον ελληνισμό. Εκφράσαμε τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών».
Η υπουργός διευκρίνισε πως βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από επίσημη πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου της, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, και τόνισε πως στις επαφές της με την τουρκική πολιτική ηγεσία και τον ιδιωτικό τομέα «θέλουμε να δούμε κατά πόσο μπορούμε να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας» στον τουρισμό.
«Η πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε το ρεύμα των Τούρκων τουριστών προς τη χώρα μας. Ήδη φέτος με το πιλοτικό πρόγραμμα για το Αιγαίο και με τη δυνατότητα που δίνεται εδώ και χρόνια για τους κατόχους των πράσινων (υπηρεσιακών) διαβατηρίων να επισκέπτονται την Ελλάδα, έχουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό Τούρκων που επισκέπτονται τη χώρα μας», είπε και προσέθεσε: «Αυτό που επίσης μας ενδιαφέρει είναι να δούμε πόσο μπορούμε να αναπτύξουμε κοινά τουριστικά πακέτα από μακρινούς προορισμούς όπως η Κίνα, οι Ινδίες, η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα».
Ερωτηθείσα για το αν πρόκειται να ανοίξει γραφείο ΕΟΤ στην Τουρκία πως πρέπει να αποκατασταθεί μια λανθασμένη κατάσταση. «Είναι πολύ βασικό να υπάρχει μία παρουσία του ΕΟΤ και εδώ στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχει θετική διάθεση του ελληνικού προξενείου και δυνατότητα να φιλοξενήσει στο Σισμανόγλειο Μέγαρο τον ΕΟΤ. Είναι μέσα στα πλάνα μας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των γραφείων εξωτερικού του ΕΟΤ, να υπάρχει παρουσία στην Κωνσταντινούπολη», τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν τίθεται θέμα υπογραφής κάποιας διμερούς συμφωνίας, η υπουργός τόνισε ότι το 2010 υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ των υπουργών τουρισμού. «Εμείς θα προτείνουμε να γίνει ένα φόρουμ στην Αθήνα με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα των δύο πλευρών, ώστε το πολιτικό πλαίσιο το οποίο ήδη υπάρχει να βρει και πρακτική εφαρμογή», προσέθεσε.
Όσον αφορά τη διευκόλυνση Τούρκων πολιτών ως προς τις θεωρήσεις, η υπουργός είπε ότι το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε το καλοκαίρι «ήταν μια κίνηση της Ελλάδας για να υπάρξει διευκόλυνση στις θεωρήσεις Τούρκων να επισκέπτονται τη χώρα μας και την Ευρώπη. Η επιτυχία του προγράμματος κρίθηκε ικανοποιητική και θα επιδιώξουμε και να συνεχιστεί το πρόγραμμα αυτό και ενδεχομένως να διευρυνθεί. Υπάρχουν ιδέες για να υπάρχει η δυνατότητα αυτή και στις θρησκευτικές εορτές».
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να πωληθούν οικόπεδα και σε Τούρκους σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, η υπουργός είπε πως «το θέμα των επενδύσεων είναι θέμα που απασχολεί και το υπουργείο τουρισμού» και συνέχισε:
«Το υπουργείο μας μαζί με το υπουργείο περιβάλλοντος επεξεργάζεται την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό και από κει θα δώσουμε τις κατευθύνσεις, σε ποιες περιοχές της χώρας, ποια αναπτυξιακά έργα μπορούν να γίνουν. Είμαστε ανοιχτοί στους επενδυτές, αλλά αυτά θα κριθούν κάθε φορά ανάλογα με την πρόταση και τις προϋποθέσεις».
Τέλος η υπουργός ρωτήθηκε σχετικά με την πληροφορία που δημοσιεύτηκε στον ελληνικό και τον τουρκικό Τύπο περί πώλησης του κτιρίου του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη και είπε: «Είναι ένα παραδοσιακό διατηρητέο κτίριο το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει πρόθεση όχι απλώς να το κρατήσει, αλλά μάλιστα να το αναβαθμίσει, να το στηρίξει. Η παρουσία η ελληνική στη Σμύρνη είναι εξαιρετικής και καίριας σημασίας. Δεν τίθεται ζήτημα πώλησης».
Εφημερίδα ΓΝΩΜΗ,  Κική Ηπειρώτου
Παρασκευή, 28 Σεπτέμβριος 2012 14:03

Το δημοσίευμα μας το έστειλε ο κ. Β.Σπιτάλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget