Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Η Σαμοθράκη στο μουσείο της Ακρόπολης

Ο διευθυντής του μουσείου της Ακρόπολης και γνωστός καθηγητής της αρχαιολογίας κ. Δημήτρης
Παντερμαλής βρέθηκε στη Σαμοθράκη το Σαββατοκύριακο. Ο λόγος της επίσκεψής του, αν και ανεπίσημος, ήταν πολύ σημαντικός: Πρόκειται για την σχεδιαζόμενη παρουσίαση στο μουσείου της Ακρόπολης, αρχαιολογικών εκθεμάτων από το Μουσείο της Σαμοθράκης, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που προγραμματίζει το Μουσείο για την προβολή αρχαιολογικών θησαυρών από τα μουσεία της Περιφέρειας, μέσα στο 2015.
Ο κ. Παντερμαλής συνοδευόταν από τον αρχαιολόγο Δημήτρη Μάτσα της ΙΘ’ Εφορίας της Κομοτηνής και υπεύθυνου για τον αρχαιολογικό
χώρο και το Μουσείο της Παλαιάπολης της Σαμοθράκης.
Μαζί επισκέφτηκαν το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Μεγάλων Θεών προκειμένου να αξιολογήσουν και να επιλέξουν τα εκθέματα που θα μεταφέρουν στην Αθήνα και θα εκθέσουν στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε ειδική αίθουσα, εγκαινιάζοντας έτσι με την Σαμοθράκη, το πρόγραμμα προβολής των εκθεμάτων των περιφερειακών μουσείων.
Το σημαντικό είναι ότι παράλληλα με την προβολή των εκθεμάτων θα οργανωθούν και άλλες εκδηλώσεις εντός του Μουσείου της Ακρόπολης και στις ειδικές αίθουσες και αμφιθέατρα που διαθέτει, για την προβολή της σύγχρονης Σαμοθράκης, της μοναδικής της φύσης, της ιστορίας και της παράδοσης του νησιού.
Για τον σκοπό αυτό συνάντησε στο γραφείο του και τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο της Σαμοθράκης Θανάση Βίτσα, τον οποίο ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του Μουσείου της Ακρόπολης και ο οποίος υποσχέθηκε την αμέριστη συμπαράσταση και τη συνδρομή του Δήμου στην διοργάνωση των εκδηλώσεων, οι οποίες θα συμβάλλουν στη προβολή του νησιού στις χιλιάδες επισκέπτες που θαυμάζουν καθημερινά τα εκθέματα του εξαιρετικού μουσείου της Ακρόπολης.
Συζήτηση με το «Διάζωμα»
Το μέλος του «Διαζώματος» Γιάννης Λασκαράκης συνάντησε τον κ. Παντερμαλή στη Σαμοθράκη και συζήτησε μαζί του για την πρωτοβουλία του μουσείου της Ακρόπολης, αλλά και για άλλα ζητήματα που αφορούν την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Σαμοθράκης, την ολοκληρωθείσα συντήρηση της Νίκης από το μουσείο του Λούβρου και την ενδεχόμενη δημιουργία ενός αντιγράφου του αγάλματος για να τοποθετηθεί στην φυσική του θέση στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιάπολης.
Υποστήριξε επίσης ότι η κατασκευή του θαυμάσιου μουσείου της Ακρόπολης αφαίρεσε και το τελευταίο αντεπιχείρημα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ότι δηλαδή δεν υπήρχαν στην Αθήνα οι κατάλληλες υποδομές για την στέγαση, την προβολή και συντήρησή τους. Τέλος ευχήθηκε να μην έχει συληθεί ο τάφος της Αμφίπολης, διότι πρόκειται για μια σπουδαία ανασκαφή που θα μας δώσει πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες.
Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Παντερμαλή
Ο Δημήτρης Παντερμαλής διετέλεσε καθηγητής αρχαιολογίας του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Είναι περισσότερο γνωστός ως υπεύθυνος των ανασκαφών που διεξάγει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο αρχαίο Δίον, τις οποίες είχε ξεκινήσει ο καθηγητής Γεώργιος Μπακαλάκης. Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘70 ήταν υπεύθυνος εκ μέρους του Α.Π.Θ. των ανασκαφών στο αρχαίο Δίον, θρησκευτικό κέντρο των αρχαίων Μακεδόνων, στην περιοχή του Μακεδονικού Ολύμπου.
Ανάσκαψε μεγάλα τμήματα του αρχαίου οικισμού και των ιερών έξω από τα τείχη της πόλης και ανέδειξε το Δίον ως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, με πλήθος κινητών ευρημάτων που εκτίθενται στο τοπικό μουσείο. Αξιόλογα εκθέματα αποτελούν τα γλυπτά που κοσμούν σήμερα το Μουσείο και ιδιαίτερο έκθεμα η ύδραυλις, αρχαίο μουσικό όργανο και σπανιότατο αρχαιολογικό εύρημα. Η πανεπιστημιακή ανασκαφή του Α.Π.Θ. στο Δίον, συνεχίζεται σήμερα από μαθητές του πανεπιστημιακούς
Διορίστηκε ως διευθυντής του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, συμβάλλοντας με τις προτάσεις του στην άρτια οργάνωση της έκθεσης των γλυπτών του Παρθενώνα, και της Ακρόπολης, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε διευθυντής του ίδιου Μουσείου, θέση στην οποία βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Υπήρξε βουλευτής επικρατείας της κυβερνήσεως Κ. Σημίτη.
Γ.Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget