Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Οργή κι αγανάκτηση για τις συνεχιζόμενες μεταθέσεις δεξαμενισμού του ΣΑΟΣ ΙΙ και τροποποιήσεις των δρομολογίων του

Για πολλοστή φορά μετατίθεται ο υποχρεωτικός δεξαμενισμός του μοναδικού πλοίου της γραμμής Αλεξανδρούπολης /Σαμοθράκης και μοναδικού συνδέσμου της Σαμοθράκης με την υπόλοιπη Ελλάδα.  
Η απαράδεκτη κι ανεύθυνη αυτή ενέργεια από την μεριά του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς έχει για το νησί μας και τους κατοίκους του πολλές δυστυχώς επιπτώσεις σε πολλούς τομείς.
Τα όσα διαδραματίζονται σε βάρος ενός ολόκληρου ακριτικού νησιού το λιγότερο που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ!
Μήπως θα έπρεπε να παρέμβουν οι αρμόδιες αρχές και να δοθεί η απαραίτητη σημασία στο μεγάλο αυτό πρόβλημα του αποκλεισμού ενός νησιού από την σύνδεση του με την υπόλοιπη Ελλάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται?

Παρακάτω παραθέτουμε την επιστολή διαμαρτυρίας της ναυτικής εταιρείας "Άγιος Ευστάθιος" 



ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
 
Γραφείο Αλεξ/πολης: Αίνου 9
Τηλέφωνο : +30 25510 83911 Fax: +30 25510 33028 E-mail: info@saos.gr


Αλεξανδρούπολη, 20.03.2015
Προς:                    ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.

Υπόψη:                                Διοικητικού Συμβουλίου

Κοιν:                      1. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη
                                2. Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας, κ. Θοδωρή Δρίτσα
                                3. Βουλευτές Νομού Έβρου:
                                α) κα. Αναστασία Γκαρά
                                β) κ. Γεώργιο Καϊσά
                                γ) κ. Δημήτριο Ρίζο
                                δ) κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη
                                4. Δήμαρχο Σαμοθράκης, κ. Αθανάσιο Βίτσα
                                5. Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελό Λαμπάκη
                                6. Α.Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. / Δ.Θ.Σ. Β΄
                                7. Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης
                                8. Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς - Τμήμα Δεξαμενών – κα. Αθανάσογλου
                                9. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Θέμα:                    Διαμαρτυρία προς τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. περί εκ νέου (τέταρτης εν σειρά) μονομερούς τροποποίησης ημερομηνιών δεξαμενισμού του Ε/Γ – Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ Ν.Π. 10599, για την περίοδο από 23 Μαρτίου έως και 25 Μαρτίου 2015.

Κύριοι,

                Με ΟΡΓΗ και ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την εκ νέου (τέταρτη εν σειρά) μονομερή, εκ μέρους σας τροποποίηση των ημερομηνιών δεξαμενισμού του Ε/Γ – Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ της εταιρείας μας.
Σύμφωνα με το από 19.03.2015 Πρόγραμμα Δεξαμενών της ιστοσελίδας, αναρτηθέν περί ώρα 15:30, ο δεξαμενισμός του ΣΑΟΣ ΙΙ «μετατίθεται αυτόματα λόγω αλλαγής προγράμματος» για την χρονική περίοδο από την 23η έως και την 25η Μαρτίου 2015. Κάτι που αποδεδειγμένα, κατόπιν των, ήδη τεσσάρων, μέχρι σήμερα μονομερών σας αντίστοιχων τροποποιήσεων, δεν είναι επίσης σίγουρο. Και τούτο διότι ο από 15.10.2010 ¨Κανονισμός Λειτουργίας – Εκμετάλλευσης & Τιμολόγια Δεξαμενών¨, συνταχθείς από τον ίδιο τον Ο.Λ.Π., δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε πλοιοκτήτη του ήδη ευρισκόμενου στη δεξαμενή πλοίου να αιτηθεί είτε εμπρόθεσμα είτε εκπρόθεσμα και να λάβει όσες παρατάσεις θελήσει.
Σαφώς και υπάρχει πρόβλεψη, στον εν λόγω Κανονισμό, επιβολής προσαυξήσεων από τον Ο.Λ.Π. προς τον εκάστοτε πλοιοκτήτη, επί του ημερήσιου μισθώματος της δεξαμενής, οι οποίες κυμαίνονται από 50% έως και 200% ανάλογα με τον χαρακτήρα της αίτησης παράτασης (εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης).
Από την άλλη πλευρά όμως, βάσει του ίδιου Κανονισμού, ο πλοιοκτήτης που αναμένει στη σειρά προκειμένου να δεξαμενίσει το πλοίο του μόλις αδειάσει η επίμαχη δεξαμενή, όσες τροποποιήσεις των ημερομηνιών δεξαμενισμού και αν του έχουν μονομερώς ανακοινώσει, δύναται απλά είτε να εξακολουθήσει να αναμένει καρτερικά, δεδομένου πως ο δεξαμενισμός του πλοίου του είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιηθεί βάσει Νόμου και εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, είτε να τα «μαζέψει και να φύγει» αξιώνοντας από τον Ο.Λ.Π. το ποσό που ήδη εξ αρχής έχει προκαταβάλει, σενάριο ανέφικτο στη πράξη λόγω της προαναφερθείσας υποχρέωσής του.
Συμπερασματικά, καθίσταται προφανές πως ο εν λόγω Κανονισμός, αφενός μεν καλύπτει «νομικά» τον Ο.Λ.Π. για τις όσες μονομερείς τροποποιήσεις των ημερομηνιών δεξαμενισμού του πλοίου της έχει δεχθεί και θα δεχθεί η εταιρεία μας, μέχρι τον τελικό δεξαμενισμό του ΣΑΟΣ ΙΙ, όποτε αυτός μέλλει προκύψει, αφετέρου δε δεν παρέχει κανένα κίνητρο στον ίδιο τον Ο.Λ.Π. να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργεί στο απομονωμένο – ακριτικό νησί της Σαμοθράκης, η συνεχής τροποποίηση των ημερομηνιών ακινησίας του πλοίου μας, συνέπεια της «νόμιμης» συμπεριφοράς του ίδιου του Ο.Λ.Π..
Και εκεί ακριβώς είναι η διαφορά ανάμεσα στη Σαμοθράκη, η οποία συγκαταλέγεται στα νησιά που έως και σήμερα εξυπηρετούνται αποκλειστικά και μόνο με ένα πλοίο, απούντος οποιουδήποτε άλλου μεταφορικού μέσου, και σε νησιά της λοιπής επικράτειας, τα οποία διαθέτουν περισσότερα πλοία αλλά και αεροπορικά μεταφορικά μέσα. Διαφορά η οποία δεν έχει γίνει αντιληπτή έως και σήμερα από τους διοικούντες του Ο.Λ.Π.. Διαφορά η οποία δεν έχει να κάνει με την «νομική» κάλυψη των ενεργειών του Ο.Λ.Π. αλλά με την «ηθική» κάλυψη αυτών.
Το γεγονός πως εδρεύετε στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ελλάδας, όπου όλα τα αγαθά και τα μέσα συγκοινωνίας βρίσκονται σε αφθονία, σαφώς δεν συνεπάγεται πως παντού ισχύει η ίδια κατάσταση. Οι κάτοικοι της Σαμοθράκης, οι οποίοι ηθελημένα και ευτυχώς φυλάττουν Θερμοπύλες, έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με ελλείψεις στοιχειωδών αγαθών και υπηρεσιών, αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στην Αλεξανδρούπολη, το μοναδικό λιμάνι σύνδεσης του νησιού, προκειμένου να τους παρασχεθεί η αρμόζουσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να συναλλαχθούν με Υπηρεσίες, να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης.
Εάν λοιπόν, τα όσα σας παραθέτουμε διαμαρτυρόμενοι τυγχάνουν της κατανόησής σας, δεδομένης της έως και σήμερα αδιαφορίας σας, διαμέσου των αλλεπάλληλων ενεργειών σας, καλείστε να τροποποιήσετε τον «ραμμένο στα μέτρα» του Ο.Λ.Π., Κανονισμό Δεξαμενών προς αποκατάσταση των αδικιών που αυτός επιφέρει και της οργής και της αγανάκτησης των Σαμοθρακιτών και της εταιρείας μας.
Το Ε/Γ – Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ μεταβαίνει στον Πειραιά, βάσει της τελευταίας αναβολής ακινησίας που αιτήθηκε και έλαβε η εταιρεία μας από τη Δ.Θ.Σ. Β’ του Υπουργείου, καθώς ήδη τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει. Και να είστε βέβαιοι πως θα αναζητηθούν ευθύνες για την οποιαδήποτε άσχημη κατάληξη θα έχει στη ζωή και τις ανάγκες των Σαμοθρακιτών, η καθυστέρηση που θα προκύψει στην επιστροφή του πλοίου στη γραμμή Σαμοθράκης – Αλεξανδρούπολης, απόρροια της συνεχιζόμενης αδιάφορης στάσης που τηρεί ο Οργανισμός σας με την κάλυψη που προσφέρει ο ιδιόγραφός του ¨Κανονισμός¨. 
         

Για την Αγ. Ευστάθιος Ν.Ε.,


Μαρία Μανούση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

pdf

Πίσω στην κορυφή της σελίδας

Grab this Widget